Lezersbrieven

Lezersbrieven over seksisme: 'Ook hier lopen een heleboel 'Harvey's' rond'

De affaire-Weinstein leidt in de VS en Frankrijk tot zelfonderzoek. Journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - aan te geven: 'Verlink je varken'. Doet zich zoiets alleen in de VS voor? Nee, vertelt een omroepster in een brief. Seksisme begint klein, stellen andere lezers. Ze noemen de berichtgeving rond Carola Schouten: 'Leg bij vrouwen niet steeds de nadruk op hun uiterlijk.'

Harvey Weinstein Beeld epa
Harvey WeinsteinBeeld epa

Tja, Harvey Weinstein! Dit kan natuurlijk alleen in Amerika... of hebben we in Nederland boter op ons hoofd? Zelf heb ik 36 jaar in de omroep gewerkt en kan ik alleen maar daar over spreken. Het heette immers vroeger niet voor niets de Gooische matras!
In mijn tijd - en zeker weten ook nu nog - liepen er ook in de omroep bazen en baasjes rond die hun macht misbruikten. Of ben ik hierin de enige 'ervaringsdeskundige'? Kan het me niet voorstellen! Ik heb er nooit wat over gezegd omdat ik altijd bang was dat het tegen me gebruikt zou worden. Zo van dat meisje wil carrière maken of werkt zich via het bed omhoog (neukte zich omhoog,
heette dat vroeger).
Gelukkig heb ik uiteindelijk toch op m'n eigen houtje mijn weg weten te vinden in het Hilversumse. En heb ik nog lang en zeer plezierig kunnen werken als stem en als eindregisseur bij de NOS/NPO.
Nu ben ik 66 jaar en interesseert het me niet meer. Het is al zo lang geleden. Waar het mij wel om gaat is dat het nu eindelijk maar eens afgelopen moet zijn met het gedrag van mannen die denken dat ze zich werkelijk alles kunnen permitteren en er ook nog eens mee wegkomen! Ik ben alleen bang dat het iets is van alle tijden en moeilijk te veranderen is. Ook hier lopen een heleboel 'Harvey's' rond.

Anneke Bakker, ex-Tros-omroepster

Jammer
Goed idee om de achtergrond van Carola Schouten te belichten. Er bestaat immers een kans dat zij binnenkort als minister van Sociale Zaken aantreedt en dan is het fijn om te weten dat we te maken hebben met iemand die het leven al op jonge leeftijd in al zijn facetten heeft leren kennen. Geen toekomstig bewindsvrouw die boven de massa zweeft maar iemand waarvan je empathie en daadkracht mag verwachten gezien haar levenservaring en staat van dienst. Op zo iemand zit ik eerlijk gezegd al een tijdje te wachten.
Wel jammer dat het artikel tussen de regels door een aantal keren preludeert op een mogelijke burn-out ('ik denk vaak; wie bewaakt haar grens?' die bij een hard werkende vrouw als Schouten voortdurend op de loer ligt'). Dat lees je bij portretten over hardlopende mannen in de politiek dus nooit.
Voeg daarbij de serie foto's waarbij ze omringd door twee heren haar schoen verliest en het portret draagt (onbedoeld?) bij aan het beeld van een vrouwtje dat haar nek gaat breken.
John Rouvroye, Maastricht

Schoen verloren
Wat een prachtig portret van Carola Schouten (Tweede Kamerlid en coalitieonderhandelaar ChristenUnie) las ik vanmorgen (6/10)in de Volkskrant. Carola Schouten werkt keihard, is slim, heeft haar zoon alleen opgevoed en heeft haar hart op de goede plaats. En Carola mag als enige vrouw meedoen aan de coalitie-onderhandelingen. 'Vrouwen worden geweerd in coalitie-onderhandelingen', schrijft de krant. Onbegrijpelijk en belachelijk - maar dat nu even terzijde. Hulde voor Carola dus. Maar waarom zetten jullie zulke ontzettende lullige foto's bij het artikel. Carola verliest haar schoen terwijl zij over het Binnenhof loopt. Niet een keer, maar drie keer. Ik had het passender gevonden als jullie een foto van Carola hadden geplaatst dat meer recht doet aan het artikel.
Mieke Wytema, Den Haag

Sensatiezucht
De verloren schoen van Carola Schouten is kennelijk belangwekkend genoeg voor drie foto's. Lieve Volkskrant: stop ermee ermee! Leg bij vrouwen niet steeds de nadruk op hun uiterlijk en wat daar wel of niet mis mee is. Stop ermee! Het is sensatiezucht. Het is seksistisch. Als ik dergelijke berichtgeving wil, zou ik wel De Telegraaf kopen.
Rian Visser, kinderboekenschrijver, Haarlem

undefined

Zangeres Bjork tijdens een optreden bij Parijs. Zondag verklaarde ze dat ze seksueel is lastig gevallen door een filmregisseur. Ze heeft besloten ermee naar buiten te komen naar aanleiding van de vloedgolf van beschuldigingen aan het adres van Harvey Weinstein. Beeld afp
Zangeres Bjork tijdens een optreden bij Parijs. Zondag verklaarde ze dat ze seksueel is lastig gevallen door een filmregisseur. Ze heeft besloten ermee naar buiten te komen naar aanleiding van de vloedgolf van beschuldigingen aan het adres van Harvey Weinstein.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden