Lezersbrieven

Lezersbrieven over het fileprobleem: 'We moeten de auto durven loslaten'

Lezers reageren op het nieuws dat de files voorlopig niet verdwijnen en melden ander ongerief inzake de auto.

Brievenredactie
File op de A16 richting Breda, juni 2017. Beeld anp
File op de A16 richting Breda, juni 2017.Beeld anp

Is autolobby dan zo sterk?

Hedenmorgen lees ik in de krant dat we ondanks de komende grote investeringen in asfalt en in zelfrijdende auto's niet mogen verwachten dat de filedruk zal afnemen. Tegelijkertijd is in het nieuws dat Singapore veel geld gaat steken in openbaar vervoer en dat er geen nieuwe auto's bij mogen komen. Die mogen alleen worden ingeruild tegen een nieuwe bij het verwijderen van een oude auto.

Waarom horen we in Nederland niets over investeringen in andere vervoersvormen? Waarom houden wij zo vast aan het 20ste-eeuwse denken over vervoer, aan de auto? Nog geen 15 procent van ons dagelijks vervoer gebeurt met het openbaar vervoer. Is de autolobby zo sterk dat die iedere 'echte' oplossing in de weg staat? Meer asfalt gaat niks oplossen.

Elektrisch rijden gaat maar voor een heel klein deel oplossingen bieden. Als iedereen elektrisch gaat rijden, lost het qua files niks op en qua milieu is het ook nog maar de vraag. De behoefte aan elektrische energie die dan ontstaat kunnen wij nooit duurzaam invullen.

We moeten de auto durven loslaten. We moeten maatschappelijk durven te investeren in andere flexibele vervoersvormen. Kortom, er moet een Deltaplan vervoer komen. Een mooie uitdaging voor de nieuwe oppositie! Bob Nisters, Wilnis

Asfalt

Verkeershoogleraar Immers stelt dat meer asfalt aanleggen niet werkt tegen de files. Zijn gelijk wordt al jarenlang gestaafd door de feiten. Waarom dan steeds miljarden weggooien aan nutteloos asfalt?
Hans van Noord, Utrecht

Verkeersslachtoffers

Bijzonder hoor, die automobilisten die zeker weten dat het de schuld is van de landbouw dat hun autoruiten niet meer vol met te pletter gevlogen insecten zitten. Enkele maanden geleden, in 2017 dus, werd bekend dat elke maand nog drie miljard insecten sneuvelen door het autoverkeer in Nederland. Een aantal jaren geleden moeten dat er dus 12 miljard zijn geweest. Ga dat eens uitrekenen en stap dan weer de auto in om op de ontsnapte insecten te jagen.

O, en vergeet dan niet het aantal van 26 duizend dieren die elke dag in het verkeer sneuvelen vol te maken. Nee, hoor, ik weet ook wel dat het heel normaal is om verkeersslachtoffer te zijn, mens, dier of insect, minstens een keer in je leven overkomt het je, soms overleef je (vraag niet hoe).

Overal mag een gewone Nederlander commentaar op hebben, maar blijf van het autobezit af.
Annemarie Wijnhoven, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden