Lezersbrieven

Lezersbrieven over flexen: 'Werken bij bol.com is leuker dan bij Buitenlandse Zaken'

Ambtenaren in Den Haag klagen over flexen. Geheel terecht, zegt een oud-ambtenaar. Het is puur bezuinigen. Onzin, zeggen andere lezers: welkom in de echte wereld. Een selectie van de scherpste lezersbrieven.

Ambtenaren verlaten het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh

Het artikel over de kantoortuin van BZ schetst een onthutsend beeld, maar is in feite nog te positief. Zelf heb ik 32 jaar op dit departement mogen werken en tot de laatste paar jaar met veel genoegen. De kantoortuin werd toen de medewerkers door de strot geduwd alsof het een vergroting van de efficiëntie zou betreffen en geen ordinaire bezuiniging.

Bezwaren werden weggewuifd met het argument dat je 'dus' inflexibel was. Tijdens een informatiebijeenkomst over de kantoortuin vergeleek een hoge leidinggevende, die deze verandering aan het personeel mocht verkopen, de Ondernemingsraad met haar driejarige dochtertje die met haar driewielertje ook altijd op een verder leeg plein tegen die ene lantaarnpaal botste.

Deze hoge ambtenaar vertrok kort daarna naar een prettige ambassade waar de Chef de Poste nog wel een riante eigen werkkamer had. Onlangs mocht ik mijn vroegere collega's nog eens spreken in hun nieuwe huisvesting. Daar bleek dat het gebouw een enorme vide heeft waaruit constant een geroezemoes als in een warenhuis opstijgt.

Mensen zaten te werken in de koffiehoek, want door een groot aantal aanvankelijk niet meegerekende stagiaires en contractanten is er niet meer 0,7 plek per medewerker, maar eerder 0,5 beschikbaar. Even een gesprekje met een medewerker of een telefoongesprek, tenzij gehouden in een van de kleine vergaderruimtes, leidt onmiddellijk tot verstoring van andere medewerkers. Bij het bedrijfsleven is al lang het besef doorgedrongen dat de kantoortuin niet de ideale werkomgeving is, maar nog niet bij de overheid. BZ stond als werkgever vroeger hoog op de jaarlijkse lijst van Intermediair, bijna even populair als Google en Heineken. In 2015 was het al dertig plekken gezakt en wordt werken bij Bol.com leuker gevonden dan bij BZ.
U weet wel, die enorme hal met die lopende banden.
Jan van Raamsdonk, Amsterdam

Kamer verlaten

Ik werk in de zorg en ben begonnen als teamleider. In mijn eerste kamer zette ik mijn eigen spullen neer en schilderde de muren in de kleuren die ik mooi vond. Voor de bewoners die in het huis woonde maakte we de omgeving aantrekkelijk en helend zodat zij zich goed konden verbinden met hun leefomgeving. Na jaren moest ik mijn kamer verlaten omdat er een extra bewoner moest komen dit zou meer geld in de kas brengen. Ik was voor even zwevende en deelde mijn werk plek met collega's. Door een verbouwing kreeg ik een tweede kamer wederom omringde ik mij met mijn eigen spullen.
Op een gegeven moment moest ik ander werk gaan doen en raakte daarbij mijn kamer kwijt. Deze nieuwe directeur was een voorstander van een flexplek. Ik kwam op verschillende plekken te zitten en raakte daardoor verdwaald . De omgeving veranderde en de mensen veranderde met een ieder zijn eigen inbreng. Ik ben mijn verbinding kwijt met de omgeving en ben zoekende. De ministers die ons gaan regeren gun ik inn ieder geval van harte een vaste plek.
Alexandra Beemster, Hoorn

Echt, het went

Dinsdag en woensdag beklaagden ambtenaren van verschillende ministeries zich in de krant over het flexwerken op hun ministeries. Blijkbaar reikt de Haagse stolp verder dan het Binnenhof. Na vele jaren van efficiencykortingen vanuit Den Haag (!) is bij vrijwel alle (semi) overheden in de rest van het land flexwerken al lange tijd usance. Dus beste ambtenaren in Den Haag: welkom bij de overheid anno 2017!
ps; het duurt even, maar echt, het flexwerken went. En soms blijkt het zelfs voordelen met zich mee te brengen (al moet je die wel willen zien).
Jos Luijendijk, Schiedam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.