Lezersbrieven

Lezersbrieven over de plannen van Rutte III: 'Dit kan zo niet langer'

In de Tweede Kamer speelt vandaag en morgen het debat over de regeringsverklaring. Lezers roepen het kabinet op eindelijk iets te doen aan de werkdruk in het onderwijs en om het referendum over de sleepwet serieus te nemen. En zouden de 'linkse muurbloempjes alsjeblieft eens een fatsoenlijk boeket willen maken?' Vorm één linkse partij! Een selectie uit de scherpste lezersbrieven.

Beeld ANP

Meten is niet altijd weten

In zijn brief van de dag School is bedoeld om te leren stelt Pier Bergsma, oud-directeur van een basisschool lumpsum-financiering verantwoordelijk voor de werkdruk in het basisonderwijs. Ik bestrijd dat. Er zijn natuurlijk excessen: denk aan enkele ROC's die peperdure gebouwen hebben neergezet en daardoor moesten bezuinigen op personeel. Maar op zich biedt de lump sum het bestuur de mogelijkheid om de werkdruk te verlagen: ik denk aan goed taakbeleid, inzetten van klassenassistenten, een vervangerspool, interne begeleiders etc. maar dat vraagt veel creativiteit en extra inzet van directie en bestuur.

Soms is het dan nodig externe adviseurs aan te trekken. Maar eerst moet bekeken worden: wat kunnen we zelf, welke expertise hebben we in huis of in een naburige school? In de praktijk zijn er naar mijn mening twee oorzaken van de werkdruk in het basisonderwijs:

1. Het toezichtskader van de inspectie. Alles wat de school en de lerares of leraar doet, moet op papier staan in een strak format. Dat leidt tot een enorme administratieve last. Het moet want als de school iets wel doet , maar dit niet op papierstaat, komt er een negatieve opmerking in het inspectierapport. In het uiterste geval volgt dan het predicaat 'zwakke school'. Gelukkig zijn er experimenten met een nieuw toezichtskader. Meten is niet altijd weten.

2. Passend onderwijs. Kinderen met leer- en opvoedingsproblemen, kinderen met beperkingen, moeten als het enigszins kan naar een gewone basisschool gaan en niet naar het speciaal onderwijs. Zij mogen geen etiket krijgen Dat is een idealistische visie,maar de praktijk is niet zo plooibaar.

Het gevolg is: hogere werkdruk voor de man of vrouw voor de klas die er niet voor is opgeleid en veel extra aandacht en energie aan deze leerlingen moet besteden. Minder aandacht voor de andere leerlingen. En voor de leerlingen met problemen toch het gevoel: ik kan minder dan de anderen. Wie is er dus gebaat bij passend onderwijs? Hier ligt een taak voor de nieuwe minister voor Onderwijs. En voor de directies en besturen van scholen ligt er een opgave om de 500.000.000 die is uitgetrokken voor verlaging van de werkdruk, creatief te gebruiken.
Peter van der Geest, oud-rector Alkwin Kollege Uithoorn, oud bestuurslid van de Veenplas, bevoegd gezag van 10 basisscholen, Nieuwkoop
Goede koers

Wat te denken van één grote linkse partij : GroenLinks, PvdA en SP. Oftewel GPS. De goede koers voor Nederland en wellicht ook de grootste partij!
W. S. Keijzer,Oudeschild Texel


Ga samen, progressieve landgenoten

'Too little too late', dat zal de reactie van veel progressieve landgenoten zijn bij het bericht dat SP, GroenLinks en PvdA, gehavend en gemarginaliseerd als zij zijn na de voor links meest desastreuze verkiezingsuitslag sinds ruim een eeuw, de handen ineenslaan om de kabinetsplannen gezamenlijk om te buigen.

Te laat omdat de partijen de keus om voorafgaande aan de verkiezingen afspraken te maken niet aandurfden. In de opportunistische hoop elkaar stemmen en zetels te kunnen ontnemen. Terwijl iedereen gezien de peilingen al zag aankomen welke electorale ramp ons boven het hoofd hing. Afgezien van wat obligate lippendienst bleef elke proeve tot strategische machtsvorming uit. Dat bijvoorbeeld de drie partijen zichzelf en de kiezer beloofd zouden hebben om na 15 maart gezamenlijk op te treden. En dat zij wanneer zij als grootste blok uit de bus kwamen het initiatief zouden nemen bij de formatie. Was die belofte gedaan, ja dan zou dat perspectief voor vooruitstrevend Nederland veel kiezers zeker hoop en enthousiasme hebben gegeven.

Nu staan wij voor de vraag hoe wij het 'alternatief akkoord van links' moeten waarderen? Gaat het werkelijk om iets meer dan de rituele toenadering van de buiten geslotenen, om meer dan het vrijwel automatisch mechanisme van met elkaar samenwerkende oppositiepartijen? Of om een nogal doorzichtige poging om van linkse muurbloempjes nog een enigszins fatsoenlijk boeket te maken? Om tenminste nog een klein vuistje te maken, soms zelfs samen met die andere vreemde vogels ver aan de rechterkant?! Dat zal de kiezer van straks snel doorhebben.

Daarom doen de drie partijen er goed aan hun samenwerking ruimte, diepte en consistentie te geven. Om het van toeval en opportuniteit te ontdoen. En dan zijn daarvoor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s. een uitstekende eerste gelegenheid. Met die verkiezingen als etalage kunnen de drie partijen laten zien dat hun toenadering serieus is en niet ingegeven door het toevallige moment. Dat kan op verschillende manieren. Maar laat de partijtoppen voorop gaan. Stimuleer de lokale afdelingen tot afstemming, programmatisch en waar dit nog kan met gezamenlijke lijsten. Zoals in mijn gemeente: Progressief Oegstgeest.

Wie de verkruimeling en versplintering van links werkelijk wil tegengaan in een tijd die ten onder dreigt te gaan aan 'samen voor ons eigen' kan samenwerking niet meer zien als luxe maar als noodzaak.
Ton Kohlbeck, oud-wethouder Oegstgeest voor de PvdA

Beeld ANP

Dit kan zo niet langer

Het kabinet zal een 'nee' bij het referendum negeren. Voor het geval u onder een steen leeft, er komt een ineffectieve, privacy-schendende wet aan: de sleepwet. Dat is wel degelijk iets om u druk over te maken. Nu is er dankzij Zondag met Lubach een raadgevend referendum over deze wet. Een moment waar u en ik, het volk, onze stem kunnen laten doorklinken. Een zeldzaam moment waar de democratie (letterlijk: het volk heerst) ook echt een democratie is.

En nu zegt de regering dus al bij voorbaat: wat het volk ook zegt, die wet gaat er komen. Een regering met nota bene VVD, CDA en D66. U mag raden waar de D voor staat. Alleen de ChristenUnie heeft geen D in haar naam, zij worden niet geleid door het volk, maar door God. Althans, zo noemen partijgenoten Gert-Jan Segers. Sybrand van Haersma Buma zegt namens het kabinet het volgende: 'Hier ga ik de keuze maken dit referendum niet te beschouwen als een echt referendum. We hebben namelijk afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen.'

Voor de Volkskrant-lezers die dit opiniestuk lezen met het regeerakkoord in de hand: op pagina 8 staat inderdaad dat deze regering het referendum afschaft. Maar omdat je het referendum gáát afschaffen, hoef je ook dit referendum niet serieus te nemen? Het is nu toch gewoon geldig recht? Dat is alsof je met 130 kilometer per uur door wegwerkzaamheden rijdt op de snelweg. Want ja, in de toekomst gá je hier toch ook 130?

Lezers, u moet het met me eens zijn, dit kan zo niet langer. Zoals Pim Fortuyn zou zeggen: 'c'est ca'. En aangezien de wet op het raadgevend referendum voorlopig nog bestaat, doe ik hier en nu het volgende: ik start mijn eigen referendum. Een referendum om de Wet op het raadgevend referendum te behouden. Het gaat hier om het principe dat ten grondslag ligt aan de democratie. Het principe dat het volk een (directe) stem heeft. Daarom: teken de petitie. Teken voor een referendum, nu het nog kan.
Oscar Smit, (Utrecht) is privacy-jurist
https://redhetreferendum.petities.nl/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden