Brieven Museumbezoek

Lezersbrieven: 'Museumbezoekers als opgejaagd wild door het land'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 8 juni. 

Bezoekers in het Veronica-museum te Nijkerk, 2016. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: openingstijden musea

De zesdelige serie over hoe meer bezoekers naar musea te trekken, in de V van woensdag (6 juni voor het laatst), illustreert in haar verscheidenheid het grootste probleem: de zes plaatsen liggen gemiddeld drie uur reizen van een bezoeker af. En aangezien musea om vijf uur dichtgaan, kun je er hooguit één op een dag bezoeken, tenzij je de musea in vooral Amsterdam aandoet. Dat is een van de belangrijkste redenen dat men daar maar naartoe gaat. Je hebt een museumjaarkaart, maar wordt, wat museumbezoek betreft, op een tijdslot gezet.

Waarom die hopeloos ouderwetse openingstijden? Waarom niet om twaalf uur opengaan en om tien uur sluiten? We leven tenslotte in een 24/7-ritme.

Het gros van de bezoekers is bovendien gepensioneerd, al zou je dat aan de hand van de foto’s niet zeggen. Die reizen als opgejaagd wild door het land als ze nog een tweede museum in een andere stad willen halen. Voor nacht- of avondmensen is een museum bezoeken zonder meer al een opgave zonder weerga.

Justine Borkes, Nijmegen

Onzegbaar onbeduidend

Met verbazing ‘gezien’ – want tot het bittere eind uitlezen van het hele stuk is niet gelukt – dat een privé-affaire van GroenLinksers over twee volle pagina’s wordt uitgesmeerd, alsof het nationale belang in het geding is (Ten eerste, 7 juni). Het is van een onzegbare onbeduidendheid: wie doet het wanneer en waar en met wie bij GroenLinks. En dan ook nog de ‘verstotene’ omhelzen bij het afscheid. Moet je nog uitkijken dat je je niet bezeert aan de messen in z’n rug.

Gerrit Riethorst, Oosterbeek

Handichien

Hans Aarsman vindt het ‘bijzonder’, een blinde fotograaf. De fotograaf in kwestie is echter niet blind. De hond met het blauw-gele hesje is een ‘handichien’: een hulphond, geen blindengeleidehond. Deze honden ondersteunen in Frankrijk mensen met een motorische beperking, met ASS of epilepsie.

Roxanne de Waal, Amersfoort

Chroom-6

Het ministerie van Defensie heeft jarenlang gezwegen over de schadelijke gevolgen van chroom-6. Resultaat? Talloze doden, talloze ernstig zieke mensen. Ik vraag mij af: Zijn daar geen politiek verantwoordelijken voor aan te wijzen? Zijn er geen ambtelijk verantwoordelijken voor dit horen-zien-zwijgenschandaal? Is een en ander geen strafrechtelijk onderzoek waard? En waarom heb ik nog niemand horen reppen over een parlementaire enquête?

Rien Klaassen, Rotterdam

En de politiek zwijgt

Chroom-6-doden zijn geen breaking news. Het chroom-6-schandaal – waarbij mensen sterven door een gif waaraan de overheid hen jarenlang heeft blootgesteld – wordt vooral zakelijk besproken met termen als onzorgvuldig, onvoorzichtig en ‘een verkeerde bedrijfscultuur’. Het kabinet stuurt een staatssecretaris (!) om sorry te zeggen en de nabestaanden af te schepen met 3.850 euro. (Maar 200 keer 3.850 euro is natuurlijk nog een heel bedrag). De politieke partijen houden zich opvallend stil. Politici zwijgen en het lijkt of de verantwoordelijken ermee wegkomen. Wie weten er over een paar jaar nog van al die werknemers van Defensie die zijn overleden door schuld van onze overheid?

Gerard Mensink, Vleuten

Immigratie

Met zijn roep om een WRR-rapport om de immigratie te beperken, schaart Martin Sommer (Opinie, 2 juni) zich bij bevolkingsgroepen die een hek om hun heiligdom willen zetten uit angst voor cultureel verval en verlies van nationale (joods-christelijke??) waarden, wat die ook mogen inhouden.

Nadat wij zelf een groot deel van de wereld hebben gekoloniseerd en een groot aandeel hebben gehad in het slechten van grenzen met behulp van onze zo gewaardeerde technologie met mondialisering als gevolg, doet zijn oproep wat aandoenlijk aan.

Hopelijk dringt het snel tot hem door dat hij bezig is met een achterhoedegevecht. Misschien kan hij zich maar beter voorbereiden op de toekomst met een cursus culturele antropologie.

Derk Berends, Vorden

Burgerschapsonderwijs

Minister Slob van Onderwijs gaat de eisen voor het Burgerschapsonderwijs aanscherpen (Ten eerste, 6 juni). Ben benieuwd.

Tien jaar geleden heb ik een reviewstudie (zie hieronder) verricht naar het functioneren en de opbrengsten van burgerschapsonderwijs. Mijn conclusie toentertijd luidde dat dit onderwijs, wat een voortzetting was van het ook al geflopte Intercultureel Onderwijs (ICO), niets voorstelde. Het was vanuit de politiek door het ministerie gedropt bij de scholen. Zoals vaker vertoond: zonder adequate voorbereiding, zonder na te gaan hoe het het best vorm kan worden gegeven en zonder dat via bijvoorbeeld experimenten is nagegaan wat het oplevert. Dit alles in het kader van de heilige vrijheid van onderwijs: de scholen moeten zelf maar zien wat ze eraan doen.

Het ICO leek vooral bedoeld voor islamitische scholen, moslimkinderen en allochtone kinderen: daar lagen kennelijk problemen op het gebied van integratie. Het burgerschapsonderwijs, dat werd geïntroduceerd in een tijdperk waarin integratie steeds meer plaatsmaakte voor assimilatie, leek dezelfde doelgroepen te hebben. Het verplicht leren van het Wilhelmus en een verplicht bezoek aan het Rijksmuseum lijken in de ogen van de minister nu onvoldoende te zijn.

Geert Driessen, Malden

Driessen, G. (2008), Towards citizenship education in the Netherlands, Torino, Italy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden