Lezersbrieven
Lezersbrieven: 'Meer subsidie voor pop en dance? Wat een aanfluiting voor de muziek'
Pop, dance, urban en het Nederlandse lied moeten meer geld krijgen, vindt de Raad voor Cultuur. Lezers zijn sceptisch. Het muziekonderwijs is zo goed als afgeschaft. Geef daar maar geld aan. 'Gaan we nu ook het literatuuronderwijs aanpassen en alleen nog maar strips laten lezen omdat de jeugd niet meer leest?'
Muziek of muzak?
Wat een aanfluiting dat de Raad voor Cultuur serieus van plan is om pop, dance en het Nederlandse lied te gaan subsidiëren met als reden dat er te weinig jongeren en te veel grijs, goed verdienend publiek naar de concerten gaat.
Zou dit niet komen vanwege het feit dat er al tientallen jaren bezuinigd wordt op muziekonderwijs, zoals in de laatste alinea vermeld wordt? Gaan we nu ook het literatuuronderwijs aanpassen en alleen nog maar strips laten lezen omdat de jeugd niet meer leest? Of de musea volhangen met werken à la zigeunermeisje met traan omdat dat meer publiek trekt?
Die 'grijze' mensen hebben misschien nog gedegen muziekonderwijs genoten, zijn in staat een muziekstuk te volgen dat langer dan drie minuten duurt, en weten de bijzondere prestaties van het gebodene te waarderen. En ja... dat publiek moet wel beter verdienend zijn, want zijn de kaartjes niet te duur en voor veel mensen onbetaalbaar?
In de 19de eeuw is er iemand geweest die een scheiding gemaakt heeft tussen kunst en kitsch, tussen literatuur en lectuur. Het wordt tijd dat we een scheiding gaan maken tussen 'muziek' en 'muzak' (liedjes van hooguit drie minuten lengte, melodietjes met boem-boem-begeleiding voorzien van leuke pasjes en een snikje in de stem).
Ik maak me al jaren zorgen over de gebrekkige luistervaardigheden van het grote publiek. Luisteren moet je leren. Dus in plaats van toegeven aan de resultaten van dertig jaar afgeknepen muziekonderwijs, zou de subsidie beter kunnen gaan naar muziekscholen en muziekeducatie.
L. Nijsten, Maastricht, musicus
undefined
Jopie Huisman
De Raad voor Cultuur vindt dat de Nederlandse overheid meer geld moet geven aan populaire genres in plaats van aan klassieke muziek. Het subsidiegeld gaat nu nog voornamelijk naar topinstellingen als het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Nationale Opera.
Dat geld moet volgens de Raad naar Marianne Weber en openluchtconcertuitvoeringen als Tribute to the Stones. Kwaliteit wordt in het artikel niet genoemd als criterium voor subsidiëring. Volgende week zal de Raad voor Cultuur de overheid wel adviseren om de Nachtwachtzaal leeg te halen en de muren vol te hangen met werken van Herman Brood, Jopie Huisman en Anton Pieck.
Paul J. Marcus, Amsterdam