ingezonden brieven

Lezersbrieven: Kost het zoveel moeite om Memphis te noemen zoals hij wil?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 23 juni.

Redactie
Memphis na afloop van de wedstrijd Nederland-Oostenrijk. Beeld  Guus Dubbelman / de Volkskrant
Memphis na afloop van de wedstrijd Nederland-Oostenrijk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

In het Commentaar van 21 juni staat: ‘Grijpt het Binnenhof het momentum nog aan voor een andere inrichting van het land...?’ Het gaat over het beleid na corona, maar elke beleidsverandering lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk als ik acht pagina’s verder het artikel van advocaat Ellen Pasman lees.

Daaruit blijkt dat de politiek er geen been in ziet om het eigen beleid vol te houden door acht getuigen, waaronder vier bewindslieden, van ons belastinggeld te trainen om, onder ede, vrijwel identieke verklaringen af te leggen. Dezelfde overheid heeft inmiddels 800 nieuwe woordvoerders aangenomen als ‘beleidsverkopers’. Met vrijwel elke dag nieuwe schandalen in de pers kan ik slechts concluderen dat Nederland rotter dan rot is.

Enig lichtpunt: de vrije pers. Maar of onder een nieuwe regering het beleid en de beleidscultuur zullen veranderen? Ik blijf het hopen, maar heb er nu toch een heel hard hoofd in.

Christine Sijbesma, Den Haag

Onderwijs

Complimenten voor Aleid Truijens die keer op keer de problematiek in het onderwijs haarfijn duidelijk maakt. Zo ook over onbevoegde leraren die slecht opgeleid, en niet begeleid totaal afknappen. Over het zwakke opleidingsniveau van leraren/managers/directeuren waardoor onze kinderen ver onder de maat scoren.

Misschien ook goed om eens te benoemen dat de afgelopen 10-12 jaar extreem veel goed opgeleide oudere leraren ( lichting 1970-1980) ontslagen zijn, in de ziektewet zijn beland en afgekeurd, of met vervroegd pensioen zijn gegaan. Omdat zij kritiek hadden op de wijze waarop het bestuur en de directeuren en de pabo’s/lerarenopleiding , evenals de bonden en adviesraden, het onderwijs (overbrengen van kennis op alle levensgebieden) om zeep hebben geholpen.

Ook ik ben zonder afscheid, totaal gedesillusioneerd en met een stevige burn-out na 37 jaar ‘geruisloos verwijderd’. Mijn beroep was mijn passie, de kinderen van mijn klas laten groeien, zowel mentaal als emotioneel, was mijn doel. Elke dag weer met een grote lach. Helaas ben ik weggezet als ouderwets, moeilijk en lastig.

Met pijn in mijn hart zie ik al jaren het onderwijs volledig instorten. Blijf het opschrijven Aleid. Tenminste één iemand die het ziet en benoemt.

Beli Faassen, Otterlo

Loten

Je begint je steeds meer af te vragen waarom je eigenlijk op 17 maart hebt gestemd. In het oude Athene werd je als burger ingeloot om de stad te besturen. Als het onze politici maar niet lukt om over hun eigen schaduw heen te stappen, zullen we dan bij wijze van experiment en statement de Nederlandse Staatsloterij eens vragen als schaduwformateur. Dan komt er misschien een beetje schot in.

Marien van Schijndel, Deventer

Egocentrisch

Veelzeggende reactie van Wopke Hoekstra op het vertrek van Dries van Agt uit het CDA. Hij waardeert niet Van Agts vriendschap, zelfs niet de vrienschap tussen beiden. Nee: ‘Mijn vriendschap (...) met hem waardeer ik zeer.’ Egocentrischer kan het haast niet.

Ameling Algra, Almere

Memphis

Een paar jaar geleden deed Oranje-voetballer Memphis een hartstochtelijk beroep op de media om hem geen Depay maar Memphis te noemen. Hij lichtte die wens toe. Depay is de naam van zijn natuurlijke verwekker die het gezin volledig heeft laten stikken. Memphis gunt die man die zijn moeder zoveel verdriet heeft gedaan niet dat hij goede sier maakt met de successen van zijn zoon aan wiens opvoeding hij nul heeft bijgedragen. Vandaar dat hij dus die naam niet wil dragen.

Dinsdag 22 juni was het weer raak op de sportpagina’s, verslaggevers Bart Vlietstra, Sam Planting en Willem Vissers noemden de geroemde Memphis categorisch Depay. Kost dat nu zoveel moeite? Gender is veel ingewikkelder en daar doen journalisten wel moeite voor.

Noortje Soederhuizen, Rotterdam

Boot

Op het eerste gezicht dacht ik bij de foto op de voorpagina van dinsdag een boot vol vluchtelingen te zien. Schrijnend beeld van ontheemde mensen van wie het leed aantoonbaar heftig is. Door de bijgeplaatste tekst moest de eerste indruk om: het betrof een plezierboot op één van de Nederlandse grachten vol feestende mensen, omdat de coronamaatregelen worden versoepeld. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Dit is waar de gemiddelde Nederlander zich druk om maakt.

Paulijn Snijders, Brummen

(Bruine) hemd

Hulde en driewerf hoera voor Sander Schimmelpenninck. Op meesterlijke wijze zet hij verwerpelijke, maar o zo gevaarlijke splijtzwammen, in hun (bruine) hemd.

Koen Wijngaard, Zaandam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden