ingezonden brieven

Lezersbrieven: Je bent heus niet onaantastbaar op je e-bike

Een gewone fiets en een e-bike op de Waaldijk bij Wamel.  Beeld Marcel van den Bergh
Een gewone fiets en een e-bike op de Waaldijk bij Wamel.Beeld Marcel van den Bergh

Helaas verbaast mij de sterke stijging van het aantal ongevallen met e-bikers niets. Net als fietsers of voetgangers die een mobiele telefoon gebruiken, zie je het gebruik bij velen al van verre aan de lichaamstaal. Die verschilt sterk van die van gewone fietsers, ze stralen iets uit van: zie mij eens als een koninkje of koninginnetje rijden. Luchtige peddelslagen, veel te hoge snelheid voor hun echte plek op de fietsbaan. Het is een soort impliciete hoogmoed die zich van de mens meester maakt, zichzelf onaantastbaar wanen.

En daardoor gaat het snel fout. Ik pleit ervoor dat mensen beter nadenken alvorens zij hun goede oude fiets én hun gezonde verstand inleveren bij de e-bikeverkoper, die niets liever doet dan mensen afhankelijk maken van zijn product. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid en volksgezondheid moet er een verbod of flinke boete komen op idiote inruilpremies bij aanschaf van e-bikes en liefst ook een verbod of ten minste een grote bijsluitertekst bij de reclame ervoor, zoals bij roken. E-biken is gevaarlijker dan u denkt.

F.M. Boon, Delft

Burgemeesters

Dat het kabinet zwalkend coronabeleid voert is fnuikend voor het draagvlak onder de bevolking. Maar pas echt stuitend is de permanente gezagsondermijning door burgemeesters, in elk geval die van de grote steden, want anderen hoor je niet. Al weken wordt geroepen dat ze niet kunnen handhaven omdat ‘de rek eruit is’.

De toch al kritische burger heeft aan een half woord van de burgemeesters genoeg en krijg je op deze manier nooit meer in het gareel. Het wakkert verdeeldheid aan onder de bevolking en stelt het kabinet voor een schier onmogelijke taak nog iets van regulering overeind te houden.

Hoezeer de wens van versoepeling ook valt te begrijpen, het is onnodig dat deze muiterij in de openbaarheid van media en talkshows wordt uitgevochten. Het wordt tijd om de overheidsrijen te sluiten.

Ronald Stevens, Naarden

Competitie

Kunnen berichten over de internationale vaccinatiecompetitie ter bevordering van de overzichtelijkheid voortaan op de sportpagina worden geplaatst?

Peter de Leeuw, Leiden

Rekenen

Ooit was er gedoe dat Schiphol niet mocht uitbreiden, omdat daardoor de geluidsoverlast onaanvaardbaar toe zou nemen. Maar gelukkig werd er net op tijd een nieuwe rekenmethode voor deze overlast geïntroduceerd waardoor deze als sneeuw voor de zon verdween.

Vorige week bungelde Nederland een beetje onderaan de Europese lijst van aantallen vaccinaties. Maar dankzij een nieuwe rekenmethode blazen we inmiddels ons partijtje in de voorhoede aardig mee. Ik ben erg benieuwd naar de inhoud van deze rekenmethoden maar vrees dat het niet veel meer is dan 1 + 1 = 3.

Michaël Vork, Malden

Politiek versus burger

Landelijke politici moeten de problemen van de mensen serieus nemen en er moet een nieuwe welzijnseconomie komen. In dezelfde Volkskrant staat dat Groningen een industrieel zonnepark wil aanleggen in een gebied geschikt voor biologische landbouw, natuur en recreatie. Dit illus- treert dat nationale verandering niet kan zonder een omslag in lokaal bestuur. Het gaat hier niet alleen om energietransitie, maar om de balans tussen veel belangen. Lokale overheden staan onder financiële druk. Dan maakt bij ruimtelijke besluiten de geldeconomie vaak de dienst uit.

Een belangrijke factor is daarbij het machtsverschil. (Voor)kennis en middelen geven lokale overheid, industrie en projectontwikkelaars een grote voorsprong op de burger. Die moeten zich in hun vrije tijd informeren, organiseren en uitspreken. De nieuwe Omgevingswet pakt dit machtsprobleem niet aan. Ik houd ondertussen mijn hart vast.

Christine Sijbesma, Den Haag

Politiek versus burger (2)

Het artikel van Erik Schoppen is één grote aanklacht tegen de kille ongeïnteresseerdheid bij politici voor hun kiezers. Met duurzaam opwekken van stroom als respectabel doel spelen het grote geld, subsidiemogelijkheden en investeerders een hoofdrol en wordt het belang van burgers en natuur in Groningen verontachtzaamd. Elders in het land is het niet veel beter. De stuitende analogie met de boodschap in het boek Fantoomgroei en de recente tv-uitzending Scheefgroei in de polder spreekt boekdelen.

Rob Riedijk, Nuenen

Max Pam

Misschien moet de heer Pam zich eens verplaatsen in iemand van een jongere leeftijd. Hij maakt zich boos over het uitstel van zijn tweede (!) vaccin en wijt het aan logistiek onvermogen. Is het doel niet meer mensen eerder beschermen? We zitten allemaal al een jaar binnen, meneer Pam mag blij zijn dat hij al zo vroeg een eerste bescherming ontving.

Hidde de Vries, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden