Lezersbrievenmaandag 11 maart

Lezersbrieven: Inbreng van de man gaat verder dan een ‘kwakkie’

Een moeder en haar kind. Beeld null
Een moeder en haar kind.

Vrouwen hebben geen ‘recht op een kind’

Wat ben ik het grondig eens met columnist Max Pam (O&D, 6 maart) waar hij zich afvraagt of er zoiets bestaat als ‘het recht op een kind’en hij de katholieke kerk, met haar verbod op gebruik van voorbehoedmiddelen, als een criminele organisatie ziet.

De bevolkingsgroei moet aan banden worden gelegd, want anders hebben klimaatmaatregelen geen effect. Nederlandse politieke partijen hoor je hier niet over. En ook niet over de noodzaak de genetische inbreng van de man niet slechts als een ‘kwakkie’ te beschouwen, zoals Max Pam fraai citeert. Nogal wat vrouwen die zich kunstmatig laten insemineren doen dit namelijk. Het krijgen van een kind staat centraal en niet de rechten van het kind op zijn identiteit, voor de helft van dit ‘kwakkie’.

Het wordt hoog tijd voor een Europees beleid dat de kunstmatige voortplanting reguleert en het kind recht geeft te weten van wie hij afstamt, wie hij is. Is het niet schrijnend dat vrouwen zover gaan in hun zogenaamde ‘recht op een kind’ dat zij menen het op deze manier op de wereld te kunnen zetten?

René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, Utrecht

Girlpower!

Een dag nadat de Volkskrant meerdere feministische artikelen plaatste op Internationale Vrouwendag, lees ik over Victoria Beckham dat haar showbezoekers vol verbazing zijn ‘dat een voetbalvrouw zich zo vlekkeloos heeft kunnen transformeren tot een gerenommeerd modeontwerper’ (Magazine, pagina 28).

Maar ze was natuurlijk eerst en vooral een lid van de bestverkopende meidengroep aller tijden: de marketingstunt Spice Girls. Van daaruit naar een succesvol, eigen modelabel is een veel logischere stap. Girlpower!

Marjolein Verhoeven, Eindhoven

De echte Cornelis Haga

Wat een merkwaardige redenering van de stichters van het Cornelius (het is overigens Cornelis) Haga Lyceum om juist diens naam te gebruiken voor hun school. Is dat om Nederland gunstig te stemmen voor een salafistische school? Een suggestie van inburgering?

Cornelis Haga was de eerste gezant van de Republiek in Istanboel. Naast het bevorderen van de belangen van de Nederlandse handel, vervulde hij een hoofdrol in het bieden van christelijke weerstand tegen de Ottomaanse onderdrukking van christenen op de Balkan. Via hem werd een door de sultan verboden drukpers het land binnengesmokkeld, bescherming georganiseerd voor de vrijzinnig Grieks-orthodoxe kerkleider Lukakis, die na Haga’s vertrek toch ter dood werd gebracht en de financiële steun geregeld aan kerken en verdrukte christelijke bevolkingsgroepen, waarvoor hij daar nog steeds wordt herdacht. Cornelis Haga was gezant vanaf 1612 tot 1639, had niets met integratie en was blij zich uiteindelijk terug in Den Haag te mogen vestigen waar hij president werd van de Hoge Raad.

Hans van der Sloot, met Ingrid van de Vlis schrijver van een biografie van Cornelis Haga

Twee gezichten

Hoe één Volkskrant binnen twee dagen twee verschillende gezichten kan tonen. Eerst de Aarsmancollectie in de krant van donderdag 7 maart, waarin op scherpe doch humoristische wijze de mannequins met wezenloze robots worden vergeleken.

Vervolgens het Modemagazine van 9 maart waar eenzelfde soort modellen paginabreed worden getoond (Céline vs Céline): dames die er uitzien alsof ze net uit een kamp zijn bevrijd, met hun graatmagere bleke lijven. Verderop de mannelijke modellen, die ondanks hun peperdure modieuze kleding al even triest-depressief ogen als hun knokige, vrouwelijke evenknieën. Jammer dat na zo’n hoopgevend kritisch artikel evengoed weer een uitgebreid podium wordt gegeven aan de anorexia-modeindustrie.

Rob Damen, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden