ingezonden brieven

Lezersbrieven: in veel opzichten zijn onze gemeenten door ‘Den Haag’ afgerichte uitvoeringsinstanties

Redactie
Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg loopt door het centrum van zijn stad. Hij gaf winkels en horecagelegenheden toestemming hun deuren te openen, bij wijze van protest tegen de coronaregels. Beeld ANP
Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg loopt door het centrum van zijn stad. Hij gaf winkels en horecagelegenheden toestemming hun deuren te openen, bij wijze van protest tegen de coronaregels.Beeld ANP

Nederland en dús democratisch?

‘Ik snap er niks van, maar het is Nederland, en dus moet het wel democratisch zijn.’ Dat werd mij midden jaren ’90 gezegd door de gekozen president van een Spaanse regio, tijdens een Europees congres van lokale en regionale overheden. Het was zijn reactie op mijn poging om uit te leggen dat er heus wel inspraak en overleg voorafging aan de benoeming ‘door de Kroon’ van Nederlandse burgemeesters en commissarissen van (toen nog) de koningin.

Terecht wijst Hans Wansink erop dat deze gezagsdragers, zeker de burgemeesters, steeds meer een politieke rol krijgen. Daarbij verwijst hij naar een recente aanbeveling van de Raad van Europa. Deze raad is er bezorgd over dat onze burgemeesters en commissarissen nog altijd niet democratisch worden gekozen. Bij maatschappijleer leren we dat Nederland een ‘gedecentraliseerde eenheidsstaat’ is, met gekozen en zelfstandige gemeente- en provinciebesturen.

Op papier klopt dat, maar in veel opzichten zijn vooral onze gemeenten door ‘Den Haag’ afgerichte en gemuilkorfde uitvoeringsinstanties. Wie zich zorgen maakt over onze bestuurscultuur moet zich ook afvragen wat er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen nou eigenlijk nog écht te kiezen valt. Europa kijkt toe, met een scherpe en terecht kritische blik.

Henk van Leeuwen oud algemeen secretaris van het IPO (Interprovinciaal Overleg), Amsterdam.

Gestileerd

Een boeiende en verhelderende column van Huispopulist Teun van de Keuken over de relatie tussen kunst en religie. (Ten eerste, 24/1). ‘Deze schoonheid, deze ongelooflijke ervaring, die mij een moment verbond met onbekende Duitsers in een concertzaal in Berlijn (...).’

Volksschrijver Gerard Reve gaf in 1985 een openbaar college aan de ­faculteit Letteren van de Universiteit van Leiden met de titel ‘De Vrouw Van Rome’. Hij betoogde dat de definitie van kunst en religie dezelfde is: ‘Kunst is gestileerd menselijk handelen (of een produkt daarvan), dat een ontroering teweegbrengt.’

Albert Broeksma, Almelo

Goed gevolg

Altijd schokkend als kunst vernield wordt, zoals Panta van Atelier van Lieshout in Gennep. Helaas heeft de directeur van Kunstwacht een imperfect geheugen als hij zich geen andere incidenten kan herinneren: de Volkskrant van 30 juni 2009 meldt dat het houten kunstwerk De Stier van kunstenaar Thijs Trompert in Amersfoort in de as is gelegd. Een trieste gebeurtenis, waar echter ook meteen hartverwarmende reacties op kwamen: al snel lagen er tientallen kransen, bloemen en blijken van medeleven. En een paar jaar later is een nieuwe stalen stier geplaatst, die inmiddels zelfs als toeristische attractie geldt. Ik hoop dat er in Gennep een vergelijkbaar goed vervolg aan kan worden gegeven.

J. Hol, Amersfoort

Bezwaar

Is er sprake van rechtsgelijkheid als de Belastingdienst alleen de burgers die tijdig bezwaar maakten tegen hun belastingaanslag compensatie geeft voor de heffing van de illegale ‘spaartaks’?

Ik, brave burger die altijd aan alle fiscale verplichtingen heeft voldaan, wordt dan niet gecompenseerd omdat ik de afgelopen jaren geen bezwaar heb gemaakt? Dit lijkt mij niet een gepaste manier en geeft zeker geen vertrouwen in de overheid.

Ik stel voor iedereen te compenseren als daar een juridische grond voor is of niemand te compenseren als daar een juridische grond nog voor wordt verzonnen.

Sophia van der Waal, Rotterdam

Fruit

Wanneer het de overheid al niet lukt de btw op groente en fruit te verlagen, hoe gaan we dan rekeningrijden succesvol invoeren?

Marcel Verspeek, Rotterdam

Minderheid

Maatschappijleer in Appingedam. ­Gedurende zestien weken moet ik havo 5 een democratisch inzicht bijbrengen. ‘… en democratie bestaat dus bij de gratie dat de meerderheid verkozen wordt, maar desondanks altijd opkomt voor de minderheid’, zo sluit ik de les af.

Ik kijk de klas rond. Kinderen uit Garrelsweer, Oosterwijtwerd, Zeerijp, Tjuchem en Loppersum kijken mij aan. En inderdaad twijfel ik aan mijn woorden. De bel gaat. Volgende les: parlementaire enquête.

Tjarco Kugel, Termunterzijl

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden