BrievenDubai

Lezersbrieven: ‘Geen woord dat tegenwoordig zo misbruikt wordt als duurzaam’

De ingezonden brieven van donderdag 7 juni.

Ski-hal in Dubai, 2005. Beeld EPA
Ski-hal in Dubai, 2005.Beeld EPA

Er is nauwelijks een land ter wereld te vinden waar de ecologische voetafdruk van de bevolking nog groter is dan in Dubai. Men rijdt er graag rond in benzineslurpende SUV’s en eet een hapje in restaurants met airco’s en enorme aquaria vol met exotische vissen. Of men gaat er skiën in overdekte, gekoelde skipistes, terwijl het buiten 45 graden is. De betekenis van het woord fietspad is daar onbekend. Ook bouwt Dubai hard aan de grootste luchthaven ter wereld.

Wel een beetje naïef van de studenten van de TU Eindhoven om daar met een hip verticaal en zogenaamd duurzaam tuintje iets aan te doen.

Geen woord dat tegenwoordig zo misbruikt wordt als duurzaam. Een tuin op z’n kant leek even een mooie oplossing voor megasteden waar het ’s zomers gemiddeld 8 graden warmer is dan daarbuiten, wat wij tegenwoordig wat vaag en afstandelijk ‘de natuur’ noemen.

Maar verticale tuinen zijn duur, niet duurzaam, moeilijk te onderhouden en vooral een leuk onderwerp aan de borreltafel of koffiecorner voor de elite van Dubai. Die laten de auto en het vliegtuig mét airco echt niet staan. Voor geen meter.

Frank Langedijk, Almere

Miss America

Miss America hoeft niet meer in haar bikini op te draven, zo maakte de ­organisatie deze week bekend. Is het niet tijd dat Miss America gewoon helemaal niet meer hoeft op te draven?

Mariette Reineke, Amsterdam

Griep

Goed nieuws op uw voorpagina van woensdag 6 juni (‘Griepgolf beïnvloedt verhoging AOW-leeftijd’). Als we nu ook nog de griepvaccinatie afschaffen, sparen we kosten en kunnen we allemaal weer op ons 60ste met pensioen. Tenminste, als de griep een beetje meezit. Lijkt mij politiek wel haalbaar.

Jakob Muntinga, Malden

Houtkachelreclame

Twee pagina’s over tiny houses, waarop bij vijf van de zes huisjes een houtkachel te zien is. Een bewoonster hoopte dat een zelfvoorzienend huis haar zou stimuleren ‘beter voor de aarde te zorgen’. Pijnlijk naïef: de luchtkwaliteit in Nederland is beroerd. Maar liefst 11,3 procent van de totale uitstoot van fijnstof kleiner dan 2,5 micrometer kwam in 2015 uit houtstook door consumenten, meldt het RIVM. Ter vergelijking: het aandeel van dit type fijnstof door uitlaatgassen in het verkeer is ruim 13 procent. Sinds 2015 nam het aantal kachels nog toe. Maar steeds meer mensen vinden hout stoken oer en hip, dus doet de Volkskrant maar kritiekloos verslag van de trend. Een verkapte houtkachelreclame.

Sandra de Haan, Heeze

Leve de permanent

Vorige week, toen ik in de trein naar Amsterdam stapte en een jonge vrouw achter me mij aansprak met mijnheer, dacht ik aan het artikel ‘Leve de permanent’ (Magazine, 1 juni). Ik heb kortgeknipt haar en droeg een lange AGU-regenjas die vooral door vrouwen wordt gedragen. Het moet dus wel aan mijn haar hebben gelegen dat ze ervan uitging dat ik een man was.

Eenmaal in Amsterdam lette ik op vrouwen met kortgeknipt haar. Ik zag één politieagente in uniform, twee creoolse dames en een enkele dame met een modieuze bobline, verder alleen vrouwen van middelbare leeftijd zoals ik zelf. Alle jonge vrouwen die ik zag, droegen het haar minimaal half lang, eventueel opgestoken.

‘Tien jaar na de oorlog was het korte kapsel de norm voor moderne vrouwen’, schrijft Loes Reijmer. Waar zou het aan liggen dat de norm nu is half lang of lang, eventueel met gestylede krullen? Moet vrouwelijkheid de ambitie van jonge vrouwen compenseren of camoufleren? Is het een trend tegenover de sekseneutrale politiek van nu? Is het nieuwe romantiek, zoals het kiezen voor een bruiloft met alles erop en eraan? Ik ben benieuwd naar een vervolgartikel.

Truus Rozemond, Utrecht

Rechterlijke verantwoording

Bert van Delden, oud-president van de Haagse rechtbank, vond het bij zijn aantreden als eerste voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in 2001 vreemd dat er nog nooit een rechter was ontslagen. Nu deelt hij, zeventien jaar na zijn vertrek, mee dat openlijk extern verantwoording afleggen door rechters ook in de toekomst niet te verwachten valt (Brief van de dag, 4 juni).

Wat opvalt, is dat omgekochte politieagenten of douaniers uitgebreid in het nieuws komen, hun baan kwijt zijn en strafrechtelijk worden vervolgd. Want hoewel H. Ph. ’t Hooft in 1890 in Leiden promoveerde op ‘omkooping van (rechterlijke) ambtenaren’ is dat nu bijna een politiek incorrecte gedachte. Ruim honderd jaar later gaat het uitsluitend nog om incidenten, disfunctioneren of fouten die tot reflectie moeten leiden.

Terwijl bij gewone stervelingen fouten tot aansprakelijkheidsstelling en niet zelden tot strafvervolging leiden, moet de selectie van rechters (inclusief plaatsvervangers) volmaakt zijn. Of zijn rechters genetisch nu eenmaal immuun voor frauduleuze handelingen? Als dat niet zo is, doet zich de vraag voor hoe men in Nederland met corruptie door rechters omgaat. We zullen het met die reflectie achter gesloten deuren nu en in de toekomst nooit weten, behalve in het buitenland. Daar lees je nog wel eens over een veroordeelde corrupte rechter, maar dat is ook logisch want daar valt op de rechtspraak, zoals in Polen of in landen met palmbomen, sowieso van alles aan te merken.

Mr P.P.M. Ruijs, auteur van het boek 'Wij zien u wel in de rechtszaal; klassenjustitie in Nederland?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden