Lezersbrieven: Ga gesprek over autorijden met dementie juist niet uit de weg

De ingezonden brieven van maandag 30 april.

Oude man achter het stuur in de auto.Beeld ANP

Brief van de dag

Als jonge specialisten ouderengeneeskunde werkzaam in de eerste lijn stellen wij regelmatig de diagnose dementie bij patiënten die autorijden. Zoals Joost Zaat schrijft ligt het bespreekbaar maken van veilig rijden bij dementie erg gevoelig. Autorijden geeft mensen een zekere vrijheid en zelfstandigheid. Gesprekken hierover wekken verschillende reacties op, van gelatenheid tot heftige boosheid.

We weten dat dementie invloed kan hebben op de rijvaardigheid door bijvoorbeeld trager reageren, moeite met complexe taken, verminderde aandacht en achteruitgang van geheugen. De diagnose dementie betekent echter op zichzelf niet dat een patiënt altijd moet stoppen met autorijden. Dit hangt af van de mate van dementie.

Ons uiteindelijke doel is het verkeer zo veilig mogelijk te houden binnen onze mogelijkheden, voor medeweggebruikers, voor onszelf en onze kinderen. Anders dan Joost Zaat, vinden wij dat een gesprek over autorijden bij dementie niet uit de weg moet worden gegaan. In de praktijk doen we dat door de vervolgstappen na de diagnose zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen en behoeftes van de patiënt, zodat deze zijn zelfstandigheid zo lang mogelijk kan behouden. Helaas betekent dat ook dat er mensen zijn die tegen hun wil moeten stoppen met autorijden.

M. Blom en M. van Walsum, Velp

Voetnoot

De Voetnoot stopt, Grunberg houdt het bij 2.500 overdenksels en start een rubriek op de achterkant. Ik wilde op hoge toon m’n beklag doen, maar dat past een voetnoot niet. Als de nood aan de man komt, moet je met je voeten stemmen. Ik lees de krant hoogstens nog achterstevoren.

Albert Mark van LeeuwenLexmond

Lyndon B. Johnson

Mooie verhalen over de jaren zestig in de krant van 28 april. Ook de tips van Jan Kuitenbrouwer. Toch kun je lezen dat hij toen nog jong was. In tip 8 schrijft hij dat de Vietnam-demonstranten Nixon als boeman hadden. Maar de leuze was in die tijd: ‘Hey, Hey, L.B.J., how many kids did you kill today?’ Nixon werd pas president in 1969 als opvolger van Johnson.

Dick Pomp, Utrecht

Een ervaren valler

Als ervaren valler van mijn e-bike zie ik inmiddels een paar zaken anders dan de geachte cursusgevers. Het is mijn ervaring (geworden!) dat ik beter juist op maximale ondersteuning van start kan gaan, in plaats van op de geadviseerde minimale. Als je op maximale ondersteuning start ben je eerder op (kruis)snelheid en daardoor is je stabiliteit beter. Iedere fietser weet hoe moeilijk het is om erg langzaam te fietsen. Mij lukt het in ieder geval niet en dat is pijnlijk bewezen!

Een fout die ik geheel mijzelf aanreken is dat ik mijn zadel jarenlang te hoog had afgesteld. Ik had het op hetzelfde niveau gezet als bij mijn sportfiets. Lekker hoog; trapt lekker soepel rond. Het probleem waar je dan tegenaan loopt (en soms valt!) is dat je bij een onverwachte stop niet snel genoeg van je zadel bent, waarna je het hele gewicht van de fiets (en jezelf) op je ene been moet zien op te vangen. Is mij vaak niet gelukt. Gelukkig was er altijd iemand die de fiets van mij af haalde, zodat ik weer overeind kon komen.

Dat brengt mij op de laatste tip: fiets nooit in een gebied waar je de enige bent. En fiets ook nooit (alleen) langs het water. Veel fietsplezier!

Hans Koster, Leiderdorp

Jeugdwet

Wat ben ik blij met de bijdrage van Harriet Duurvoort over de Jeugdwet. Als systeemtherapeut in opleiding in een jeugd-ggz-instelling loop ik dagelijks aan tegen onvoldoende kennis en versnippering binnen gemeenten. Deze extra schakel kost tijd en geld, en levert weinig op. De registraties zoals wettelijk vastgesteld en onze aflegging van de (medische) eed zouden voldoende moeten zijn om erop te vertrouwen dat ons specialisme ook daadwerkelijk een specialisme is en dus nauwelijks op te lossen valt door cliënten zelf of hun omgeving.

Mieke Rademaker, Wezep

systemisch gezins- en ouderbegeleider ggz; systeemtherapeut i.o.

Afval

Valt het niemand op, dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheden weggesmeten afval in gebieden waar gemeenten een jaarlijkse afvalheffing hanteren en in gemeenten waar men per kilo of per vuilniszak voor de afvalverwijdering betaalt?

In Limburg en Brabant betaalt men per kilo, ook voor het grof vuil. Daar is veel afval in bos en berm. (Als er nog een berm is want veel boeren, bijvoorbeeld rondom Sittard laten alleen een symbolisch stukje berm voor bloemen en insecten over.)

In de Randstad betaalt men per jaar een vast bedrag en is er een afvalpas voor grof vuil. Daar vind je alleen maar peuken en blikjes in de berm.

Elly van den BoomDen Haag

Wij spekken staatskas elders

De kern van het probleem is niet de vergeetachtigheid van politici. Ook erg, maar veel erger is dat er geen business case is voor de afschaffing van de dividendbelasting. Er wordt zomaar een grote hap uit onze rijksbegroting zonder enige zakelijke afweging weggeschonken aan... Ja aan wie eigenlijk?

Barbara Baarsma legde ooit in De Wereld Draait Door uit dat als wij de belasting niet innen, de fiscus in het land van de aandeelhouder het doet. Wij spekken dus elders de staatskas.

Beetje wrang voor hen die slachtoffer zijn geworden van jarenlange bezuinigingen. Die dachten, nu de economie is aangetrokken, hiervan te kunnen profiteren. Niet dus...

R. PronkHeemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden