BrievenVerkeerde keizer

Lezersbrieven: ‘Dat is niet Julius Caesar, maar Augustus’

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 31 mei.

Redactie
Augustus van Prima Porta, ca. 17 na Christus. Beeld Getty
Augustus van Prima Porta, ca. 17 na Christus.Beeld Getty

Brief van de dag

Het standbeeld afgebeeld op pagina 30 in de krant van dinsdag (bij het artikel ‘IJshockey komt tot bloei in woestijnstad Las Vegas’) is niet een standbeeld van Julius Caesar maar van zijn adoptiefzoon en opvolger Augustus.

Om precies te zijn gaat het om een kopie van de zogenaamde ‘Augustus van Prima Porta’, een beeld dat werd gevonden in een villa van Augustus’ vrouw Livia en dat te zien is in de Vaticaanse Musea in Rome (maar dan zonder ijshockeystick en vlag).

Simon Speksnijder, Amsterdam, promovendus Oude Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen

Alle reden om te vlaggen

De Tweede Kamer heeft een nieuwe, luxere en grotere vlag in de plenaire zaal. Met ‘wat meer grandeur en klasse’, volgens de typering van voorzitter Khadija Arib (Ten eerste, 30 mei). Precies op tijd. Want volgende week, op 4 juni, is het 150 jaar geleden dat ook de Koning inzag dat hij de Kamer niet kon ontbinden en nieuwe verkiezingen kon uitschrijven als de regering het vertrouwen van een meerderheid in de Tweede Kamer verloren had. En dat er in plaats daarvan een nieuw kabinet moest komen dat dat vertrouwen weer wel zou hebben. Sindsdien is niet meer de Koning, maar de Tweede Kamer in ons land de baas. Alle reden dus voor een feest en om de vlag uit te hangen!

Gerrit van der Meij, Den Haag

Provincie

Blijkbaar bestaat er een beeld dat er buiten de Randstad weinig te beleven valt op cultureel gebied, ook al komt daar nu verandering in door de cultuuraanbodindex (Ten eerste, 30 mei). De Volkskrant draagt bij aan dit imago door te schrijven over ‘de provincie’ en ‘de regio’. Daarin proef ik iets van ‘daar gaan ze nog op de trekker naar school’. Waarom Nederland opdelen in de Randstad vs. de provincie? Ook inwoners van de Randstad wonen in een provincie.

Aafke Nijhuis, Wageningen

Nooit meer ‘ooit’

Martin Kroon meent dat zolang de vroem-vroempartij (VVD) 130 rijden als lokroep hanteert, Ruttes claim ‘groenste kabinet ooit!’, een loze kreet blijft (Geachte redactie, 30 mei). Helaas heeft hij gelijk. Want ‘ooit’ heeft, Rutte kennende, hoogstwaarschijnlijk de populistische, hijgerige, betekenis ‘tot nu toe’ of nog bombastischer ‘aller tijden’. Dit anglicisme wordt tegenwoordig helaas zo vaak gebruikt dat het amper of geen toegevoegde waarde meer heeft en soms zelfs verwarring oplevert. Denk maar aan de zin: Froome wint de eerste Giro ooit!

Het grappige is dat als je bij die Ruttekreet van de oorspronkelijke betekenissen van ‘ooit’ uitgaat, die zin ook nietszeggend en zinloos wordt. ‘Groenste kabinet ooit!’, betekent dan zoiets als: Het kabinet is het groenst, maar nu even niet. Het is beter dat we daarom nooit meer de anglicistische betekenis van ‘ooit’ gebruiken. Niet ooit, laat staan ‘ever’, maar definitief.

Peter de Kort, Nijmegen

Handen in de klas graag

Terecht schrijft Steven Pont dat er voor passend onderwijs meer kennis in de school nodig is (O&D, 29 mei). Maar veel meer nog dan een psycholoog willen we handen in de klas. Van ambulant begeleiders, experts, leraren en onderwijsassistenten. Hadden we dat in de Arena in Amsterdam tijdens een staking al niet eens duidelijk gemaakt?

Als leraren willen we met hart en ziel dat passend onderwijs een succes wordt. Het enige wat we nodig hebben om dat te doen, is een reële werksituatie. Daarvoor heb ik gestaakt en blijf ik actie voeren: erkenning van de leraar als professional en vermindering van de werkdruk.

Ageeth Bos, Steggerda, leraar basisonderwijs, lid van het Lerarenparlement

Norman Mailer

In het kader van de discussie over een eventueel verlagen van de bijstand trof mij een uitspraak van de schrijver Norman Mailer (1923-2007): ‘De armen verwijten van de bijstand te leven is niet terecht zolang we niet ook ieder welvarend lid van de maatschappij beoordelen op zijn of haar productiviteit. Waarschijnlijk is er onder welgestelden meer lediggang en misbruik van overheidsvoorzieningen dan in de minder bevoorrechte klasse.’

Lou Moll, Voorburg

Het

Roel de Kok weet niet hoe iemand die geen ‘hij’ of ‘zij’ wil zijn moet worden genoemd (Geachte redactie, 30 mei). Het Nederlands kent naast het lidwoord ‘de’ ook nog het onzijdige ‘het’. Misschien moeten we er nog een zelfstandig naamwoord bij maken, maar ‘het’ loopt, denkt, doet, kan voorlopig naast ‘de man’ / ‘de vrouw’ loopt, denkt, doet.

Theo de Klerk, Bussum

Hulde

Het is 2018. De papieren krant ligt keurig iedere ochtend in de bus, de elektronische moeten we zelf ophalen. Hulde aan de bezorger.

Hink de Ruiter, Veendam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden