LezersbrievenWoensdag 24 juni

Lezersbrieven: Baudet en Akwasi misbruiken de geschiedenis

Black Lives Matter-manifestatie in het Martin Luther Kingpark in de Bijlmermeer. Akwasi met de vuisten in de lucht.  Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Black Lives Matter-manifestatie in het Martin Luther Kingpark in de Bijlmermeer. Akwasi met de vuisten in de lucht.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Brief van de dag: Baudets en Akwasi’s

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen extreem-rechts en de militante antiracisten, tussen de Baudets en de Akwasi’s onder ons? Beiden denken dat de tijd stilstaat, maar dan op een verschillende manier.

Dat de Baudets denken dat er niets stroomt, is overduidelijk. Ze verheerlijken de helden uit het verleden en naar ik heb horen verluiden wil Thierry Baudet terug naar 150 jaar geleden; volgens hem was er gedurende de Frans-Pruisische oorlog een ideale tijd.

De Akwasi’s verfoeien die helden uit dat verleden juist. Het zijn schurken! Piet Hein, Witte de With, Michiel de Ruyter, Winston Churchill en Mahatma Gandhi. Maar als dit schurken zouden zijn, overtraden ze de normen en waarden uit hun tijd, tegen de zin van hun tijdgenoten. Dan zou óf iedereen schurk zijn (want weinigen verzetten zich tegen deze normen), óf iedereen was willoos slachtoffer van de normen en waarden van die tijd, wat ik me allemaal niet kan voorstellen.

Nee, de Akwasi’s willen wel aandacht voor het verleden, net als de Baudets die het verheerlijken, maar dan wel volgens de normen van nú. De Baudets willen het heden modelleren naar het verleden en de Akwasi’s willen het verleden modelleren naar het heden. Het eerste is verwerpelijk; het tweede absurd.

Piet Vermeer, Amsterdam

Kaag, Ceelen, Truijens en Sitalsing

Fijn, dat Sigrid Kaag gaat proberen de eerste vrouwelijke premier van mijn helaas behoorlijk gepolariseerde vaderland te worden. Hoog tijd voor wat vrouwelijke rust, reinheid, en regelmaat en vooral een ­beschaafde toon in het harde debat. Hoog tijd voor vrouwelijke visie, lef en leiderschap. De mannen hebben lang genoeg de kans gehad om er een beter en eerlijker land van te maken.

Hierbij suggesties voor nog twee steengoede vrouwen in haar nieuwe kabinet. Haar opvolger op Ontwikkelingssamenwerking: Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. En op onderwijs: Aleid Truijens. Komt het ooit nog eens goed met de kwaliteit van ons onderwijs, de beloning van de leraren en ook nog met de besteding van ons belastinggeld. Tot slot, als adviseur en speechschrijver: Sheila Sitalsing. Maar dan wel wat minder heftig dan in haar columns.

Cor Hopman, Bathmen

Wit-zwart

Schrijver A.H.J. Dautzenberg stelt dat de kleuren zwart en wit wereldwijd dezelfde betekenis hebben. Kennelijk beperkt zijn wereld zich tot de westerse, want bijvoorbeeld in de Japanse cultuur heeft wit een sterke band met de dood en is zwart de kleur van de adel en staat hij voor leeftijd en ervaring.

Frank Rijckaert, Doetinchem

WK Qatar

De ophef over de opmerking van Johan Derksen in Veronica Inside zegt meer over de hypocrisie van mensen, inclusief de Oranje-internationals, dan over Johan Derksen. Als een cabaretier een harde grap maakt, mag dit wel. Humor is niet voor iedereen hetzelfde. Johan Derksen heeft het hart op de tong en dan roep je ook wel eens iets wat je misschien beter niet had kunnen doen.

Veel kwalijker is het ambassadeurschap voor het WK in Qatar van Ronald de Boer. Buiten de gekozen dwaze locatie sterven hier honderden slaven voor de bouw van stadions. Onze Ronald doet dit nu al jaren, dus tijd genoeg voor zelf­reflectie, maar helaas. Dit wordt vanaf het begin vrij gelaten geaccepteerd door diezelfde mensen, die zich nu zo nodig moeten uitspreken over een boycot van Veronica Inside.

Koos van Nieuwenhoven, Baarn

Grieks en Latijn

Alle jonge scholieren laten kennismaken met de prachtige verhalen uit de Griekse en Romeinse cultuur is een heel goed idee. Dat ben ik van harte eens met Maarten Labooy. Maar om die kennismaking goed te laten verlopen moet je die leerlingen vooral níét lastigvallen met Grieks en Latijn: dat stoot makkelijk af, en dan verwijnen ook de verhalen uit beeld.

Het gaat zeker om verhalen met letterlijk eeuwigheidswaarde. Die kun je prima in het Nederlands tot je nemen; daar worden ze niks minder van. Wie daar als kind van 12 jaar zeer door wordt gegrepen en er meer van wil weten, kan gemotiveerd besluiten wel Grieks en Latijn te willen leren.

Wim Guiking, Leiden

Triage

Als medici een leeftijdscriterium hanteren, aldus Eline de Jong, dan zijn er nog tal van overwegingen, die nog aan de orde dienen te worden gesteld. Mag intellect of het ontbreken daaraan mee­wegen? Wat doen we met levenslang gedetineerden? Vruchtbare vrouwen versus onvruchtbare mannen?

Het leeftijdscriterium is onverkort toegepast een onverantwoorde keuze en een onevenwichtige afweging. Als we het zien als een intrapersoonlijke verdeling zetten we de deur open voor domme keuzen.

Dethmer Drenth, Nuenen

Triage (2)

Zou de discussie niet ook moeten gaan over hoeveel ic-bedden in Nederland wenselijk zijn? Als Nederland evenveel ic-bedden per 100.000 inwoners zou hebben als Duitsland of België zouden bij een nieuwe crisis eerst nog honderden extra levens worden gered. Bij de coronacrisis bepaalt het aantal ic-bedden niet alleen wáár men sterft maar ook óf men sterft. Laten we dus ook praten over het aantal ic-bedden in Nederland.

Frans de Graaf, Brussel

Canon

Nu de verzorgingsstaat in Nederland grotendeels is afgeschaft, kan Willem Drees wel uit de canon.

John van der Veen, Maashees

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden