LezersbrievenPietendilemma

Lezers over Zwarte Piet: ‘Nederland moet een voorbeeld aan België nemen’

Volkskrantlezers dragen oplossingen aan hoe om te gaan met de Zwarte Piet-kwestie. ‘Het beste is om aan de Zwarte Pieten voortaan evenveel Witte Pieten toe te voegen.’

Redactie
Sinterklaas en Zwarte Piet houden een toespraak bij aankomst in Antwerpen. Beeld BELGA
Sinterklaas en Zwarte Piet houden een toespraak bij aankomst in Antwerpen.Beeld BELGA

Huidskleur heeft wel degelijk betekenis in kinderleven

In de Volkskrant van 17 november komt emeritus professor Willem Koops aan het woord over Zwarte Piet: ‘jonge kinderen discrimineren van nature nooit’ en ‘het is daarom ook onzin dat Zwarte Piet discriminatie zou bevorderen. Kinderen kennen geen enkele betekenis toe aan de huidskleur.’ Professor Koops laat hierbij een veelgehoorde aanname horen, en veel mensen zullen het met hem eens zijn dat het moeilijk is ons voor te stellen dat kinderen discrimineren.

Niettemin is er inmiddels zo’n dertig jaar aan wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel laat zien. Huidskleur is wel degelijk van betekenis in het kinderleven. Dat begint al in de babytijd, waarbij baby’s huidskleur opmerken. Een recente overzichtsstudie die keek naar hoe kinderen die tot groepen met een hogere status behoren (bijvoorbeeld kinderen met een witte huidskleur) oordelen over kinderen van minderheidsgroepen laat duidelijk zien dat al vanaf vier jaar kinderen hun eigen groep leuker en beter vinden dan kinderen van de zogenoemde out-group (bijvoorbeeld kinderen met een donkere huidskleur). Vanaf het vierde jaar tot het achtste jaar worden deze vooroordelen alleen maar sterker.

Kinderen kennen dus al vanaf heel jonge leeftijd betekenis toe aan huidskleur en etnische groepen. Er wordt momenteel volop onderzoek gedaan, onder anderen door mijzelf, naar hoe deze vooroordelen ontstaan en de invloeden die daaraan bijdragen. Het is aannemelijk dat de vooroordelen van kinderen er heel anders uitzien dan die van volwassenen, maar dat ze aanwezig zijn en hun denken en gedrag kunnen beïnvloeden staat onomstotelijk vast.

Jellie Sierksma, Post-doctoraal onderzoeker naar de ontwikkeling van vooroordelen en discriminatie, Univerity of Wisconsin, Madison, USA

Open gesprek

Het gesprek tussen Herman Vuijsje en Harriet Duurvoort heb ik met belangstelling gelezen. Een open gesprek, met ruimte voor elkaar en waarin naar elkaar wordt geluisterd. Wat me opvalt: Herman Vuijsje geeft zonder dat hij het beseft, zelf aan waarom het wel terecht is om anders met Zwarte Piet om te gaan. Hij haalt de Feyenoordfans aan die scanderen ‘alle joden aan het gas’. Dat roepen ze niet omdat ze antisemitisch zijn, maar omdat ze willen winnen. Maar het moet wel verboden worden, want het is kwetsend voor mensen met een oorlogstrauma.

Dat is precies waar het om gaat. Zwarte Piet is niet racistisch, maar wel kwetsend voor veel mensen die een trauma hebben dat is voortgekomen uit het slavernijverleden. De conclusie die je dan kunt trekken op basis van wat hij zegt: Zwarte Piet moet op zijn minst aangepast worden. Of het trauma nou 70 jaar of 170 jaar geleden is ontstaan, we moeten er aandacht voor hebben.

Vergezocht? Het is bekend dat trauma’s doorwerken in de volgende zeven generaties. Dat is wat er aan de hand is.

Anneke de Koning,Groningen

Witte Pieten

De oplossing voor de kwestie-Zwarte Piet is simpel. Geen roetveeg- of regenboogpieten. Ook niet langzamerhand de tegenstanders van Zwarte Piet de overhand laten krijgen. Dat kan lang duren ( de meerderheid is nog steeds voor handhaving van de traditie) en dan houden we elk jaar dit gedonderjaag. Het beste is om aan de Zwarte Pieten voortaan evenveel Witte Pieten toe te voegen. Deze gaan dan buitengewoon vriendschappelijk, ja voorbeeldig met elkaar om! Voordelen zijn dat Zwarte Piet kan blijven bestaan en dat elke schijn van discriminatie is uitgebannen. Einde discussie, einde idiote rellen die het kinderfeest verpesten.

Bob van den Bos, Den Haag

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zo doen de Belgen dat

Een mogelijkheid om polarisaties zoals afgelopen weekend bij de sinterklaasintochten te voorkomen, is de media, bedrijven en anderen samen een pact te laten sluiten over hoe de Zwarte Pieten eruit komen te zien: bont, paars, roet. Als iedereen maar hetzelfde laat zien. De kinderen maakt het niet uit. Zo doen de Belgen dat.

Kees de Jong, Vleuten

Regenpieten

En dan zijn er ook nog Regenpieten, die door nat weer hun kleur hebben verloren.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Warmtepomp

Ik vraag mij af hoelang het verhaal achter de roetveegpieten overeind kan blijven. De weinige kinderen van ouders met een houtkachel geloven misschien nog wel een poosje in de roetzwarte piet, maar voor hoelang nog. Nuchtere kinderen van ouders met een cv-ketel of een moderne warmtepomp zijn allang afgehaakt.

Kees de Jong, Utrecht

Omdraaien

Laten we het voortaan omdraaien : Sinterklaas zwart, Zwarte Piet als blanke knecht. Wie protesteert er dan tegen wat?

Paulijn Snijders, Brummen

Mooi land

In Apeldoorn en omringende dorpen was het zaterdag een zonovergoten Sinterklaasintocht. Sint en Zwarte Pieten, veel muziek en gezelligheid. We leven in een mooi vrij democratisch land waar de grote meerderheid van alle Nederlanders geniet of geen aanstoot neemt aan een traditioneel kinderfeest. Waarom zoveel ophef over een zeer kleine groep mensen die dat niet doet. Protesteren mag, verstoren van een feest niet.

Gerdien Post, Apeldoorn

Twee maten?

Iedereen, tot en met Amnesty, loopt nu te hoop tegen de inperking en belemmering van de demonstratievrijheid van Kick Out Zwarte Piet, en zeer terecht! Helemaal mee eens; een ieder heeft het recht onbelemmerd en op een relevante plek te protesteren en te demonstreren, ongeacht de boodschap. Echter, al jaren wordt bijvoorbeeld Pegida het demonstreren op een vergelijkbare wijze vrijwel onmogelijk gemaakt door de zogenaamde Anti-fascisten en verwante organisaties. Dan blijft het ‘griezelig’ stil. Meten we met twee maten?

Ruud Maltha, Berghem

Prettige dag

Ik ben met het goede been uit bed gestapt, welgemoed de trap afgedaald en heb traditioneel blij mijn Volkskrant uit de bus gehaald. Na het openvouwen van de krant moest ik helaas de confrontatie aangaan met dat chagrijnige gedoe over Zwarte Piet.

Gelukkig zie ik ook nog wat goede berichten met als absolute topper de foto van de finish van de Zevenheuvelenloop op sport pagina 7. Bij het zien van zoveel enthousiaste en vrolijke gezichten is mijn dag weer helemaal goed begonnen. Ik wens ook u een prettige dag!

Hans (J.P.J.) Brouwer, Zeewolde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden