Lezersbrieven

Lezers over vuurwerk: 'Is het afsteken geen mooi onderwerp voor een referendum?'

Vuurwerk is gevaarlijk en een aanslag op het milieu. Moeten we het dan maar afschaffen? Maar dan bevorder je illegaal vuurwerk. Moeten gemeenten dan vuurwerkshows organiseren, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil? Een selectie van de scherpste lezersbrieven.

Vuurwerk boven Enschede. Beeld Annina Romita
Vuurwerk boven Enschede.Beeld Annina Romita

Vuurwerkdebat

De Volkskrant besteedt terecht aandacht aan het vuurwerkdebat. Maar wat ik mis is de kijk van een liefhebber, die netjes op de legale tijden vuurwerk afsteekt en zich verder aan de regels houdt. Niet de 'liefhebber' met illegaal vuurwerk die alleen maar vernielingen aanricht.

Stel het knal vuurwerk en vuurpijlen worden verboden, dan zijn die mensen eerder geneigd om illegaal vuurwerk te kopen, met alle risico's van dien. Wordt het niet tijd om naast het afschaffen en verbieden het echte probleem op te lossen? De jongeren die misbruik van deze feestdag maken. Bijvoorbeeld door harder tegen illegaal vuurwerk op te treden en meer toezicht in steden en andere druk bezochte plekken te houden. Handhaven, lik-op-stuk beleid en zwaarder straffen.

Zo wordt Oud en Nieuw leuker en veiliger voor iedereen.
B. Schielen, Arnhem

Fijn: stof!

De nieuwste Bosatlas openbaart de (on)veiligheid van Nederland. Fijnstof blijkt een vooraanstaande sluipmoordenaar te zijn. Maar hoe serieus nemen we deze constatering als straks bij de jaarwisseling weer onbeperkt veel gifstoffen de lucht in geslingerd mogen worden? Met dank aan de over lijken gaande vuurwerklobby, die deze verstandsverbijstering graag in standhoudt. Fijne stof tot nadenken: de geldzucht is de wortel van alle kwaad...
Willem Jan A. Pijnacker, Hordijk

Mooi onderwerp

Is het afsteken van vuurwerk niet een mooi onderwerp voor een referendum?
Leo Hutter, Den Bosch

Vervuilende tradities

Er wordt nu over vuurwerk alleen maar gezegd dat het afsteken ervan door burgers op oud en nieuw gevaarlijk is, de gevaarlijkste dag van het jaar. En dat het zou moeten worden afgeschaft.

De belangrijkste reden om paasvuren, kerstboom- en palletverbrandingen groot en klein vuurwerk af te schaffen wordt niet genoemd: de enorme vervuiling die deze tradities met zich meebrengen. Wat heeft het voor zin om de burgers allerlei noodzakelijke milieumaatregelen op te leggen als je deze oude vervuilende tradities in stand houdt.

Totale afschaffing van al het vuurwerk (liefst ook fabricage want er vliegen nog al eens wat fabrieken de lucht in) en vieringen van Oud en Nieuw vervangen door lichtshows (op groene energie) is de voortvarende aanpak die nodig is als we in gezonde lucht willen (over)leven.
E.A.Fontijn, Rotterdam

Chemisch afval

In de discussie over een algemeen vuurwerkverbod wordt uiteraard veel aandacht besteed aan directe lichamelijke letsels: vingers, oren en (vooral) ogen zijn kwetsbaar. Genoeg reden voor zo'n verbod, lijkt me. Het is opmerkelijk dat er in de media geen aandacht is voor het feit dat vuurwerk ook een zware aanslag op het milieu is.

Tijdens de jaarwisseling gaan er in Nederland honderden tonnen chemisch afval de lucht in: aluminiumoxide, magnesiumoxide, titaanoxide, strontiumoxide, nitreuze dampen, natriumoxide, roet, koolmonoxide, zwaveloxiden en het lijstje is nog veel langer. In Nederland maken wij ons druk om de Amerikaanse president die het niet zo nauw neemt met het milieu. De Nederlandse overheid doet het helaas niet beter.
Hans van Dijk, chemicus, Akersloot

Stoer doen

Ik vindt siervuurwerk prachtig hoor. Van een grote afstand en veilig vanachter het glas van mijn woonkamer met ruim uitzicht. Maar ik ga voor geen goud de straat op tijdens de jaarwisseling. Die mannen die het stoer doen met vuurwerk gaan missen als er een verbod komt, mogen wat mij betreft op eigen risico op een groot veld elkaar bekogelen met vuurwerk en als een rund stunten, maar laat mij erbuiten alsjeblieft.
Carolien de Gruiter, Amsterdam

Oplossing

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat de gemeente vuurwerkshows moet gaan organiseren om Oud en Nieuw veiliger te maken. Ik vind het geen goede oplossing, omdat het bij de echte boosdoeners niet draait om het sierpijlen afsteken, maar om het knalvuurwerk. Ook willen ze het vuurwerk zelf afsteken; dat geeft namelijk een kick.

De overheid zou de handel in (vooral) illegaal vuurwerk beter moeten controleren. Een nieuw probleem kan dan ontstaan. De boosdoeners gaan dan alsnog proberen om illegaal vuurwerk te verkrijgen, omdat zij dat 'stoer' vinden. Uiteindelijk zal er toch een oplossing moeten komen, omdat er jaarlijks veel slachtoffers vallen.
Wouter Boose, Dieren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden