LezersbrievenZaterdag 25 april

Lezers over solidaire voetballers, staatssteun, spugen en Rutte

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 25 april.

Een leeg trainingsveld van het Voetbal Medisch Centrum op de KNVB Campus Beeld BSR Agency
Een leeg trainingsveld van het Voetbal Medisch Centrum op de KNVB CampusBeeld BSR Agency

Brief van de dag: beste voetballers, nu moeten jullie solidair zijn

Nu bekend is dat er in ieder geval tot 1 september niet gevoetbald kan worden, komen veel clubs in acute financiële problemen. Dat clubs failliet gaan is een reëel ­scenario. Maar een oplossing is voorhanden. Die hoeft dit keer niet van het Rijk te komen, maar van de voetballers zelf.

Laat ik eerst even een mis­verstand uit de weg ruimen: de meeste Nederlandse voetbalclubs zijn niet rijk, integendeel. Hun omzet komt meestal ook niet uit boven die van een flinke buurt­super. Wie wél rijk zijn, zijn de voetballers. Kwestie van marktwerking. In de afgelopen decennia is de macht (mede door juridische uitspraken als het Bosmanarrest) verschoven van de clubs naar de spelers. Dat is terug zien in de stijging van de gemiddelde salarissen in de eredivisie: in 1995 was dat 68 duizend euro, anno 2019 was dat 291 duizend euro.

Nu moet hierbij wel worden ­opgemerkt dat bij Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse gigantische ­salarissen worden betaald, waar de rest van de clubs nooit aan kunnen tippen. Een niveau lager, in de Keuken Kampioen Divisie ontstijgen de salarissen soms amper het wettelijk minimumloon.

Clubs en spelersvakbonden gaan de komende tijd met elkaar om tafel om salarisverlaging te bespreken. Er zijn allerlei manieren om die verlaging te regelen, waarbij het logisch is dat de échte grootverdieners het meest inleveren. Dat geld moet dan worden ­gestort in een solidariteitsfonds, bestemd voor alle profclubs in ­Nederland.

We hebben mooie filmpjes voorbij zien komen van voetballers die zorgmedewerkers moed inspraken en meededen aan ludieke ­online challenges. Nu is voor de grootverdieners het moment aangebroken om een écht offer te brengen. Nu moeten zij laten zien dat ze écht solidair zijn. Met hun collega-profs, met hun werkgever en alle mensen die daar op kantoor werken. En natuurlijk met al hun trouwe fans.

Friso Schotanus, Zwolle

Gemoed

De afgelopen dagen melden steeds meer psychologen en andere zielknijpers ons dat de lockdown nu toch echt versoepeld moet worden omdat we anders allerlei emotionele schade oplopen. Waar ze het echter nooit over hebben is wat het effect op ons allen zou zijn als de lockdown fors wordt versoepeld maar er opeens weer een forse toename van besmettingen plaats vindt en daardoor de teugels weer moeten worden aangetrokken. Wat zou dat dan voor ons gemoed betekenen?

Jaap de Graaf, Groningen

Niet normaal

Sinds de eerste persconferentie over de coronacrisis, waarin minister Wiebes de anderhalvemeter-economie erin gooide is er sprake van ‘het nieuwe normaal’. Dit is overgenomen door kranten, op de radio en in nieuwsberichten. Ik wil ervoor pleiten dat we met zijn allen daarmee stoppen.

Het is niet normaal om op straat of in de winkel om mensen heen te lopen en uit te stralen; jij bent vies en gevaarlijk, besmettelijk. Het is niet normaal om iemand tegen te komen en je niet even voor te stellen, de hand te schudden, kennis te maken maar in plaats daarvan angstig te bekijken en afstand te houden. En het is niet normaal om de mensen die je lief hebt niet aan te raken en te knuffelen.

Dus laten we stoppen dit gedrag ‘normaal’ te noemen. Dit is de oorlog van onze generatie en het gedrag dat nu van ons gevraagd wordt is niet normaal. Dus laten we stoppen dit tot normaal te maken door het steeds zo te benoemen.

Jo Wetzels, Zeewolde

Keuze

Begrijpelijk, die collectieve verontwaardiging over de euro’s die verdwijnen in de zakken van Booking, Action en andere bedrijven die in handen zijn van rijke durfkapitalisten. Over de bonus van een vliegtuigexploitant. Alleen: het is een gevolg van ons eigen gedrag. Wij consumeren deze bedrijven rijk. Wij gebruiken de ontwrichtende internetplatforms, wij kopen die geinige goedkope spulletjes. Wij stappen in een vliegtuig voor een weekendje Madrid.

Als we onze verontwaardiging nu eens omzetten in gedrag? Bedenk dat elke euro die je uitgeeft een keuze is. En máák een keuze. Koop bij verantwoorde en eerlijke bedrijven. Koop niet meer dan je nodig hebt. Koop lokaal. We hebben echt zelf in de hand hoe de wereld er uit ziet.

Saskia Prins, Haarlem

Staatssteun

De vraag is gerechtvaardigd of er morele argumenten zijn om bedrijven staatssteun te onthouden. Zonder die vraag te willen beantwoorden, lijkt een andere vraag mij ook gerechtvaardigd: Er zijn ook bedrijven voor wie de coronacrisis een buitenkans blijkt. Die zullen door de crisis substantieel hogere winsten maken dan verwacht. Is een coronawinstbelasting in dat soort gevallen gerechtvaardigd?

Pim Tiddens, Breda

Familiebedrijven

Het is een trieste constatering maar veel bedrijven zullen de coronacrisis niet overleven. Familiebedrijven maken nog de meeste kans, mits ze tijdig de bakens verzetten. Dat komt omdat deze categorie ondernemers niet de snelle winst maar de continuïteit van de onderneming prioriteit geeft. Vaak is er grote betrokkenheid bij familieleden.

Kwartaalcijfers en aandeelhouders zijn ondergeschikt aan de lange termijn. Familiebedrijven zijn gericht op solide financiering met eigen geld en gaan over het algemeen niet gebukt onder torenhoge schulden. Veel belang wordt gehecht aan het klaarstomen van een volgende generatie die zich met hart en ziel wil inzetten.

Met deze stevige basis kunnen familiebedrijven het zich veroorloven om bij tegenslag in te teren op het eigen vermogen en ervaren medewerkers vast te houden voor betere tijden. Een crisis zoals deze pandemie wordt gebruikt voor vernieuwing en noodzakelijke aanpassingen zoals de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het is geen toeval dat bedrijfsjubilea en het predicaat Hofleverancier of Koninklijk relatief vaak voorkomen. Inderdaad, hippe internetplatforms die andermans verdienmodel afromen treft je niet aan en de hiërarchie staat ver af van onze hyper individuele samenleving. Toch zou dit degelijke bedrijfsmodel nog wel eens het meeste toekomstperspectief kunnen hebben.

Armand Leenaers, Heerlen

Rutte

Van de gevierde leider uit het begin van de coronacrisis, Rutte, is niet over meer dan buikspreekpop Mark van RIVM-baas Jaap van Dissel. Die windt er overigens ook geen doekjes om. Jaap heeft het voortdurend over het nemen van besluiten, terwijl hij slechts een adviserende rol heeft. Rutte biedt geen weerstand meer en geeft (ondernemend) Nederland geen enkel perspectief. Dat is niet regeren maar één op één decreten uitvoeren van het RIVM. Een enkele journalist noemde de aanwezigheid van Van Dissel op de persconferentie van dinsdag opvallend, niemand stelt tot nu toe de rol van het RIVM ter discussie. Ik wel. Rutte ontdoe je van fluisteraar Van Dissel en regeer. Laat de angst los en geef Nederland weer hoop.

Clemens Vollebergh, Nijmegen

Rutte (2)

Onze premier is de spreekbuis geworden van de kwetsbare en de zwakkeren van ons land, en van hen die deze kwetsbaren moeten beschermen. Het gaat om dezelfde man die zo halsstarrig de dividendbelasting wilde afschaffen dat hij leek op een loopjongen van de multinationals en andere grootverdieners. Zoveel lenigheid van hart en geest: laten we er met zijn allen hoop uit putten.

Cyril Lansink, Nijmegen

Anderhalve meter

Na enige huiveringwekkende ervaringen met achteropkomend verkeer, lijkt het me nuttig om automobilisten eraan te herinneren dat ze er, met het oog op de huidige drukte op de intensive care, goed aan doen om ook op de Nederlandse snelwegen anderhalve meter afstand te bewaren.

Boudewijn Otten, Groningen

Fietsen

Zolang het (wettelijk) is toegestaan om met twee fietsers naast elkaar te fietsen (art 3.2 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 ) is het onmogelijk als fietser aan de 1,5 meter te voldoen. Twee fietsers naast elkaar nemen een breedte van tenminste 1.70 meter in. Als je dit tweetal moet passeren op 1,5 meter (zelfde of tegenovergestelde richting) is er een fietspad met tenminste een breedte van 3.20 meter nodig zolang er geen tegemoetkomend verkeer is.

Heel veel fietspaden hebben die breedte niet, zowel binnen als buiten de stad, waarmee onmogelijk voldaan kan worden aan de nieuwe anderhalve meter norm.

Julius van Dam, Zwolle

Spugen

Nu de jeugd weer mag voetballen als ze 1,5 meter afstand bewaren, is het misschien een idee om meteen maar het spugen op de grond te verbieden? Als er nou iets virussen verspreidt is het wel dat spugen. De KNVB zou ook kunnen overwegen het spugen bij de profvoetballers te verbieden. Eerst een waarschuwing en daarna een gele kaart of een geldboete. Dan kun je zien hoe snel dat smerige gespuug ophoudt.

Ruud Gortzak, Purmerend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden