Lezersbrieven

Lezers over premier Ruttes gewone, normale Nederlanders: 'Ben ik abnormaal?'

Rutte III zet zich in voor de gewone, normale Nederlander. Lezers vragen zich af wie normaal is en wie niet. De gewone burger redt zich wel, laat de nieuwe regering zich om de zwakken bekommeren. Een selectie uit de scherpste brieven die binnenkomen op brieven@volkskrant.nl.

Premier Rutte biedt het regeerakkoord aan. Beeld anp
Premier Rutte biedt het regeerakkoord aan.Beeld anp

Bizar
Het bevreemdde mij premier Rutte te horen spreken over de 'gewone , normale Nederlander'. Aan welke criteria moet men voldoen om bij deze groep mensen te behoren? Nog nooit zo'n bizarre uitspraak gehoord.
Joke van Drongelen, Vught

Ben ik abnormaal?
Onze aanstaande nieuwe premier, voor de derde keer, heeft een nieuw mantra: de normale Nederlander gaat erop vooruit. Dat impliceert dat 'de abnormale Nederlander er niet op vooruit gaat'! Wie zijn nu 'de normalen' en wie 'de abnormalen'? Fijn trouwens dat de overheid voortaan haar brieven aan burgers genderneutraal - geen onderscheid m/v - gaat adresseren! Maar ik ben wel benieuwd of ik voortaan een brief van de overheid ga ontvangen met de aanhef: 'geachte normale G. Voragen', of met de aanhef: 'geachte abnormale G. Voragen? Zou ik klote vinden, want ik voel me een gewone Nederlander zoals 17 miljoen anderen.
Albert Voragen (man en gewoon), Weurt

Mijnheer Rutte, schaamt u
Ik heb me ontzettend geërgerd aan de woorden van premier Rutte. De woorden 'iedere gewone normale Nederlander'. Deze woorden vind ik zeer discriminerend. Zoals koningin Máxima zich al eens afvroeg: bestaat die wel de doorsnee Nederlander? Het regeerakkoord gehoord te hebben zijn gepensioneerden en zieken geen gewone normale Nederlander. Mijnheer Rutte schaamt u, ook u behoort een keer tot deze groepen.
G. Geukes, Uitgeest

Zwakkeren
In een samenleving als de onze hoeft een regering niet te zorgen voor de gewone normale burger: die redt zichzelf wel. De regering moet opkomen voor de zwakken.
Marcel van der Poel, Bleiswijk

Lage inkomens moeten het ontgelden
De mensen met de lage inkomens (bijstand, AOW) moeten het opnieuw ontgelden dankzij een Kabinet onder aanvoering van Mark Rutte. Vooral degenen zonder jonge kinderen. Zo profiteren zij niet van de verhoging van de algemene heffingskorting. Hun inkomen is namelijk zo laag, dat ze daarover geen belasting verschuldigd zijn. Ook hebben zij geen baat bij de verlaging van de schijventarieven.
De minima gaan er de komende jaren dan ook fors op achteruit door alle lastenverhogingen. Zo worden de dagelijkse boodschappen fors duurder door de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent. Daarnaast worden de energiebelastingen (opnieuw) verhoogd, waardoor gas en elektra nog duurder worden.
Tevens wordt de huurtoeslag verlaagd, waardoor diverse mensen genoodzaakt worden goedkopere woonruimte te zoeken. Terwijl die in de meeste gevallen helemaal niet beschikbaar is. Degenen met een laag inkomen, die roken, zijn de sigaar door een (verdere) verhoging van de tabaksaccijns.
Op het eerste gezicht mooi dat het eigen risico in de zorg de komende 4 jaar 385 euro per jaar blijft. Addertje onder het gras: de stijging van de zorgkosten wordt in plaats daarvan doorberekend in de zorgpremie. Ervan uit gaande dat de premiestijging niet volledig wordt gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag, betekent ook dat een extra lastenstijging.
Al met al een droevige zaak, dat geen van de 4 coalitiepartijen zich het lot heeft aangetrokken van de mensen met een laag inkomen. Je kunt er gif op innemen dat dankzij kabinet Rutte III het aantal mensen met problematische schulden de komende jaren verder toeneemt. Het verbeteren van de inkomenspositie van de minima schijnt niet sexy te zijn. Naar maar waar...
Jan Hille Ris Lambers, Bennekom

Stomverbaasd
Ik heb nog niemand zich horen opwinden over het kado aan beleggers van anderhalf miljard: 15 procent minder dividendbelasting. Behalve de beleggers zelf, die zijn stomverbaasd!
Rutger Weemhoff, Amsterdam

En de cultuur?
In het nieuwe regeerakkoord geen extra geld voor cultuur. Na een bezuiniging van miljoenen, waarbij orkesten ten gronde gingen, muziekscholen verdwenen en (cultuur)educatie van jong tot oud een gevoelige dreun kreeg, is er geen geld voor deze sector nu het beter gaat. Hele gezinnen(papa en mama samen in hetzelfde orkest) zijn soms ontwricht door die bezuinigingen. Ik zal voortaan concerten op een ongestemde gitaar moeten geven denk ik? Misschien is dan letterlijk hoorbaar wat er eigenlijk gebeurd is de afgelopen jaren.
Marc Lezwijn, Zoetermeer, musicus

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden