Lezersbrieven

Lezers over Lelystad Airport: 'Ik zeg stoppen met die uitbreiding'

Het is gedaan met de rust boven Gelderland en Overijssel. Er is een slinks spel gespeeld met de herrie van Lelystad. Maar: 'De enige echte schuldige aan nog meer herrie en verontreiniging in de lucht zijn wijzelf. Daar hoef je geen Hercule Poirot voor te zijn.' Een selectie van de scherpste lezersbrieven.

Een vliegtuigs stijgt op van Lelystad Airport. Beeld null
Een vliegtuigs stijgt op van Lelystad Airport.

Aanpassen

Wat fijn om te weten wie er allemaal schuldig zijn aan de overlast die inwoners van Gelderland en Overijssel zullen ondervinden wanneer vliegveld Lelystad wordt uitgebreid. De hoofdschuldigen, valt me weleens op, worden consequent over het hoofd gezien. Dat zijn we namelijk zelf.

De welvaart neemt toe, dus vliegen we er in steeds grotere aantallen op uit. Dat deze vorm van vervoer de meest vervuilende is, interesseert ons blijkbaar even niet. In wezen is het simpel: als we geen overlast en vervuiling willen, zouden we ons vakantiegedrag moeten aanpassen. Er zit weinig anders op.
Koos Tiemersma, Drachten


Slinks

In de reclame op de radio hoor ik spotjes van Easyjet: ga lekker een dagje flexwerken in Zürich, vanaf 29 Euro. In Nederland wordt op slinkse manier vliegveld Lelystad uit de grond gestampt. Omwonenden wordt niets gevraagd. In het licht van de klimaatproblemen en gezien het kennelijke totale gebrek aan verantwoordelijkheidszin in de luchtvaart, moeten we ons eerst eens afvragen of zo'n uitbreiding zinnig is. Moeten we echt zo nodig nog meer onzinvluchten faciliteren? Ik zeg stoppen met die uitbreiding. Gerrit Voortman, Warnsveld

Doelstellingen van Parijs

De geluidshinder van laagvliegende vliegtuigen boven Gelderland en Overijssel kan eenvoudig worden voorkomen. De oplossing? We sluiten Lelystad Airport. Dat is namelijk noodzakelijk om de minimale 2-graden klimaatdoelstelling van 'Parijs' te halen, waar Nederland zich gewoon aan heeft gecommitteerd. Zelfs het aantal vluchten dat jaarlijks van Schiphol vertrekt zal aanzienlijk moeten krimpen, berekende de onlangs gepromoveerde vliegtuigbouwkundig ingenieur Paul Peeters. De (on)gemakkelijke waarheid is dat Lelystad Airport weggegooid geld is. Stephan Huijboom, Amsterdam


Overlast

Helemaal eens met Coen Eggen die in zijn brief van 30 november het heeft over Zuid-Limburg dat onder een deken van lawaai, stank en fijnstof komt te liggen. Oorzaak: uitbreiding van het vliegveld. Datzelfde zal het gebied in Overijssel en Gelderland het geval zijn door uitbreiding van vliegveld Lelystad. Zoals ook het geval is in het deel van Noord- en Zuid-Holland door uitbreidingen van vliegveld Schiphol. Welke provincies in Nederland blijven nog gevrijwaard van deze overlast? Dan kunnen we met ons allen daar gaan wonen en gezonder blijven. Ik vrees echter dat het grootste deel van Nederland wordt opgeofferd voor het economisch heilige vliegverkeer.
Marja Bakker, Alphen aan den Rijn


Nostradamus

Met 'het slinkse spel met de herrie van Lelystad' gaat het deksel van de beerput Schiphol op een klein kiertje. Wanneer heeft iemand de moed om de hele deksel te lichten? In de column 'Hondsbrutale leugenaars bij Schiphol hebben schijt aan alles en iedereen'. En er zijn veel soortgelijke pakkende headlines te vinden. Wanneer gaat een onderzoeksjournalist het Schipholdossier vanaf het 'dubbelbesluit' in de jaren '90 (groei gecombineerd met afname hinder) aan een grondige analyse onderwerpen? Of nog beter: wanneer gaat de Kamer kritisch naar zijn eigen rol kijken, en initieert een parlementaire enquête Schiphol?

In 2001 zei de Eerste Kamer over het Schipholbeleid, 'Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat dit beleid vast gaat lopen'. Ik zeg nu: Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat de overheid (ondanks kritische geluiden van Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en talloze deskundigen) gewoon de groeiplannen doorzet en dat de Kamer ze geen serieus strobreed in de weg gaat leggen. Een tip voor degene die toch de moed heeft: kijk eens kritisch naar het gegoochel met cijfers om de bescherming van de omgeving van Schiphol met de mond te kunnen blijven belijden.
Marion Paape, Aalsmeer


Hercule Poirot

De enige echte schuldige aan nog meer herrie en verontreiniging in de lucht zijn wijzelf. Daar hoef je geen Hercule Poirot voor te zijn.
Nils Meischke, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden