LEZERSBRIEVEN9 januari 2020

Lezers over krapte op de arbeidsmarkt, Eva Jinek en het onderwijs

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 9 januari

Redactie
Ouderen een dagje uit in Den Haag. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Ouderen een dagje uit in Den Haag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Met veel belangstelling heb ik het artikel ‘Schrijf werknemers niet af’ gelezen. Aangezien de vraag naar arbeidskrachten het aanbod overschrijdt, spreekt hoog­leraar arbeidseconomie Joop Schippers over werkgevers die in deze tijd ‘natuurlijk wel in de oudere werknemers blijven investeren’. Deze investeringen zijn vaak niet eens nodig.

Ik badminton drie keer in de week en doe daarnaast diverse vrijwilligerswerkzaamheden. Toch heb ik nog tijd en energie over. Bij het boodschappen doen viel mij al enige tijd de advertentie bij de Gall & Gall (Albert Heijn) op, waarin parttime verkopers werden gevraagd (max. 12 uur per week). Ik ben een van de filialen binnen gestapt en heb gevraagd of mijn leeftijd van 69 jaar een bezwaar was.

Mede op basis van mijn cv werd ik uitgenodigd om werktijden et cetera af te stemmen. Een dag later werd ik opgebeld door de filiaalhouder, dat hij het echt wel zag zitten, ‘maar de ­rayonmanager heeft aangegeven dat de baan niet bedoeld is voor een gepensioneerde’.

Deze ervaring roept bij mij de vraag op of er wel zo’n krapte is op de arbeidsmarkt. Ondanks de vele advertenties bij Gall & Gall blijkbaar niet. Of is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

Hans Nieuwendijk, Amsterdam

Blussen

Hans Wansink pleit ervoor om een parlementaire commissie in te stellen om de onderwijsproblematiek te duiden. De uitkomst van dat parlementair onderzoek zou dan, naar ik aanneem, de weg moeten wijzen naar een oplossing. Is dit nu een goed idee? Wanneer men in Australië op dit moment zou besluiten tot het oprichten van een commissie die moet onderzoeken waarom het land in lichterlaaie staat, zou iedereen raar opkijken, ook al acht ik premier Scott Morrison gek genoeg om zoiets ridicuuls voor te stellen.

De boel staat in de fik en die moet zo snel mogelijk met optimale inzet van mankracht en middelen worden geblust. Met ons onderwijs ligt de ­situatie, althans in figuurlijke zin, niet anders. Net zoals de Australiërs al lang geleden gewaarschuwd zijn voor de gevolgen van hun buitensporige en ontembare consumptiedrift zijn we hier in Nederland al decennia terug gewezen op de noodzaak van een nieuwe ideologie voor het onderwijs.

Die oproep, begin jaren zeventig gedaan door toenmalig minister voor onderwijs Jos van Kemenade, is genegeerd, met name door degenen die toen voor de klas stonden. Daarmee is het initiatief weggegeven aan hen wier enige ideologische drijfveer het is om zomin mogelijk geld uit te geven aan onderwijs. Tot welk een rampzalige situatie dat heeft geleid is door de parlementaire commissie o.l.v. Dijsselbloem in haar eindrapport (2008) kristalhelder aangetoond.

Dat rapport had het keerpunt moeten zijn. In plaats daarvan is de stroom aan zinloze, louter op bezuiniging gerichte plannen afkomstig van een onaantastbare kaste van schoolbestuurders en vernieuwingsexperts, doorgegaan. Met dezelfde gelatenheid als waarmee een Australiër naar de zwartgeblakerde resten van z’n woning kijkt kunnen we hier t.a.v. de staat waarin ons onderwijs is komen te verkeren slechts vaststellen dat er kansen gemist zijn. Kansen die zich naar alle waarschijnlijkheid niet meer zullen voordoen.

M. Boere, Nijmegen

Meters maken

Als ik het pleidooi voor een parlementair onderzoek van Hans Wansink lees, denk ik: sla het onderzoek maar over. Kost weer veel te veel tijd. Begin meteen aan de verbeteringen en verdere uitvoering van het vorige onderzoek. Zorg dat de werkdruk vermindert en de kerntaken in het onderwijs bovenaan staan: lezen, taal en rekenen. Rekenmethodes waarbij kinderen veel kunnen oefenen in plaats van ‘leesrekenen’. Elke ochtend: een uur lezen, een uur taal en anderhalf uur sommen maken. Kinderen op school moeten meters maken met de uitgelegde stof. ’s Middags lezen en andere vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, muziek, creatieve vakken.

Bij het meer meters maken van de uitgelegde leerstof gaan ook de resultaten omhoog. Als je een instrument bespeelt, moet je ook veel oefenen om het onder de knie te krijgen.

José Elferink-Elschot, vier jaar regulier onderwijs, veertig jaar speciaal onderwijs, Amersfoort

Beeldvorming

Het lijkt alsof alle denkers, die hoofdzakelijk allemaal langs de zijlijn staan, steeds een optelsom maken van de gebreken waarmee ons onderwijs te kampen heeft. Ik stuur ze, bij deze, allemaal een uitnodiging eens een kijkje te komen nemen in mijn klas. Ze zullen zich verwonderen over het plezier waarmee kinderen naar school komen en over een man die al dertig jaar voor de klas staat,ondanks het feit dat ons onderwijs geen succesverhaal is.

Is dit het verhaaltje van een verstokte idealist? Nee, dit is het verhaaltje van iemand die zich groen en geel ergert aan al die hervormers, pennelikkers en bureaucraten die steeds hetzelfde riedeltje blijven herhalen, ze vinden dat het anders moet, zonder ook maar één woord te spenderen aan de werkelijke knelpunten: het salaris en het eigenaarschap van leraren in het basisonderwijs. Stop eens met die negatieve beeldvorming. Luister eens naar de leraren.

Thomas Hendriks, Amsterdam

English

‘In Twente we only speak English’. Kan je daaruit afleiden: ‘We do not read or write it?’ Of wordt bedoeld: ‘We speak only English’(en geen Nederlands, Duits, Frans, e.d.?) Dit is een mooi voorbeeld van slordige communicatie vanwege onvoldoende beheersing van een vreemde taal.

Barrie Needham, Nijmegen

Jinek

Blijkbaar is de overstap naar de commerciële tv van Eva Jinek zo belangrijk geworden voor het voortbestaan van RTL-Nederland dat iedere geloofwaardigheid op het spel wordt gezet.

Neem de enorme salarisverbetering van Jinek, gevolgd door het niet meer uitzenden van reclames tijdens de uitzending, iets dat tot nu onmogelijk leek. Daarnaast het uitnodigen van tv-recensent Angela de Jong van het Algemeen Dagblad. Die zat bij Jinek aan tafel, schreef daar ontzettend positief over én hakte vervolgens – als enige van de recensenten – in op de nieuwe NPO-show Op1.

Blijkbaar kan RTL zich na twee miskleunen op de late avond geen derde afgang permitteren en gooit het alle oneerlijke middelen in de strijd. Jinek zet hiermee haar betrouwbare imago op het spel. De vraag is of het tv-publiek door dit soort gedrag gaat afhaken en het wonderkind Jinek massaal de rug zal toekeren, en dat Jinek zo hetzelfde lot tegemoet gaat als haar RTL-voorgangers Humberto Tan en Twan Huys.

Hans Reparon, Zoetermeer

In een eerdere versie van dit artikel stond de bijdrage over Eva Jinek per abuis als een los opiniestuk online. Deze hoort echter in de brievenrubriek. Ook werd geschreven dat Jinek Angela de Jong had ingehuurd. Dat was onjuist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden