Lezersbrieven

Lezers over Jeroen Dijsselbloems vertrek uit de politiek: 'Ik kan de politiek niet vertrouwen'

Jeroen Dijsselbloem maakte onverwacht zijn vertrek uit de politiek bekend. Jelle van Wijk (19) stemde speciaal op hem: 'Is dit wat hij met mijn stem doet? Lekker stoppen?! Een selectie uit de scherpste brieven die binnenkomen op brieven@volkskrant.nl.

Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer.Beeld anp

Ik had veel respect
Mijn naam is Jelle van Wijk en ik mocht 15 maart voor het eerst stemmen. Na me te hebben ingelezen ben ik tot de conclusie gekomen dat het verkiezingsprogramma van de PvdA het beste bij me past. Daarnaast had ik veel respect voor Jeroen Dijsselbloem als politicus en bestuurder. Dus ik besloot op hem te stemmen.
In een muziekschool in Franeker maakte ik het bolletje achter zijn naam rood. Heel bewust. Nu lees ik dat hij stopt als politicus. Ik voel me plat gezegd geweldig genaaid. Is dit wat hij met mijn stem doet? Lekker ermee stoppen?! Ik vind dat ontluisterend en ik vind het ook erg jammer. Teleurgesteld ben ik zeker.
Andermaal is gebleken dat ik de politiek niet kan vertrouwen. Om het populisme te bestrijden zullen jullie van betere huize moeten komen. Je speelt mensen als Wilders, maar vooral Baudet hier heel erg mee in de kaart. Je zult dadelijk horen dat die 'politieke elite' niet te vertrouwen is. Je kunt er wel lacherig over doen, maar mensen gaan volop in de denkwijze van Baudet mee. En het is jullie eigen domme schuld dat de mensen dat doen.
Ik zal niet zeggen dat jullie mijn stem kwijt zijn, maar het besluit van de heer Dijsselbloem heeft wel mijn vertrouwen in jullie fractie behoorlijk beschadigd. Ik hoop op een reactie van jullie, zodat mijn vertrouwen in ieder geval een klein beetje teruggewonnen is. Of jullie laten deze PvdA-stemmer in zak en as zitten. Dan kunnen jullie de pot op.
Jelle van Wijk(19), Franeker

Laatste keer
Ook ik was 1 van die ruim 50.000 landgenoten die op Jeroen Dijsselbloem stemden uit waardering voor de verantwoordelijkheid die de PvdA nam in Rutte II en voor de kundigheid en het beleid van deze minister. Dat was de laatste keer. PvdA stemmen bedoel ik. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.
Rien Kool, Amersfoort

Stemmentrekker
Als een stemmentrekker als Dijsselbloem (goed voor ruim 50.000 PvdA-stemmen) zich met instemming van de fractievoorzitter meent te kunnen terugtrekken, zou het de PvdA sieren als ze niet met negen, maar met acht mensen een fractie vormen. Als ik niet op Dijsselbloem had kunnen stemmen was mijn stem niet naar de PvdA gegaan.
Wim Adriaansens, Apeldoorn

51.695
Op de vraag of het getal 51.695 hem iets zegt geeft Jeroen Dijsselbloem het antwoord: 'Misschien het aantal dagen dat ik Kamerlid ben geweest?' 51.695 gedeeld door 365 dagen is ruim 141 jaar! Een beetje minister van Financiën moet toch wel een beetje (en snel) kunnen rekenen? Je moet toch minstens aanvoelen wat een idioot antwoord dat is? Ben benieuwd of hij bij zijn sollicitaties de komende maanden rekentoetsen krijgt voorgelegd. Het lijkt mij niet overbodig.
Franck Verhoeks, Riom-es-Montagnes, Frankrijk

Contractbreuk
De Tweede Kamer, Senaat, Raad van State en andere publieke instellingen kunnen een springplank, vangnet of riant zijspoor zijn voor politici en ambtenaren. Dat is bekend. Dijsselbloem meent nu dat zijn contract voor vier jaar met zijn stemmers geen waarde heeft. Het is absurd en in democratisch opzicht hachelijk dat Dijsselbloem kennelijk nog wel de eurogroep blijft voorzitten, ongetwijfeld als springplank voor een riante aanbieding uit de financiële sector, zoals Koenders al jarenlang bezig is met zijn sollicitatie bij de VN, waar onder andere de Mali-missie aan te danken is.
Maarten Koning, Amsterdam

Het is voorstelbaar
Ook ik was teleurgesteld toen hij zijn vertrek uit de Tweede Kamer aankondigde. Juist hem had ik het vermogen tot vuurkracht toegedicht, ook omdat ik het met Jeroen Dijsselbloem eens ben dat dit hard nodig is in een kleine fractie. Het effect daarvan zie je bijvoorbeeld bij een nog kleinere fractie als de PvdA, de Partij voor de Dieren. We hebben allemaal het optreden van Dijsselbloem kunnen volgen, zowel in het parlement als de afgelopen periode in het kabinet en op Europees niveau. Alom werd dit gerespecteerd. Maar desondanks een terugval naar 9 zetels.
Ik kan me levendig voorstellen dat je je dan zodanig afgestraft voelt door de kiezer dat het ondanks de voorkeurstemmen lastig is om je dan weer opnieuw uit te vinden en er weer vol voor te gaan. Die afweging heeft hij gemaakt. En ook daar heb ik respect voor. Liever op dit moment dan in de loop der tijd. Ik moet er niet aan denken dat Jeroen Dijsselbloem als een lamme eend de woelige vijver van de Tweede Kamer verlaat. We horen vast nog wel van hem.
Henk Schell, Bennebroek

Van sleutelfiguur in de laatste begroting van Rutte II tot een afscheid van de politiek in een paar weken

'Ik voel me zeer bezwaard, juist ten opzichte van hen die hun stem aan mij persoonlijk hebben gegeven. Dat neem ik niet licht. Mijn besluit is niet fraai. Tegelijkertijd denk ik dat die 51 duizend mensen recht hebben op een Kamerlid dat er 200 procent voor gaat', vertelt Dijsselbloem in een interview aan deze krant. Lees het hier (+).

Vorig jaar probeerde Dijsselbloem nog een zo hoog mogelijke plek op de kandidatenlijst af te dingen, nu mist hij 'de vuurkracht' om zijn partij te helpen iets er van te maken in de oppositie. Dat had hij voor de verkiezingen moeten bedenken, zo schrijft Raoul du Pré in zijn commentaar.

Dijsselbloem schaamde zich niet voor de compromissen die hij met de VVD gesloten heeft tijdens Rutte II. Dat zei hij in een interview met de Volkskrant in september 2016. 'We hebben het gelijkmatig verdeeld', verklaart de PvdA'er. 'Van mij geen sorry naar de kiezer.' (+)

Minister Dijsselbloem presenteerde deze Prinsjesdag zijn laatste Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Hoe staat het kabinet Rutte-II er aan het einde van de rit voor? Wat konden we opmaken uit de begroting voor 2018?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden