Lezersbrieven

Lezers over het afschaffen van de dividendbelasting: 'Nederland, word wakker'

Rutte III wil de dividendbelasting afschaffen. Lezers zijn het daar absoluut niet mee eens. Alleen grote buitenlandse bedrijven profiteren, voor Nederlandse bedrijven gaat de belasting juist omhoog. Conclusie: Nederlanders gaan meer betalen en de staat loopt ook nog eens 1,4 miljard mis.

Bedrijven op de Zuidas in Amsterdam. Beeld null
Bedrijven op de Zuidas in Amsterdam.

Rutte&Rutte

In het debat over de regeringsverklaring van donderdag 2 november stelde de minister-president dat hij wel móest overgaan tot het afschaffen van de dividendbelasting voor buitenlandse beleggers, juist vanwege het risico van vertrek van multinationale ondernemingen uit Nederland en de daarmee gepaard gaande verslechtering van de werkgelegenheid.
Toen Lodewijk Asscher hem vroeg of hij dan misschien de namen van drie economen kon noemen die deze stelling onderschreven, moest de premier het antwoord hierop schuldig blijven: hij kon geen enkele naam noemen.
Misschien kan ik de premier behulpzaam zijn. En ik kan dan niet slechts drie, maar zelfs vier namen noemen: Rutte, Rutte, Rutte & Rutte.
Martin Janssen, Dordrecht

Slechte film

Hoor ik Rutte, dan krijg ik altijd de indruk te luisteren naar een redelijk acteur in een erg slechte film. Dividendbelasting verlagen gaat overal ter wereld ten koste van de doodgewone burgers (Bermuda, de Kanaaleilanden, et cetera). De oh zo gewone Nederlander heeft dus helemaal niets aan een beter vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven. Een brievenbusfirma neemt geen mensen in dienst en die verplichte plant in dat ongebruikte lege kantoor is van plastic en gebruikt dan zelfs geen druppeltje Nederlands water. Rutte speelt een doodgewone Nederlandse praatjesmaker in een B-film.
Marc Lezwijn, Zoetermeer

Zwart gat

Is het wel een goed idee van de regering om de dividendbelasting af te schaffen? Het gaat om een door VNO/NCW bepleite maatregel die in geen enkel partij- of verkiezingsprogramma is terug te vinden. Men doet hier iets achter de rug van de kiezers om. Bij elk voorstel om de sociale samenleving te ondersteunen eisen partijen als VVD, CDA en D66 altijd prompt financiële onderbouwing, resultaatgaranties en doorrekening door het CPB.

Maar nu is dat volstrekt anders, terwijl het een maatregel betreft waarvan het effect nauwelijks te meten is. Eigenlijk verdwijnt die 1,4 miljard, vanuit de samenleving gezien, in een zwart gat. Rutte beweert dat afschaffing van de dividendbelasting investeringen door buitenlandse bedrijven stimuleert en dus de werkgelegenheid bevordert. Maar deze belasting is nu juist ingevoerd om bedrijven ertoe te brengen om winst niet uit te keren aan de aandeelhouders (dat is dividend), maar te investeren. In de discussie verdoezelen de regering en de regeringspartijen het onderscheid tussen de bedrijven en hun aandeelhouders. Bedrijven zijn juist gebaat bij een laag dividend. Dat geldt ook voor de Nederlandse samenleving als geheel, zeker in een tijd dat het geld bij de internationals tegen de plinten klotst.
Daan Brouwer, Amsterdam

Nederlanders gaan meer betalen

In diverse media wordt gesuggereerd dat de dividendbelasting (volledig) zou worden afgeschaft. Niets is echter minder waar! De dividendbelasting voor Nederlandse aandeelhouders bedraagt nu 25 procent en wordt in de belastingplannen van het nieuwe kabinet zelfs verhoogd naar 28,5 procent in 2021.

Wel wordt de voorbelasting van 15 procent afgeschaft die bedrijven nu verplicht zijn in te houden op het uitgekeerde dividend aan de aandeelhouders. Dat is vooral voordelig voor buitenlandse aandeelhouders. Deze aandeelhouders konden deze voorbelasting in veel gevallen niet aftrekken van de te betalen dividendbelasting in eigen land. En dat maakte bedrijven met een vestiging in Nederland minder aantrekkelijk voor buitenlandse aandeelhouders. Daarnaast beperkt de afschaffing van de voorbelasting de adminstratieve lasten voor bedrijven.

Maar Nederlandse aandeelhouders gaan zelfs meer dividendbelasting betalen! Buitenlandse aandeelhouders betalen dus minder, Nederlandse aandeelhouders meer... De belastingdienst mist in het vervolg de inkomsten uit de voorheffing op de buitenlandse aandeelhouders. Als tegenwicht nemen de belastingopbrengsten uit de dividendbelasting van Nederlandse aandeelhouders toe.

Maar: de zzp'er met een bv (die zowel eigenaar als aandeelhouder is) gaat weliswaar ook minder vennootschapsbelasting (16 procent in plaats van 20 procent bij winst) betalen, maar betaalt bij uitkering van deze winst in de vorm van dividend dus meer belasting. Per saldo is resulteert dit in een kleine lastenverzwaring.
A.P.M. Plagmeijer, Vlijmen

Kiezersbedrog

Rutte III lijkt op het eerste gezicht een grijs middenkabinet met een grijs middenprogramma. Er zitten echter wat addertjes onder het gras. Dankzij de verhoging van de lage btw naar 9 procent en de afschaffing van de dividendbelasting is het in werkelijkheid - net als Rutte I - een regering waar rechts Nederland 'de vingers bij kan aflikken'.

Het is ook kiezersbedrog omdat de afschaffing van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's staat. De winnaars zijn de multinationals en de verliezers zijn producenten en consumenten die streven naar meer duurzaamheid, eerlijkheid en kwaliteit. Een btw-verhoging van 3 procent betekent voor een klein bedrijf al snel 5 tot 15 procent minder inkomsten, terwijl grote bedrijven daar dankzij hun marktpositie veel minder last van hebben.

De afschaffing van dividendbelasting is alleen gunstig voor grote buitenlandse bedrijven. De voortdurende schaalvergroting en monopolisering van de productie en handel veroorzaken dat de consumenten steeds minder controle krijgen over productieprocessen. Hierover zijn de alarmbellen al lang aan het rinkelen. We maken ons zorgen over dierenmishandeling in de bio-industrie, over slechte arbeidsomstandigheden in productielanden, over ontbossing veroorzakende soja en oliepalmen, en over fruit, groente en vlees dat steeds minder smaak krijgt.

Ook ergeren we ons steeds meer aan uniforme winkelstraten. Hoewel sommige grote bedrijven marginale verbeteringen doorvoeren, kan deze neerwaartse spiraal alleen worden doorbroken als vergroting en monopolisering moeilijker wordt en als kleinschaligere duurzame, eerlijke en transparante handel wordt gestimuleerd. De werkelijkheid is echter dat de meeste subsidies, belastingvoordelen en andere faciliteiten naar de grote bedrijven gaan, terwijl de meeste bedrijven die het duurzaam, eerlijk, transparant en kwalitatief goed willen doen nauwelijks kunnen overleven. Rutte III verergert deze situatie. Nederland: word wakker!
Henkjan Laats, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden