Lezersbrieven

Lezers over Groningen en het gas: 'Eind van het liedje is dat Groningers zelf hun schade moeten betalen'

Minister Wiebes van Economische Zaken stelt één loket in voor de schade in Groningen. En...er komt een nieuw schadeprotocol. Volkskrantlezers hebben weinig vertrouwen in al die voortvarendheid. Een selectie van binnengekomen brieven.

Een door de aardbeving beschadigde boerderij in het Groningse Startenhuizen. Beeld Kees van de Veen
Een door de aardbeving beschadigde boerderij in het Groningse Startenhuizen.Beeld Kees van de Veen

Voortvarend

Minister Wiebes heeft gisteren in de Tweede Kamer gezegd dat er ëén onafhankelijk loket moet komen voor de aardbevingsschade in Groningen. Na de slappe excuses voor de voortdurende vertraging van zijn partijgenoot premier Rutte, lijkt Wiebes het toonbeeld van voortvarendheid en integriteit.

Het schadeprotocol is bedoeld om de schade af te wikkelen tussen de partij die schade heeft geleden, de Groningers, en de veroorzaker van die schade, de NAM. Alleen de schade moet afgewikkeld worden zonder de aansprakelijke partij. Hoe moet ik mij dit concreet gaan voorstellen, want de NAM zal toch moeten betalen? De minister als vertegenwoordiger van de Rijksoverheid zal dit niet doen, want die hoort daar volgens Wiebes 'met zijn vingers vanaf te blijven'.

En van wie is de NAM? Toch voor een belangrijk deel van de Rijksoverheid. Ik voorspel dat dit hele proces nog jaren gaat duren, veel juridisch getouwtrek en vertraging gaat opleveren en dat het eind van het liedje is dat de Groningers zelf hun schade gaan betalen. Dat is pas echt schokkend, zeg 5 op de schaal van Richter.
Martin van den Berg, Utrecht

Fijne stad

Sheila Sitalsing beschrijft ze goed in haar column: de brave gefrustreerde Groningers. Vaak al jarenlang wachtend op afhandeling van hun schade horen ze politici op de belangrijke momenten gebakken lucht verkopen en daarna moeten ze, inderdaad, hélemaal terug naar Groningen. Zou het niet leuk zijn als eens een heleboel Volkskrantlezers he-le-maal naar Groningen komen?

Mooie kans om de geweldige stad te bekijken met prachtige huizen, het Groninger Museum, leuke winkels en nog veel meer moois, vóór het te laat is? Als ze nou allemaal morgen, vrijdag 19 januari komen, kunnen ze meteen meelopen in de fakkeltocht die 's avonds (aanvang 19.30 uur, start op de Vismarkt) georganiseerd wordt om aan alle politici te laten zien dat niet alleen de gefrustreerde Groninger maar ook de rest van Nederland klaar is met de gebakken lucht!
M. van Beukering, Groningen

Handen in onschuld wassen

Na lezen van Een loket voor schade Groningen blijkt dat de Kamer in het duister tast wie voor de vertraging van de afwikkeling tot nu toe verantwoordelijk is. Het antwoord is simpel: zijzelf! Zij heeft haar taak als controleur van de regering slecht uitgevoerd. Even een stukje geschiedenis.

Voor de exploitatie van het Gasveld Slochteren werd indertijd een samenwerkingsverband tussen de staat en de Nam opgericht, met de naam Maatschap Groningen. Over de EBN, het staatsaandeel in deze constructie, is veel meer bekend dan nu vaak naar voren komt. Een extra handvat is het arrest van het Hof onder nummer C18/160892/KG ZA 15-276.

Hierin staat duidelijk dat de staat enig aandeelhouder is van de EBN en zo meedeelt in de baten en lasten van de gaswinning. En nog belangrijker, dat binnen de Maatschap Groningen de EBN en de NAM op basis van gelijkheid en bij unanimiteit besluiten neemt. De staat heeft middels de EBN dus altijd geweten wat er binnen de Maatschap afgesproken werd en was het daar blijkbaar roerend mee eens. De NAM ving de klappen op en de staat waste haar handen in onschuld.

Zelfs nu wil de staat zich nog steeds onttrekken aan de verplichting die ook in het EBN staat, namelijk dat zij bij de exploitatie zowel zal delen in de baten, maar ook in de lasten. En dus moet staan voor haar juridische aansprakelijkheid. Hoog tijd dus voor een parlementaire enquête om de rol van de staat voor eens en voor altijd duidelijk te maken. Pas dan komt het vertrouwen in een rechtvaardige afhandeling bij de Groningers terug. Maar voorlopig niet in de huidige politiek, die bewijst keer op keer in deze volstrekt onbetrouwbaar te zijn.
B. van Bloemendaal Bos, Veendam

Ik geloof ze niet meer....

Toen ik in 1965 in de provincie Groningen kwam werken en wonen, trof ik daar een verrassend mooi landschap aan. Eeuwenoude kerken, prachtige vergezichten, de Waddenzee en bijzonder vriendelijke mensen. Dat is er allemaal nog...... Toen kwam het gas en iedereen profiteerde ervan mee. Omdat we heel snel op atoomenergie zouden overschakelen, moest dat gas zo snel mogelijk worden verkocht.

Immers een staafje uranium was nog gemakkelijker en goedkoper dan gas. We verkochten het gas goedkoop met langlopende contracten aan onze buren en ( echt waar ) de overheid adviseerde ons in die tijd om 's avonds de kamertemperatuur op 19 graden te houden. Dan hoefde er minder opgewarmd te worden en het was nog goedkoper ook. En we geloofden het allemaal......

Toen kwamen de eerste bevingen in Groningen en iedereen, de overheid en de NAM voorop verzekerden ons dat het niets (hoor naar mijn woorden) maar dan ook niets met de gaswinning te maken had. We geloofden het graag, maar de eerste twijfel kwam toch. Dinsdag was een hoorzitting in de kamer. Verontruste Groningers woonden die zitting bij. Vooraf had onze minister-president ( ja ook van de Groningers ) gezegd dat de trage schadeafhandeling ( sinds april gebeurt er niets meer ) te wijten was aan de provincie. Toen dat niet waar bleek te zijn kwam het door de lange kabinetsformatie.

Onzin natuurlijk, want het land werd gewoon geregeerd en andere zaken gingen ook gewoon door. Dinsdag stond een aantal opgewonden volksvertegenwoordigers te vertellen hoe het met de gaswinning verder moest. Het was gemakkelijk praten, want ze zaten afgelopen periode in de oppositie en legden dus alle schuld bij de vorige regering.

Maar Alexander....... Waar waren jullie als oppositie? Ik ging slapen met een ontevreden gevoel. En ik zag nog voor me de leerling, die met haar familie en een paar koffers het huis zo snel mogelijk moest verlaten en examen moet doen onder deze extreme omstandigheden. Over dat meisje geen woord dinsdagavond......

Weet je, jullie volksvertegenwoordigers: ik geloof jullie niet meer!
Jan Pijpker, Uithuizermeeden

Terugbetalen

Wanneer ieder huishouden in Nederland met een gasaansluiting de Groningers 'terugbetaalt' met bijvoorbeeld eenmalig 25,- euro zouden de grootste problemen al opgelost kunnen worden.
Ton Zwaard, Druten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden