LezersbrievenVrijdag 8 januari

Lezers over de bestorming van het Capitool: ‘Laat dit een waarschuwing zijn voor Nederland’

De lezersbrieven van vrijdag 8 januari, een bloemlezing uit de reacties op de onrust in Washington.

Redactie
Agenten arresteren een demonstrant op het plein voor het Capitool.  Beeld AFP
Agenten arresteren een demonstrant op het plein voor het Capitool.Beeld AFP

Brief van de dag: laat Capitool voor ons een aansporing zijn

De afschuwelijke beelden van de bestorming van het hart van de Amerikaanse democratie in Washington zijn het dieptepunt van Trumps presidentschap. Hij is er van meet af aan in de weer geweest om het belang van de instituties, de media, de rechtspraak en de wetenschap te ondermijnen en tal van democratische processen in diskrediet te brengen en verdeeldheid te zaaien. Mensen in publieke functies worden tegen elkaar uitgespeeld, geïntimideerd, vernederd, racistisch bejegend en gediskwalificeerd ter meerdere eer en glorie van hemzelf.

Hij lapte grondwettelijk vastgestelde omgangsvormen en procedures aan zijn laars. Zijn populistische trumpisme heeft ook de Republikeinse partij vergiftigd en bijgedragen aan volkomen verziekte politieke en maatschappelijke verhoudingen.

Iedereen, ook in Nederland waar partijen als de PVV en FvD zich spiegelen aan Trumps populisme, die gelooft in democratisch gekozen instituties, in een vrije pers en in wetenschap moet geschokt, verbijsterd, boos en verdrietig zijn om wat zich in de belangrijkste democratie van de wereld afspeelde. Het moet in Nederland een aansporing zijn om onze democratie kritisch te blijven koesteren en erin te blijven geloven. We were all wounded at Capitol Hill.

Jelis van Leeuwen, Zutphen

Door de mand

In juni 2015 hield Barack Obama een indrukwekkende toespraak tijdens de herdenkingsdienst in Charleston voor de negen slachtoffers van een moordpartij in een Methodistenkerk. Aan het eind zong Obama: ‘Amazing grace, how sweet the sound.’ De zaal ging uit zijn dak. Het fragment staat op YouTube en emotioneert nog steeds. Vergelijk Obama’s welsprekendheid, doordachtheid en bescheidenheid met het proletengedrag dat opvolger Donald Trump dag na dag tentoonspreidt, en de haren rijzen je te berge. Trump is de afgelopen vier jaar op alle mogelijke manieren door de mand gevallen.

Hij zorgde voor meer verdeeldheid. Hij organiseerde geen deskundige tegenspraak, zoals een goed leider betaamt, maar ontsloeg aan de lopende band ministers en medewerkers met afwijkende meningen. Hij brak internationale samenwerkingen af. Door hem ontketende handelsoorlogen met China en de EU leidden tot een teruggang van de wereldhandel; de rekening kwam vooral te liggen bij de Amerikaanse industrie en consumenten. Corona eiste 360 duizend doden. Met klachten over verkiezingsfraude degradeert hij Amerika tot een bananenrepubliek. En deze week stimuleert hij met zijn ophitsende tweets een bestorming van het Capitool.

God verhoede dat hij of een vergelijkbare flapdrol in 2024 een nieuwe gooi doet naar het presidentschap. Angela Merkel snapte het, toen ze in juni 2020 zijn uitnodiging voor een G7-top op zijn exclusieve club Mar-A-Lago afwimpelde. Gekken kunnen geen gesprekspartner zijn. Hoeveel meer is er nog voor nodig, opdat wij ook als EU eendrachtig die Merkel-houding aannemen?

Jos Geukers, Heerlen

President-neglect

De ‘president-neglect’ is in de VS een met minderheid van stemmen gekozen president die niet (lang) meer in functie is. Schriftelijke aanduiding van de president-neglect geschiedt bij voorkeur in het lettertype Georgia. U doet de president-neglect het best recht door hem zo snel mogelijk te vergeten.

Milo van Noortwijk, Groningen

Lock him up

Trump-aanhangers bestormden het Capitool, een dieptepunt. Trump roept de betogers op zich vreedzaam te gedragen; de Republikeinse partij is een partij van ‘law en order’, zegt hij. Hij moedigde dit gedrag zelf aan. Volgens Pence worden de bestormers vervolgd. Laten we Trump ook gelijk opsluiten en hem verbieden ooit nog politiek actief te zijn. Want wie het nog niet zeker wist, weet het nu. Hij is een gevaarlijke idioot.

Eric Wubben, Aalsmeer

Waarschuwing

Uiteindelijk is alle hectiek te herleiden tot een steeds grotere kloof tussen weinig rijken en veel armen. Ook wij zijn gewaarschuwd.

Vera de Nijs, Amsterdam

Polarisatie

Steeds vaker hoor en lees ik de laatste tijd dat Trump en de Republikeinen de laatste jaren bezig zijn bewust te polariseren. Maar is dat al niet veel langer bezig? Vanaf het begin, toen de ‘Founding Fathers’ vanuit Europa naar het andere deel van de wereld trokken, zeiden ze: dit land is van ons!

Ben Verschuren, Breda

Beangstigend

Hoe is het mogelijk dat in een ontwikkeld land als de VS tientallen miljoenen mensen geloven dat Trump de presidentsverkiezingen zijn ontstolen? Beangstigend. Al meer dan tien jaar, sinds de opkomst van de Tea Party, is er sprake van massale propaganda via sociale media, bewegingen als QAnon, en ultra-rechtse kranten en radio- en tv-stations. De wildste verzinsels met vaak racistische en ultranationalistische ondertoon worden er bij het publiek systematisch ingestampt. De ‘elite’ zou pedofiel zijn en babybloed drinken. Ja hoor.

We zagen eerder dat miljoenen in een beschaafd land als Duitsland een losgeslagen volksmenner als Hitler geloofden, die Joden de schuld gaf van alles wat verkeerd was in de wereld. Ik wil de VS niet vergelijken met Hitler-Duitsland, maar wat het aspect van massapropaganda betreft zijn er overeenkomsten. Journalisten en wetenschappers moeten grondig onderzoeken hoe dit proces zich in de VS voltrekt. Is daarin coördinatie te ontdekken? Wie verlenen financiële ondersteuning? Zijn er banden met de Republikeinse partij of overheidsinstanties? Een krachtige tegenbeweging is nodig, anders gaat het de volgende keer pas goed mis.

Daan Brouwer, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden