Lezersbrieven

Lezers over adhd: Gedrag kan óók een ziekte zijn

Adhd is geen ziekte maar gedrag, betoogt psycholoog Laura Batstra. De meeste kinderen met adhd zijn druk maar  'knetternormaal'. Lezers zijn het niet met haar eens. Adhd is niet alleen hyperactief gedrag. 'Ziekte en gedrag hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten'.

Scholieren spelen met een fidget spinner, een klein tolletje dat je moet laten draaien tussen duim en wijsvinger. Het speeltje zou kinderen met adhd helpen te ontspannen. Beeld anp
Scholieren spelen met een fidget spinner, een klein tolletje dat je moet laten draaien tussen duim en wijsvinger. Het speeltje zou kinderen met adhd helpen te ontspannen.Beeld anp

Batstra generaliseert

Sinds ik zelf een zoon heb die gediagnosticeerd is met adhd volg ik publicaties over dit onderwerp met bovengemiddelde interesse. Laura Batstra breekt een lans voor een minder gemedicaliseerde aanpak van ADHD, omdat volgens haar een (groot?) deel van de adhd-kinderen volgens haar 'knetternormaal' gedrag vertoont.

Nu vind ik een genuanceerde blik op medicatie, zeker in de psychische zorg, op zich positief, maar tegelijkertijd zit me dwars dat in alle publicaties over adhd het gedrag van deze groep kinderen altijd en eeuwig wordt gereduceerd tot 'hyperactief gedrag'. Batstra is op deze regel helaas geen uitzondering. adhd is zoveel meer: het hyperactieve gedrag is maar één van de symptomen volgens de DSM5.

De nare consequentie is dat het gedrag van onze zoon vaak niet begrepen wordt, en met hem waarschijnlijk het gedrag van vele andere kinderen. Ik blijf hopen dat er een deskundige opstaat die deze nuances aanbrengt.
Dirk Paul Flach, Aalsmeer

Wonderlijk standpunt

Laura Batstra betoogt dat adhd geen ziekte is, maar gedrag. Dat is een wonderlijk standpunt want die twee hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten. Er bestaat wel degelijk gedrag wat zo verstorend is voor het functioneren en welbevinden dat je het een ziekte kunt noemen. Wat Batstra wil zeggen is dat druk en ongeconcentreerd gedrag op zich niet altijd een probleem hoeft te zijn, maar dat het ook afhangt van de maatschappelijke (in)tolerantie ervoor. Daarmee kan ik wel instemmen, zij het dat ik andere accenten leg. Maar als gedrag geen ziekte zou kunnen zijn dan zouden er überhaupt geen psychische aandoeningen bestaan. Was dat maar waar.
Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater

Tussen 2 en 6 procent van de kinderen heeft ADHD. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Tussen 2 en 6 procent van de kinderen heeft ADHD.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Tekeningen

Het artikel 'Dwarsligger' over adhd (V-pag. 4,5 13 november) wordt geïllustreerd met tekeningen van een 10-jarige. Zij tekende in opdracht van de krant hoe adhd voelt. Wat opvalt is dat deze tekeningen (voorpagina V, pag 4,5) eruit zien als die van leeftijdsgenoten zonder adhd gedrag. O.a. een vogel, de zon als gezicht , regenboog bij slecht weer, een kwade en de vriendelijke hond,bomen. Geen sporen van onrust, impulsiviteit, vergeetachtigheid waarover geschreven wordt. Deze kenmerken zijn echter wel opvallend aanwezig in de opmaak van pagina's 4 en 5. Is het de bedoeling geweest om te laten zien hoe adhd gedrag de opmaak van een pagina kan beïnvloeden?
Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Tekening van de 10-jarige Annelinde die laat zien hoe het voelt adhd te hebben. Beeld .
Tekening van de 10-jarige Annelinde die laat zien hoe het voelt adhd te hebben.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden