‘Lezers en schrijvers verenigt u, boycot de boekenweek van 2019’

In plaats van de keuze voor een verheffend Boekenweek-thema, gaat de CPNB voor een thema dat de vrouw terug aan het aanrecht brengt. Schrijfster Beitske Bouwman roept  op tot een boycot.

Boekenmarkt. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het is weer zover. De vrouw wordt teruggebracht tot haar rol als moeder. Dit keer niet door een of ander vrouwenblaadje. Of een theekransje van moeders. Nee, het is de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) die de vrouw terugbrengt naar het aanrecht. Het thema van de Boekenweek in 2019 luidt – en o wat spannend, we hebben er zelfs een tijdje op moeten wachten - ‘De moeder, de vrouw’. BAM. Die komt binnen hè?

Ach, mensen wat een teleurstelling.

Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een boekenweek komt met als thema ‘De vader, de man’ . Het zou ons totaal ongeloofwaardig in de oren klinken. Alsof een man alleen maar vader is, alsof een man te reduceren is tot het voortbrengen van zijn nageslacht. Echter bij de vrouw lijken we dit heel normaal te vinden.

U moet zich even voorstellen dat een hele commissie van wijze geletterde mensen die verstand hebben van literatuur zich over een mogelijk thema heeft gebogen, de hersenen gekraakt, gebroed op iets vernieuwends, iets dat ons gezichtsveld verbreed, iets dat tot de verbeelding spreekt, iets dat ons verheft, en dan roept iemand ‘De moeder, de vrouw’!

En dan zou je denken dat er iemand zegt, is dat niet wat al te conservatief, is er niet een nieuw beeld nodig, is er niet iets anders dat ons aan kan zetten om na te denken wie we als mens anno 2019 zijn… De smeltende ijskappen, de religieuze strijd in de wereld, het gebrek aan inspirerende leiders, de stress die door alle haarvaten van de moderne mens ruist; er zijn genoeg thema’s te benoemen die er werkelijk toe doen, die snakken naar een mooi verhaal, die verlangen naar een goed geschreven fictieve verbeelding van de werkelijkheid zodat we tot nieuwe inzichten komen, ons verheffen uit het dagelijks bestaan en een inkijkje krijgen in een andere wereld. Maar nee, de wijze commissie meent dat het tijd is de vrouw wederom terug te brengen naar het aanrecht.

Ik zou zeggen: alle vrouwelijke lezers en schrijvers verenigt u en boycot de Boekenweek van 2019! We zijn veel meer dan moeder alleen. We zijn minnares, zakenvrouw, ondernemer, wetenschapper, kapper, bakker, fietsenmaker, hoer, arts, advocaat, leraar, rechter en wat al niet meer. En u bent met velen, want het zijn voornamelijk de vrouwen die boeken kopen, dus zet uw macht in. En ach lieve mannen, als u solidair bent met ons, boycot het ook. Deze tijd heeft andere thema’s nodig om te wereld verder te brengen, deze tijd vraagt om gedurfde verhalen met een nieuw perspectief. En kondig de boycot vast aan, nu, meteen, onmiddellijk! Misschien is het nog niet te laat de CPNB tot inkeer te brengen. Koop geen enkel boek en eis een thema dat de kleine lieden verheft, dat de mensheid verheft, dat ons iets laat lezen dat we nog niet kenden, wat we nog niet beseften, dat ons verrast, dat ons kleine leven uittilt boven het gewone!

Beitske Bouwman is schrijfster  van o.a. Noem het liefde en Daan en Olivia (Uitgeverij Querido).

Auteur Beitske Bouwman. Beeld Allard de Witte

‘Het gaat de CPNB blijkbaar te ver om daadwerkelijk een vrouw iets te laten schrijven over vrouwen’

Ondanks dat het Boekenweek-thema ‘De moeder de vrouw’ is, vond de CPNB het niet relevant om daadwerkelijk een vrouw iets te laten schrijven. Het stemt Neerlandicus en redacteur Ianthe Mosselman nogal treurig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden