Levenslang naar de dokter

Binnenkort mogen we levenslang naar de dokter. Niet de ‘eigen’ huisarts naar keuze, maar naar de controledokter.

de Haagse redactie

We hebben al het consultatiebureau voor peuters en kleuters en de schoolarts bij de GGD, waar je zo rond je 12e voor het laatst komt.

Als je groot bent en aan een serieuze baan begint, komt de volgende rond: de bedrijfsarts voor de keuring bij ondertekening van het contract. Dat gaat zo door, zolang je doorwerkt, tot je pensionering.


Hiaat
Er is dus een enorm hiaat tussen de GGD-dokter en de bedrijfarts, zo heeft de Tweede Kamer ontdekt. Ooit was er de militaire dienstplicht voor jongens en daar hoorde keuring bij. Maar nu die plicht is afgeschaft, is er niets meer.

Tussen 12 jaar en je eerste baan - voor sommigen op hun 17de, voor anderen pas op hun 28ste - gaapt een gat. Terwijl juist pubers zuipketen bezoeken, drugs proberen en seks ontdekken. Allemaal risicofactoren waardoor kinderen fysiek en mentaal in het ongerede kunnen raken, en een beroep doen op dure zorg. Door alle pubers naar de schoolarts te sturen, kunnen problemen tijdig gesignaleerd, is de idee. PvdA en CDA willen nu dat alle pubers naar de schoolarts gaan.

Nobel. Mooi plan. Doen, zolang het ten goede komt aan preventie en dus de betrokken puber. Al moet de Kamer niet de illusie hebben alle problemen te kunnen voorkomen.

Ontwijkgedrag
Want het ‘ontwijkgedrag’ zal toenemen. Er is nu al een toenemend aantal ouders dat niet met hun kind naar de consultatiebureau gaat omdat het in een Centrum voor Jeugd en Gezin zit. Daar willen ze niet gezien worden, want zo’n centrum is er in hun wereldbeeld voor probleemgevallen. Onterecht, maar toch.

Zo zullen er ook zat pubers zijn die zich aan deze keuring willen onttrekken. Die nooit op maandag kunnen omdat ze dan nog de weekend-alcoholdampen uitwasemen.
Kortom, mooi plan, de periodieke controle van overheids- of bedrijfswege. Zolang de privacy maar gewaarborgd is, niet alle gegevens in een Elektronisch Kinddosier op straat of bij werkgever belanden. Zolang er geen gevolgen zijn voor toegang tot verzekeringen, zorg of baan.

En daar begint de twijfel te knagen aan de zin van dit plan. Misschien kan de minister elke huisarts verplichten jaarlijks al zijn ingeschreven patiënten een keer te zien ? Zoals iedereen toch ook jaarlijks naar de tandarts gaat. Misschien is dat een simpeler oplossing.

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden