LEZERSBRIEVENZaterdag 11 juli

Levenslang gevangen is soms de enige juiste straf

De lezersbrieven van zaterdag 11 juli.

Redactie
Stille tocht ter herdenking van de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht. Beeld ANP
Stille tocht ter herdenking van de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht.Beeld ANP

Brief van de dag

Mijn intellectuele vrienden maken het me niet gemakkelijk. Nu word ik weer van inhumane gedachten beschuldigd, als ik vind dat sommige mensen zo gevaarlijk blijven dat ze nooit meer ­mogen vrijkomen. Die zulke afschuwelijke delicten gepleegd hebben dat ze op een humane ­manier altijd achter de tralies moeten blijven.

Het Forum Levenslang bestaat uit integere, verstandige en hoog opgeleide mensen. Als zij spreken of schrijven over het levenslang opsluiten van mensen, dat het ­inhumaan is, niet bij de Nederlandse cultuur past of de veiligheid niet langer dient , hebben zij gelijk. Zij hebben er lang over nagedacht en het vanuit strafrechtperspectief ­beschouwd. Hoon zou mijn deel worden als ik deze mening zou ventileren in de sportschool, rond het biljart of aan de bar.

Ook zie ik reële gedetineerden voor me, zoals de Utrechtse tramschutter Gökmen T., Michael P. (de moordenaar van Anne Faber), ­Mohammed B. (de moordenaar van Theo van Gogh) en talloze anderen die ik de afgelopen veertig jaar achter de tralies ontmoet heb. Mensen van het Forum ­Levenslang vinden dat deze veroordeelden na verloop van tijd moeten vrijkomen. Het rechtvaardigheidsgevoel van mijn niet-intellectuele vrienden zou daarmee ernstig aangetast worden. Nu is hun vertrouwen in de rechtsstaat Nederland toch al niet groot, maar wat dat betreft spreek ik ze resoluut tegen.

Ik wil mijn intellectuele, ­humane vrienden vragen het niet te bont te maken. Maak het mij niet nog lastiger stand te houden tegen de ‘hogere straffen’ eisende vrienden met wie ik dagelijks optrek. Voor sommige gruwelijke delicten is tot het eind van je leven gevangenzitten de enige juiste straf.

Jan Bouman, gepensioneerd psycholoog ministerie van Veiligheid en Justitie, Zeist

Onbevoegde leraren

Waarom is het voor ‘professionele’ onderwijsmensen zo moeilijk toe te geven dat iedereen (die dat wil) kan lesgeven? En waar komt de waanzin vandaan om lesgeven te vergelijken met een vliegtuig besturen (piloot), een ­waterleiding repareren (loodgieter) of ­patiënten genezen (arts)? Lesgeven kan inderdaad iedereen.

Ik heb acht jaar onbevoegd lesgegeven in het voortgezet onderwijs met niets anders dan mijn diploma hbs-b. Na die acht jaar heb ik mijn onderwijs­bevoegdheid gehaald. Niet omdat ik daardoor een betere leraar werd, maar omdat het moest van de overheid. Ik ben geëindigd als directeur in het voortgezet onderwijs. In die laatste hoedanigheid heb ik bevoegde docenten aangenomen die jammerlijk mislukten voor de klas. En onbevoegde docenten die een groot succes waren en uiteindelijk in het onderwijs zijn gebleven.

Het is een gemiste kans als er in deze tijd van schrijnende lerarentekorten geen gebruik wordt gemaakt van (het grote contingent aan) onbevoegde ­leraren. Iemand die graag voor de klas wil staan, is intrinsiek gemotiveerd voor het leraarschap. En mijn ervaring is dat in de praktijk van hun lesgeven vrijwel altijd blijkt dat ze daar zeer ­geschikt voor zijn. Het voor de klas ­zetten van onbevoegde docenten is een uitgelezen manier om onvermoede ­onderwijstalenten te ontdekken. En om het lerarentekort effectief het hoofd te bieden.

Toon Broekhuisen, Pijnacker

Brede school

Vaak ben ik het helemaal eens met ­columnist Aleid Truijens (over school­besturen, overbodige onderwijsgeld­verslindende instanties en onderwijsdeskundigen die niet op een school werken en het toch beter weten), maar over de brede school liggen onze meningen mijlenver uit elkaar.

Als je het enerzijds hebt over de professionaliteit van leerkrachten in het primair onderwijs, mag je ze toch niet aan de andere kant bestempelen tot oppassers van kinderen? Mensen willen kinderen, willen werken, willen vakantie, willen vrije tijd, willen tijd voor zichzelf en daarin moet de basisschool dus voorzien.

Nee, als jij besluit dat je kinderen wilt, dan ga ik ervan uit dat je dat doet omdat je van je kind houdt en met dat kind tijd wilt doorbrengen. Als je dat minder wilt en je wilt werken, dan is dat jouw keuze en moet jij daarvoor een oplossing vinden. Als ik een hond wil, is dat ook mijn verantwoordelijkheid en verlang ik niet van de overheid dat zij subsidie geeft voor de hondenopvang.

Het lijkt in de discussie over kinderen dat zij voor sommige ouders eerder een last dan een lust zijn. Lees eens terug, alle vreselijke verhalen van ouders die in de coronatijd opeens voor hun kinderen moesten zorgen.

De brede school is een soort wintersportopvangcentrum voor ouders die met hun kinderen op vakantie gaan, maar ze liever niet de hele dag om zich heen willen hebben, dus zoeken ze ‘kindvriendelijke’ wintersportoorden. Met andere woorden: u hoeft geen last te hebben van uw kind tijdens uw ­vakantie. Mens, durf je verantwoordelijkheid te nemen!

Tineke van der Meijden, Utrecht

Hema

Volgens Mei Li Vos en anderen moeten we de Hema redden. Zeker, iedereen kent de Hema en velen doen er regelmatig aankopen. Maar dat gold destijds ook voor de V&D en die hoefde blijkbaar niet gered. De spullen die Hema verkoopt, kun je elders ook kopen (alleen staat er dan geen Hema op). Het gebak is matig van kwaliteit, de worsten stinken en de muziek staat te hard. Er zijn de laatste jaren heel wat winkels uit het straatbeeld verdwenen, met grote leegstand als gevolg. De Hema mag best blijven maar hier is wel sprake van ­selectieve nostalgie.

Jacques Smits, Heerlen

Twentenaren

Twentenaren gaan testversie van ­CoronaMelder aan de tand voelen’, kopte de Volkskrant. Realistischer zou het zijn geweest in plaats van Twentenaren ‘inwoners van Twente’ te gebruiken. Niet iedereen die in Twente woont is ook een Twentenaar. Zo is ook iemand die in Friesland zijn verblijfplaats heeft niet automatisch een Fries, of een inwoner van Limburg een Limburger. Om drie gebieden met een eigen taal te noemen.

Een Twentenaar of Twent ben of word je niet zomaar. Daarvoor moet je het Twents, een variant van het Nedersaksisch, beheersen, en wel grammaticaal correct. ‘Inwoners van Twente’ zijn er nog redelijk veel, maar Twentenaren steeds minder. Met iedere nieuwe generatie loopt hun aantal procentueel sterk terug. Zo’n nieuwe generatie is nagenoeg alleen nog het Hollands machtig. Zij zijn dus geen Twentenaren maar pseudo-Hollanders. Het heeft er alle schijn van dat het Hollands in Twente de ‘taalstrijd’ ten langen leste toch in zijn voordeel beslist.

Gelijk de Mohikanen destijds staan de Twentenaren op uitsterven. Er zijn hier en daar nog wel wat exemplaren te ­bespeuren, maar toch. Is het tij nog te keren? Ik vrees dat het daarvoor al te laat is.

Gerhard Elferink, (Twentenaar), Rhenen

Wingewest

In de brief van Paul Rutten klonk een geluid dat ik al lang niet meer gehoord had. In 1949 kwam ik met alleen een dorpsschool in Noord-Holland achter me op een middelbare school in Boxtel. Dat was een heel andere wereld. Tot dan toe was Holland voor mij wat ­officieel Nederland heette, maar nu was het alleen het westen.

Daar op school hoorde ik voor het eerst over de wingewesten Brabant en Limburg, die uitgebuit waren. Ze hadden natuurlijk gelijk, wij leerden alleen over de graven van Holland, maar over de hertogen van Brabant geen letter, laat staan over wat er na het beleg van Den Bosch in 1629 in het zuiden was ­gebeurd. Er was ook niets gebeurd, geen opstand in elk geval. Nooit. Zo erg werden ze niet uitgebuit.

Overigens viel Noord-Brabant eeuwenlang onder hertogen die er nooit kwamen, Den Bosch was maar een verre voorpost van Brussel. En de bisschop woonde in Luik, terwijl heel Noord-­Nederland onder Utrecht viel. De Maas was de grensrivier tussen Noord en Zuid, in heel veel opzichten.

Kees Smit, Bilthoven

Ventileren

Ook WHO adviseert nu om binnen goed te ventileren’, kopte de krant. Alsof dat iets nieuws is. Toen niemand ooit nog van corona of het ­deftige woord ‘aerosolen’ had gehoord, leerde ik van mijn moeder de huisvrouwenwijsheid elke dag te ‘luchten’.

Ramen tegen elkaar open – of een wat langer, als je maar aan één kant ramen had – om ziektekiemen, schimmels, mensen-, dieren- en kookluchtjes te verdrijven. Beddengoed elke maandag over de vensterbank hangen en ’s nachts flink veel frisse lucht binnenlaten.

Vriendinnetjes van mij hadden spuitbussen op de wc staan met, vond ik als kind, heerlijke dennengeuren. ‘Trek maar aan het koordje en de lucht wordt fris (3x)’, zoals de reclame zong. Dat wilde ik ook, maar het mocht niet van mijn moeder. Daarmee maskeerde je wel geurtjes, maar je kreeg ze niet weg. Gewoon het raampje open, was het devies.

Tegenwoordig hebben veel wc’s geen raampjes en luchtroosters zijn er meestal ook niet in moderne huizen. De handel in schimmelverwijderaars voor niet-geventileerde badkamers en in geurkaarsen, -branders en -lampen voor een lekker ruikende woonkamer zijn daarentegen big business. Wie heeft er ’s nachts, behalve ik, zijn raam open? En in welk kantoor kan dat nog?

Los van corona is frisse lucht in huis, op het werk en overal van levensbelang. Misschien kunnen wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich daar ook mee bezighouden, in plaats van alle energie te stoppen in een ‘aerosolen-versus-de-anderhalve-meter-strijd’.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Eerste klas

Het ziet er in coronatijd toch gek uit: vollere treinen maar compleet lege eersteklascoupés. Zouden de eersteklas­coupés niet beter afgeschaft kunnen worden? Zodat er een maximale spreiding van reizigers kan zijn. En er in elk geval geen klasseverschil is in de kans op besmetting.

Maartje van Frankenhuijsen, Rotterdam

Broadsheet

Kan de papieren Volkskrant weer op het oude, grote broadsheetformaat worden afgedrukt? Zijn die mondkapjes in de trein ook niet meer nodig.

Marcus Huibers, Utrecht

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden