Levende democratie, referendumtwijfels en Cigdem op tv

Leve lokaal

De media waren er schuldig aan dat er te veel nadruk was gelegd op landelijke politici, zei de campagneleider van D66 de ochtend na de gemeenteraadsverkiezingen. Right. Zelf hadden de campagneteams natuurlijk uit alle macht geprobeerd hun politiek leiders weg te houden van de tv-camera's en campagnepodia. Nutteloos gekissebis, lijkt me. Zolang de gemeenteraadsstem deels door lokale, deels door landelijke overwegingen wordt bepaald, zullen media over beide berichten. Maar lokaal rukt op, dus bij de Volkskrant hebben we geprobeerd daar dit keer de nadruk op te leggen in onze verslaggeving, zoals met de reeks van Rik Kuiper vanuit Rotterdam. Verslaggever Maaike Vos en fotograaf Raymond Rutting hielden op de grote dag een verkiezingstoer langs gemeenten met sterke lokale partijen zoals Barendrecht. En na de uitslag prijkten de 'mannen van het volk' op de voorpagina die spectaculair de grootste in hun gemeenteraden waren geworden: Fortuyn-chauffeur Hans Smolders in Tilburg en 'ombudspoliticus' Richard de Mos in Den Haag. Er zijn veel zorgen over de uitholling van het partijenstelsel. Maar dit is levende democratie. Rauwer misschien, maar dicht bij de burger.

Leve de volksraadpleging

Democratische winst zat er ook in het referendum, vond ik. We hebben geprobeerd onze lezers zo veel mogelijk te helpen om de ingewikkelde nuances van de inlichtingenwet uit te leggen. Huib Modderkolk, onze specialist cyberveiligheid, stond de weifelende kiezer terzijde met podcasts, artikelen en - op de site doen we het vaker maar in de krant was het een primeur - een interview waarin redacteur Marjon Bolwijn al haar vragen aan hem voorlegde. Ik had daar als kiezer veel aan. En opeens ging het in appgroepen en gesprekken met vrienden over de afweging tussen veiligheid en privacy. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Het Oekraïne-referendum was onbevredigend en de Brexitstem twijfelachtig door de demagogie in de campagne. De oplettende lezer heeft gezien dat Bert Wagendorp blij is dat het referendum verdwijnt en zijn column-partner Sheila Sitalsing dat juist betreurt. Ik houd van dit soort diversiteit van meningen, zeker als het zo fijn is opgeschreven. In het commentaar van Raoul du Pré elders in dit katern krijgt u hom of kuit van de krant. In het commentaarberaad hebben we flink over het referendum gediscussieerd. Uiteindelijk konden de sceptici ermee leven dat we het voordeel van burgerbetrokkenheid zwaarder vinden wegen dan de nadelen. Leest u dat commentaar.

Voor de goede zaak

Mijn uitleg over haar nieuwe smart-tv leek niet echt door te dringen tot mijn oude moeder. 'Mooie vrouw', zei ze, starend naar het grote scherm, dat ze ook al zo mooi vindt. Het bleek het nieuwe reclamespotje van de Volkskrant te zijn. Haar compliment gold de hoofdpersoon, fotograaf Cigdem Yuksel. Terecht, maar ikzelf ben vooral blij dat onze campagne gaat over de journalistiek die wij maken, het belang ervan en de drijfveren van de makers. Zoals Cigdem, die in het spotje terugkeert naar Gaziantep om te tonen hoe en waarom ze de foto's maakte van Syrische kinderarbeid in Turkije die haar de Zilveren Camera opleverde. Een opmerkelijk succes voor iemand die slechts een paar jaar daarvoor had besloten fotograaf te worden en een kans kreeg als stagiaire op onze fotoredactie.

Eerder hadden we spotjes met de plaatsvervangend hoofdredacteur, de chef wetenschap en de chef buitenland en zijn correspondenten. Er is ook een nieuwe over onderzoeksjournalist Willem Feenstra. Het moeilijkst vinden de amateur-acteurs dat ze ergens in hun zelfgeschreven tekst de slagzin moeten laten vallen over de Volkskrant die verder kijkt. Maar het is voor de goede zaak. Ik moest er zelf ook aan geloven. Voor een reeks interviews met verschillende gezichten van de krant, onderging ik een gesprek met onze brutale en daardoor onderhoudende interviewer Nathalie Huigsloot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden