Vonk

'Leuk hoor, die eigen kracht, maar wat betekent dat straks voor de wajonger?'

Een taalcursus voor beleidsmedewerkers bij de gemeente, zo zou je het kunnen noemen. Want wat bedoelt het kabinet nou eigenlijk met 'burgers in hun kracht zetten', 'ontzorgen' of 'zorg dichterbij de burger brengen'?

Duizenden arbeidsgehandicapten demonstreren in 2011 in Ulft tegen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Beeld anp

Voor alle gemeentes die ook moeite hebben met de stroom aan beleidsjargon waarin de aanstaande decentralisaties (jeugdzorg, Wmo, Participatiewet en passend onderwijs) kundig en met onophoudelijk optimisme worden verpakt, maakte de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten een instructiefilmpje. Om met elkaar 'in gesprek te gaan' moet je immers wel dezelfde taal spreken.

Jurre van den Berg, journalist, wees Vonk op het filmpje. Het illustreert namelijk precies 'de tragiek van dit soort decentralisatie-operaties' waar hij deze zaterdag in de papieren Vonk over schrijft.

De VNG probeert beleidsjargon voor gemeentes te vertalen. Waarom is er zo'n pakket aan onbegrijpelijke termen nodig?
'Medewerkers bij gemeenten zijn heel onzeker over wat er gaat gebeuren. In onzekere tijden grijpt men terug op jargon. Taal creëert een gezamenlijk geloof. Goed voor het clubgevoel, die mooie woorden en ronkende beloften over integraal werken en de zorg kantelen zodat mensen vanuit hun eigen kracht zorg zelf kunnen doen. Het filmpje moet gemeenten het gevoel geven: 'we staan er niet alleen voor!'. Het is onderdeel van een soort bezweringsformule. Vol bravoure spreekt het Rijk over hoe gemeenten écht kunnen inspelen op lokale behoeften. Als je het maar vaak genoeg zegt, wordt het vanzelf geloofwaardig.'

Waarom is dit filmpje volgens jou zo veelzeggend?
'Het laat onbedoeld heel goed zien hoe zo'n eerste grote operatie die er behoorlijk in gaat hakken, verpakt is in vage abstracte begrippen. Bij gemeentes zitten mensen met de handen in het haar. 'Leuk hoor, die eigen kracht, maar wat betekent dat straks voor de wajonger?'. Jargon geeft een idee van vanzelfsprekendheid, terwijl er nauwelijks iets bekend is over wat deze ingrijpende operatie in praktijk voor gevolgen gaat hebben.

Het lijkt op het eerste oog infantiel, maar er gaat een grote tragiek achter schuil. Het is een illustratief voorbeeld van wat ik probeer bloot te leggen: dat de taal niet kan verbloemen dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan een mooie oneliner.'

Morgen ontmaskert Jurre van den Berg de zeven mythes van decentralisatie in de papieren editie van Vonk.

Hier kunt u het filmpje bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.