LezersbrievenWoensdag 13 januari

Let niet alleen op gevaar van techbedrijven

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 13 januari.

Redactie
Journalisten bekijken hun beschadigde spullen, een dag nadat Trump-aanhangers het Capitool bestormden en daarbij ook de pers aanvielen. Beeld REUTERS
Journalisten bekijken hun beschadigde spullen, een dag nadat Trump-aanhangers het Capitool bestormden en daarbij ook de pers aanvielen.Beeld REUTERS

Brief van de dag

In zijn commentaar van 11 januari schrijft Pieter Klok: ‘Het echte probleem zit in het verdienmodel van de techbedrijven en het daaraan gekoppelde algoritme. (Techbedrijven) willen dat bezoekers zo veel mogelijk tijd bij hen doorbrengen. De beste manier om dat te realiseren is om hen steeds extremere uitingen aan te bieden. Radicalisering loont voor techbedrijven, maar ondermijnt tegelijkertijd de democratie.’

Precies hetzelfde geldt evenwel voor de klassieke media. Van koppen in chocoladeletters tot een onderwerpselectie gefocust op slecht nieuws en schandalen, kennen krant en televisie zeer vergelijkbare regels om de lezer vast te houden (en zo waardevoller te zijn voor adverteerders). Het enige verschil met de techbedrijven: het ‘algoritme’ bevindt zich in hoofden in plaats van op harde schijven.

Daarbij is het geen geheim dat de nu (terecht) onder vuur liggende techsector de afgelopen decennia de klassieke media fors heeft gefrustreerd, door hun adverteerders weg te lokken en tegelijk hun dure content te gebruiken om feeds voor de eigen bezoekers te vullen.

Het ligt voor de hand dat achter de openlijke redactionele bezorgdheid ook enig heimelijk leedvermaak schuilgaat. Wat helaas onbesproken blijft nu de techsector zo’n onweerstaanbaar doelwit vormt, is de bedreiging voor de democratie van het inmiddels gevaarlijk geconsolideerde, hyperefficiënte medialandschap. Meer introspectie en context zijn op zijn plaats als het gaat over het gezond houden van de democratie.

David van Dantzig, Den Haag

Laat het stoppen

In de rubriek ‘Laat het stoppen’ in het Volkskrant Magazine van 9 januari begint Frank Heinen zijn bijdrage met de zin: ‘Nog maar anderhalf jaar geleden fietsten de vriendin en ik ...’ In datzelfde magazine schrijft columniste Eva Hoeke: ‘De man had zich op zolder verschanst …’ en een paar zinnen later ‘De dochter … etc’. Wat is hier aan de hand?

Ik weet niet wie er ooit mee begonnen is, maar tegenwoordig is het onder steeds meer columnisten mode om mijn vriend(in), mijn man/vrouw, mijn echtgenoot, mijn kind, kortom alles waar ze van zouden moeten houden, aan te duiden met de vriend(in), de man/vrouw etcetera. Wat is dit voor fenomeen? Waarom niet gewoon ‘mijn vriendin’? Te persoonlijk? Te eng? Te saai?

Ik ga fietsen met de vriendin klinkt als: ik ga wandelen met de hond. De vriendin van de columnist, de persoon waar hij het meest om geeft, waar hij smoorverliefd op is, waar hij wilde seks mee heeft, maar waarmee hij ook gaat fietsen en met pantoffels aan in een huisbroek op de bank naar Netflix hangt te kijken.

Precies zoals het iedereen met een vriendin betaamt. Maar niet de columnist, die neemt afstand. Hij laat zich niet kennen. Het is niet zijn vriendin, maar het archetype van de vriendin. Inwisselbaar voor iedere andere. Het is een vorm van ironie over de ruggen van de mensen die je het meest na zouden moeten zijn. Als ik de vriendin was van de columnist was, wist ik het wel. Mijn columnist ben je niet meer met dit taalgebruik. Inmiddels is het fenomeen ook zo wijd verbreid, dat het niet origineel meer is. Laat het stoppen.

Jaap Lampe, Haarlem

Lelystad Airport

De covid-19-pandemie heeft overduidelijk aangetoond dat Nederland onvoldoende ziekenhuiscapaciteit heeft om noodsituaties aan te kunnen. Ook is de verwachting gerechtvaardigd dat het luchtverkeer de komende jaren minder onstuimig zal groeien dan eerder werd voorspeld. Het ligt voor de hand deze twee zaken te combineren: laten we Lelystad Airport ombouwen tot een noodziekenhuis, om voorbereid te zijn op de volgende calamiteit.

De voordelen zijn evident: goede bereikbaarheid en parkeerruimte, en gloednieuwe gebouwen die snel en met betrekkelijk geringe kosten kunnen worden omgebouwd. De partijen die opening van Lelystad Airport voorstonden, lijden bij deze ombouw minder gezichtsverlies dan bij de anders onvermijdelijke leegstand van het vliegveld.

Nicolaas J.I. Mars, Lochem

Leren

Toch leuk, Sophie Hermans (twee jaar adviseur van Mark Rutte en nu op plek drie op de VVD-lijst) bij het tv-programma De Slimste Mens. Op de vraag, wat ze van Mark Rutte geleerd had, kwam het volgende antwoord (na heel lang nadenken): ‘Het doorvragen op een onderwerp, het naadje van de kous willen weten.’

Goh, dat was dan niet het geval bij de toeslagenellende. Benieuwd, of ze daar ook iets van geleerd heeft.

Truus te Winkel, Apeldoorn

Maatregelen

Het totale aantal besmettingen in Nederland staat officieel op 890 duizend. Laten we aannemen dat we eigenlijk van 1,5 miljoen uit moeten gaan, gezien het falende testbeleid tijdens de eerste golf. Dan zijn er dus 16 miljoen Nederlanders die in de afgelopen maanden niet besmet zijn.

Dit omdat ze sinds half maart op 1,5 meter afstand van anderen blijven, niet knuffelen, zoveel mogelijk thuis blijven, niet naar de sportschool, café of bioscoop gaan, sinds begin december een mondkapje dragen en dit alles nog minimaal een paar weken of maanden moeten volhouden, zodat ze niet alsnog worden besmet.

Kunnen de beleidmakers dan ophouden met roepen dat ‘we’ ons beter aan de maatregelen moeten houden? Ik, en miljoenen met mij doen niet anders, al tien maanden lang.

Mariëtte Verhoeven, Nijmegen

Kapsels

Als ik naar voetbalwedstrijden op de tv kijk, zie ik alleen maar voetballers met perfect geknipte hoofden. Hoe kan dat als alle kapperszaken gesloten zijn?

Bert Hendrix, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden