ColumnNadia Ezzeroili

Let je even niet op, blijk je onbewust white genocide te hebben gepleegd

Let je even niet op, blijk je onbewust white genocide te hebben gepleegd. Door met je niet-westerse ­migratieachtergrond aanwezig te zijn in Europa bijvoorbeeld, en je vervolgens voort te planten met een autochtone man. Dan ben je aan het ‘omvolken’, volgens een theorie die het afgelopen jaar flink heeft huisgehouden in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland – en ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen dankzij miskende en paranoïde populisten.

Deze nationalistische omvolkingstheorie, geïmporteerde apenkool die over de grenzen bekendstaat als the great replacement en in nuchtere Nederlandse kringen ook wel ‘kolder in je kop’ wordt genoemd, komt neer op een grote samenzwering tussen linkse politici die grenzen wagenwijd open willen stellen voor migranten, witte feministen die te weinig arische baby’s willen werpen en ­George Soros die Joods en vermogend is en dus, volgens de complotdenkers, überhaupt niet te vertrouwen kan zijn.

Maar hoe krankzinnig de theorie ook klinkt, de gevolgen zijn reeds dodelijk gebleken. In de afgelopen maanden vielen tientallen slachtoffers bij verschillende terroristische aanslagen, gepleegd door extremisten die in het omvolkingscomplot geloven. De Volkskrant schreef afgelopen weekend dat complotgedreven aanslagen volgens een voorspelling van de FBI zullen toenemen. De extremisten zoeken elkaar op via sociale media en versterken elkaar in de overtuiging dat de vermeende ondergang van de ‘boreale’ wereld bestreden moet worden.

Het is een ontwikkeling die doet denken aan de radicaliseringsgolf onder islamitische jongeren die hun heil zochten bij het kalifaat en aanslagen pleegden in Europa (en overigens nog steeds niet zijn uitgespeeld). Ook zij waren bang voor omvolking van de islamitische gemeenschap door heidenen. Ook zij hamerden er bij hun vrouwen op om zoveel mogelijk kinderen te krijgen. En ook zij waren bereid de wapens op te nemen tegen weerloze mensen, om zo andersdenkenden op hun knieën te dwingen en aan te sturen op een cultuuroorlog.

Bij beide radicaliseringsgolven kon en kan ik vanwege mijn afkomst, omvolkingspraktijken, feminisme en afvalligheid een potentieel doelwit zijn. Maar de tijd dat ik wakker lag van een samenleving die straks mogelijk gerund en geruïneerd wordt door anonieme radicalen en populistische politici, of dat ik geraakt word door toespraken over een of andere uil van Minerva, heb ik achter me gelaten.

Angst is lucratief, heb ik geleerd. Waar angst wordt gezaaid, staan bijna net zo vaak ook figuren klaar die de allochtonen, vrouwen en moslims wel even willen beschermen. Je moet alleen niet kritisch zijn op je zelfverklaarde beschermers, anders zullen zij je wel even bang maken met schandpaal- en pestgedrag. Ja, denk vooral aan Denk.

Onder mijn vrienden en kennissen heerst al langer angstvermoeidheid. Ze eren de doden, houden het hoofd koel, stellen scherp wat er aan de hand is en grijpen autonoom hun invloed aan waar nodig om gif in de samenleving te bestrijden. En verder kunnen we ons slechts verbazen. Want zoals de schrijver Zora Neale Hurston ooit schreef: ‘Soms voel ik me gediscrimineerd, maar dat maakt me niet kwaad. Ik kan me er slechts over verwonderen. Hoe kan iemand zich het plezier van mijn gezelschap ontzeggen?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden