columnSHEILA SITALSING

‘Lessons learned’, blablabla en niet dreutelen, dan komt alles goed, zei de premier

null Beeld

Coronavirusje was boos. Keihard geblokt, en dan dit.

Van Moeder had ze de A4'tjes ‘Routekaart coronamaatregelen’ uit het hoofd moeten leren. Onlangs had het kabinet die met veel tamtam gepresenteerd, in het kader van ‘heldere communicatie’ met de mensen. Zodat ze kunnen volgen wat bij welk besmettingsniveau nog mag en wat niet, en waarom. Voor rust en voorspelbaarheid.

Voor ons is hij ook nuttig, had Moeder uitgelegd. ‘Om te zien waar we nog een haard kunnen aansteken. Want er is altijd een geitenpaadje.’

Dus had Coronavirusje dinsdagavond voor de tv gezweefd om te horen in welke fase we volgens de premier zijn, want ze wist: als dit, dan dat. Maar van de potpourri die vervolgens uit zijn mond kwam, werd ze duizelig.

De zwembaden en de seksclubs gaan dicht hoorde ze. Ah, niveau ‘Zeer Ernstig’. Daar hoort ook bij: sportclubs en sauna’s dicht. Nee, zei de premier, die blijven open, ‘want sport is een te belangrijke uitlaatklep.’ Coronavirusje dacht: ‘Huh?’

Trouwpartijtjes mogen met maximaal 20 mensen en uitvaarten met 30, vervolgde de premier. Verward keek Coronavirusje op het A4'tje van de glasheldere helderheid in de communicatie: daar stond bij de zwaarste niveaus maximaal 30 respectievelijk 100 gasten. Huh?

‘Een dwaalspoor’, schrok Moeder. Dus volgden ze woensdag het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer. Daar zouden de echte antwoorden komen, daar zou de logica van de routekaart worden hersteld.

Een volksvertegenwoordiger vroeg of de premier kon uitleggen waarom de musea dicht moeten, waar mensen een tijdslot moeten reserveren en een vaste route moeten lopen (‘Musea, getver’, zuchtte Virusje, ‘daar valt voor ons geen bal te beleven’), terwijl de Primark en de Ikea openblijven, waar mensen uit alle windstreken heen reizen en zich in de gangen verdringen (‘Nee!’ brulde Moeder, ‘zonder de winkelstraat en de rij voor de bouwmarkt gaan we dood.’)

De premier antwoordde iets met ‘lessons learned’ en blablabla en niet dreutelen, dan komt alles goed. Moeder lachte.

Een ander vroeg waarom de mensen geen boek meer mogen lenen maar wel een mogen kopen. ‘Dat is juíst goed’, piepte Virusje, want de bibliotheek is levensgevaarlijk voor een virus, met zijn brede looppaden, zijn strakke routes, de voortschuifelende eenlingen.

De premier: ‘Lessons learned, blabla, dreutelen.’ Moeder schaterde.

Een derde vroeg of het niet handig zou zijn om gewoon de routekaart te volgen in plaats van willekeurige maatregelen bij elkaar te gooien in een onbegrijpelijk pakket. Misschien dat de mensen de regels beter zouden opvolgen als ze het gewoon zouden snappen?

De premier prietpraatte wat over een nieuwe route bínnen de routekaart. ‘En lessons learned!’ brulde Moeder terwijl ze lachtranen wegveegde.

Toen ging de telefoon. Een gemuteerde oom uit Denemarken: ‘Ze gaan hier per direct alle nertsen vergassen. Mag ik dan bij jou?’ ‘Tuurlijk', zei Moeder. ‘Nog altijd nertsen zat bij ons.’

‘En anders kunnen we naar Curacao’, opperde Virusje. Het was in het nieuws: de premier had de woorden ‘reizen naar Caribisch Nederland worden níet ontraden want dat is binnenland’ maar net uitgesproken of bij Corendon en TUI waren de boekingen binnengestroomd.

Ze vroeg aan Mama hoe dat kan. ‘Omdat de mensen recht op reisjes hebben', schaterde Moeder. En wég zweefden ze, richting Schiphol. Virusje gooide gelukzalig haar stekeltjes omhoog in de wind. ‘Ik zei het toch’, zei Moeder. ‘Ook voor ons is er is altijd een geitenpaadje.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden