MediaIn Italië

Les sensueel shoppen op Italiaanse tv was ‘zeer ernstige fout’

Italiaanse media winden zich op over een seksistische sketch bij de publieke omroep, die snel het boetekleed aantrekt, constateert onze correspondent Rosa van Gool.

Rosa van Gool
De Italiaanse minister van Landbouw ­Teresa Bellanova. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Italiaanse minister van Landbouw ­Teresa Bellanova.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Een dunne vrouw met blote buik en ultrakort leren rokje paradeert achter een winkelwagentje door de tv-studio van Rai 2, op naaldhakken van minimaal 10 centimeter. Emily Angelillo is paaldanseres en geeft vandaag een cursus ‘sensueel boodschappen doen’ op de Italiaanse publieke omroep.

Onderdeel van het curriculum: hoe pak je een product uit het bovenste schap? Jezelf lomp aan het schap vastklampen is uit den boze, maakt Angelillo streng duidelijk, terwijl ze voordoet hoe het niet moet. Nee, gewoon even het gewicht verplaatsen van de naaldhak naar de voorvoet, de rug rechten en de arm strekken. Wie er omhoog reikend extra sexy uit wil zien, kan ook nog speels een onderbeen in de lucht gooien.

Seksistische cliché's

De grappig bedoelde scène schoot Italië vorige week volledig in het verkeerde keelgat, mede vanwege de beroerde timing. Uitgerekend op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen braakte de publieke omroep een ongeëvenaarde bak seksistische clichés uit. ‘Dit fragment brengt ons decennia terug in de tijd,’ schreef zelfs de niet bijzonder progressieve krant Corriere della Sera verontwaardigd. ‘We leven in 2020, misschien moet de Rai zijn kalender eens updaten.’

Dezelfde dag nog trok de directeur van de zender het boetekleed aan. ‘Een zeer ernstige fout’, noemde hij de uitzending. De dag erna werd de middagtalkshow van de buis gehaald, al is het nog niet duidelijk of Detto fatto (‘Zo gezegd, zo gedaan’) terugkeert in een andere vorm. Ook politici spraken massaal hun afkeer uit over de uitzending, zoals de sociaal-democratische minister van Landbouw ­Teresa Bellanova: ‘Hoe lang gaan we nog door vrouwen zo nep en stereotiep neer te zetten, altijd maar op hoge hakken met sexy bewegingen?’

De omroep Rai beleefde intussen een nogal schizofrene week. Terwijl het tv-station de hoon van het halve land over zich afriep met de seksistische sketch, voerden collega’s van radiozender Rai 1 juist actie onder de hashtag #NoWomanNoPanel.

Meer vrouwen aan het woord

De hashtag is een initiatief van de Europese Commissie om meer vrouwen aan het woord te laten in maatschappelijke discussies. Want waar de Italiaanse tv ruimte heeft om vrouwen aan andere vrouwen uit te laten leggen hoe ze zich sensueel door de supermarkt moeten bewegen, zijn vrouwelijke experts in de media nog altijd een zeldzaamheid.

Gendergelijkheid staat in Italië op de agenda. Een dag voor de gewraakte uitzending van Detto fatto spraken zowel president Sergio Mattarella als premier Giuseppe Conte zich nog uit over de noodzaak tot meer gelijkheid tussen man en vrouw.

Maar terwijl politici feministische beloften deden en actievoerders op Italiaanse pleinen rode schoenen met hoge hak neerzetten – eentje voor elk dodelijk slachtoffer van huiselijk geweld – zond de Rai dus een programma uit over hoe het best hoge hakken te dragen, constateerde La Repubblica fijntjes.

Alleen een grapje

De zeer rechtse krant Il Giornale, ooit eigendom van Silvio Berlusconi, nam het meteen op voor paaldanseres Angelillo. Zij kreeg na de uitzending veel boze en beledigende berichten, maar legt uit alleen een grapje te hebben willen maken.

‘De politieke correctheid heerst’, beklaagt Il Giornale zich. ‘Het risico is dat een nieuwe periode van Italiaanse televisie niet bepaald aangenaam wordt.’

Toch is het uiteindelijk de verontwaardiging die de reacties domineert, niet alleen op links, maar ook in het politieke centrum. In 2020 verschijnen vrouwen nog steeds op de Italiaanse publieke omroep als schaarsgeklede lustobjecten, maar die rol is steeds minder vanzelfsprekend.

Rosa van Gool is correspondent in Rome.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden