OpinieOnderwijs

Lerarentekort is een blijvertje

Onderwijsontwikkeling mag niet afhankelijk zijn van één kabinet betoogt Kees Francino, gepensioneerd directeur primair onderwijs.

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam, tegen problemen met de werkdruk, het lerarentekort en de salarissen binnen het primair en voortgezet onderwijs.Beeld ANP

Wat jammer dat de politiek te ernstig is verdeeld om gezamenlijk een echte vuist te maken tegen het lerarentekort. Oppositie, coalitie en het kabinet krijgen het maar niet voor elkaar om eenduidig de onderwijskoers voor de toekomst te bepalen. De druk mag dan steeds weer worden opgevoerd, dat resulteert nog immer in het pleisters plakken van Arie Slob.

Het zijn aarzelende giften die hij uit de overheidsportemonnee haalt. Eerst de zij-instromers, vervolgens een pabo-opleiding voor half geld en nu weer de grote steden die tijdelijke financieringen krijgen toebedeeld. Onder druk wordt alles vloeibaar lijkt het wel. Maar als het bij deze manier van bekostigen blijft, komen de verwachte zesduizend vacatures in 2024 er zeker. Noodgrepen zijn natuurlijk altijd welkom, maar zo lang de rode draad naar de toekomst niet zichtbaar wordt, zal er niets wezenlijks veranderen.

De 600 miljoen euro die structureel wordt gevraagd door werkgeversorganisaties, besturen, bonden, leraren en een substantieel deel van de politiek blijft in de knip van het kabinet die andere prioriteiten stelt. Onderwijs is de basis van onze toekomst en met name die van de volgende generaties. Hoe kan de zelfbenoemde ‘positieve realist’ Slob met droge ogen blijven beweren dat de situatie in het onderwijs zorgelijk is, maar dan wijzen op een vertekende loonsverhoging van 14 procent en beweren dat er al veel geld is uitgegeven door dit kabinet.

Onderwijsontwikkeling mag niet afhankelijk zijn van één kabinet. Deze basisvoorziening van onze maatschappij vraagt om visie én financiering over kabinetsgrenzen heen. Een koers uitzetten voor de komende 20 tot 30 jaar kan blijkbaar wel voor zaken als klimaat en duurzaamheid. Als Slob en zijn ambtenaren een beetje meer lef zouden tonen, zou dat ook voor het onderwijs kunnen. Bijna iedereen wil hier graag de schouders onder zetten, maar daar hebben we ook de ‘positieve realist’ hard bij nodig.

Kees Francinogepensioneerd directeur PO

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden