Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Leraar is schutter en schietschijf tegelijk

De lezersbrieven van vrijdag 16 oktober.

Een medewerker van de GGD in een teststraat in Amsterdam Beeld ANP
Een medewerker van de GGD in een teststraat in AmsterdamBeeld ANP

Brief van de dag

Een collega van mij op een middelbare school met duizend leerlingen testte woensdag 7 oktober positief op corona. Hij had klachten sinds zaterdag 3 oktober en zat sindsdien in quarantaine.

Ondanks zijn recht op voorrang kon hij vanwege capaciteitsproblemen pas dinsdag 6 oktober een test doen. Bij de testlocatie rekenden ze met hem terug: zaterdag klachten, dan heeft de besmetting waarschijnlijk 30 september of 1 oktober plaatsgevonden.

Vervolgens stuurde mijn collega woensdagavond 7 oktober de brief van de GGD door, bestemd voor nauwe contacten. Dat ben je als je langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter in elkaars aanwezigheid bent geweest en dan moet je tien dagen in quarantaine, gerekend vanaf het laatste contactmoment.

Ik had en heb geen klachten. De schoolleiding overlegde met de GGD en ik mocht gewoon naar school. Met mijn collega stelde ik vast dat ons laatste contactmoment op woensdag 30 september was. Een week voor de testuitslag, en er was inmiddels ook al 70 procent van mijn quarantainetijd verstreken.

Nog voor ik van de uitslag van mijn collega wist, had ik driehonderd leerlingen in de les gehad. Zij hebben allemaal vaders, moeders, opa’s en oma’s. Uiteraard probeer ik de maatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden, voor zover dat in een schoolgebouw gaat. Ik hoop dat ik niemand heb besmet. En ik hoop dat niemand mij besmet. Sinds het begin van het schooljaar durf ik niet bij mijn ouders van boven de zeventig langs te gaan.

De testcapaciteit moet snel omhoog. Op dit moment kan de prioriteit voor leraren nauwelijks worden waargemaakt. De realiteit is dat die quarantaine voor nauwe contacten daardoor vrijwel niets voorstelt.

Kinderen vanaf 15 jaar kunnen het virus makkelijk overbrengen. Als het op corona aankomt, is de leraar tegelijk schietschijf en schutter.

Daan Schuijt, Leiden

Lezen

Sinds eind jaren zeventig weten we al dat er in Nederland te veel laaggeletterden zijn. Nu wordt geschat dat er 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd zijn. Onlangs bleek ook dat Nederland internationaal in de onderste regionen scoort als het gaat om het leesplezier van 15-jarigen. Al bijna 45 jaar bestrijden we laaggeletterdheid, tot nu toe met weinig succes.

Een leescoalitie heeft nu ‘gelukkig’ een manifest aan de minister aangeboden met een pleidooi voor forse investeringen in een leesoffensief (Ten eerste, 14 oktober). Zal een leesoffensief helpen? Ik denk het niet. Als de minister alleen hierin investeert is het weggegooid geld.

Een bekend feit is dat de doelen en de inhoud van het onderwijs worden bepaald door toetsen en eindexamenprogramma’s. Voor taal en Nederlands is ‘begrijpend lezen’ een essentieel onderdeel. Arjen Lubach leerde al: we creëren daardoor geen leesplezier, maar leeshaat. Schaf het vak begrijpend lezen af, verbied alle toetsen die dat meten en eindexamenprogramma’s die het voorschrijven. Dat scheelt docenten ongemotiveerde leerlingen lesgeven. En waarom zijn docentenorganisaties niet betrokken bij de coalitie?

Marga Tubbing, Bunnik

Feestvierders

Alom verontwaardiging over feestvierders op het Plein in Den Haag. Maar wat te denken van ieder die tot het allerlaatste moment is blijven doordrinken en feestvieren? Van uitbaters die het bier in de uitverkoop gooien (Ten eerste, 15 oktober)? Een etmaal eerder tijdens de persconferentie is de oproep gedaan ‘blijf zoveel mogelijk thuis, minder sociaal verkeer’. Nee, vooral doorgaan tot ‘vadertje Staat’ het juridisch verbiedt, in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen. Hoe ver kunnen we nog zakken?

Dolf van Baarlen, Utrecht

Verantwoordelijk

Premier Rutte ging door het stof (Ten eerste, 15 oktober). Hij vertrouwde te lang op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Nederlandse bevolking. Daar ligt het probleem echter niet. Rutte (h)erkende niet dat elke Nederlander een eigen interpretatie heeft van die verantwoordelijkheid. Daar ligt het probleem, en de oorzaak van het niet opvolgen van adviezen, hoe dringend die ook waren.

Hans Nagtegaal, Bussum

Nertsen

Mooi artikel over corona en nertsfokkerijen (Ten eerste, 15 oktober), maar niet ‘wie of wat bracht het virus naar de nertsboerderij’ maar ‘wie bracht de nertsen naar de farm’ moet de vraag zijn. In Nederland hebben we al jaren een verbod op verkoop van bont. Hoe kan het dan dat je wel nertsen mag fokken en doodmaken voor datzelfde bont?

Het enig mogelijke antwoord is geldelijk gewin. Pas in 2024 moeten alle nertsenfarms gesloten zijn. Alsof je tegen een winkeldief zegt die gepakt wordt: ‘Oké jongen, je mag nog twee weken in deze en gene winkel wat bij elkaar stelen, en als dat niet helemaal lukt vullen we het wel aan, maar daarna moet je ermee stoppen’.

Jan Lantink, Nijmegen

Liverpool

‘Het is stil rond de kathedraal van Liverpool’ aldus een artikel over de Engelse stad (Ten eerste, 15 oktober) onder een grote foto, met het bijschrift dat de kathedraal te zien is. Liverpool heeft twee kathedralen, waaronder de grootste van Groot- Brittannië: de Liverpool Cathedral.

De andere is de Metropolitan Cathedral of Christ the King. Op de foto is de Church of St. Luke te zien, een kerk die in mei 1941 zwaar werd gebombardeerd door de Duitsers en volgens een opschrift aan de muur nu ‘a place of rest and tranquility’ is.

Arnold Uffing, Duiven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden