Lekker strikt

IN Rotterdam

Samen deëscaleren in de grootste moskee van Nederland.

Jacob van der Blom, geboren naast het Feyenoordstadion, komt uit een streng christelijke familie van Leger des Heils-kapiteins. Nu is hij bekeerd tot de islam, en adjunct-directeur van de Essalam Moskee in de Rotterdamse wijk Feyenoord: de grootste moskee van Nederland.

Wat de islam zo aantrekkelijk maakte? De oudtestamentische toon, zei Jacob. Geen nieuwlichterij, alles lekker strikt: dit is God, punt. En deze God heeft de touwtjes nog stevig in handen.

In de gebedsruimte wees Jacob van der Blom belangstellenden waar Mekka lag. Hij vertelde over hun pas 27-jarige imam Azzedine Karrat, populair bij de jeugd, en over een andere imam, een ouwe, die ze invlogen uit Marokko 'om de senioren tevreden te houden'.

Jacob van der Blom vertelt over een God die de touwtjes nog stevig in handen heeft. Beeld .

Wat Nederland nu nodig heeft, zei Jacob Blom, is een moskee die niet van één club is maar helemaal vanuit de Nederlandse gemeenschap is opgericht. De Essalam Moskee timmert aan de weg om zo'n niet-bedreigende moskee van iedereen te worden. Zelfs de demente bejaarden uit een verzorgingshuis in de buurt zijn al uitgenodigd voor een ontbijt.

Deze zaterdagavond volvoerden zo'n honderd gasten beneden weer eens een 'dialoog' aan ronde tafels (de dialoog dreigt de sit-in van dit millennium te worden). Voor het onderdeel 'het uitwisselen van gevoelens' over de aanslagen in Parijs waren de media even de zaal uitgestuurd.

Tja. Het bekende lijstje was weer afgevinkt. Gesubsidieerde en ongesubsidieerde moslims; autochtone linkse blanke Rotterdammers; een wethouder; wijkagenten; joden met keppeltjes; Surinaamse vrouwen, één orthodoxe jood met een hoed: toch altijd een beetje de trofee in de moskee. En de burgemeester, natuurlijk.

Beeld .

Ahmed 'dan rot je toch op' Aboutaleb bleek opnieuw geen pleaser: 'Ik ben als burgemeester van deze stad niet gebaat met een debat met de intellectuele bovenlaag van moslims', verkondigde hij doodleuk in zijn afsluitende toespraak: 'En het debat van vanavond heeft me niet van mening doen veranderen.' Aboutaleb had te vaak 'Ik veroordeel de aanslagen, maar' gehoord. 'Er ís geen maar. Punt!', zei de burgemeester. Toen hij opnieuw over 'rot toch op' begon, was de behaaglijke gloed van zelffelicitatie in de zaal wel afgekoeld.

Zijn dialoogavonden dus zinloos? Dat nu ook weer niet. Los van alle gevoelskwesties vind je er de interessantste mensen om te leren kennen - dus vooral gaan, als er eens eentje langskomt.

Tijdens het officiële gedeelte raakte ik fluisterend in gesprek met een moeder van een jongen die niets liever wil dan naar Syrië vertrekken. Ze had een scherpe blik, tussen haar knalrood colbert en zijden hoofddoek. Haar dochter had een hbo-diploma Chemie op zak. En haar zoon deed het prima op een opleiding tot ict'er, tot hij zijn baard liet groeien, zijn broekspijpen korter werden en hij er de brui aan gaf. In november deed de politie een inval in haar huis en pakten ze veiligheidshalve alles van haar zoon af: identiteitsbewijs, laptop, geld.

Haar zoon volgde sinds zijn 4de speciaal onderwijs, voor gedragsproblemen. De ict-opleiding was een overwinning: zóveel mensen in Nederland, zei ze, hadden hun best voor hem gedaan. Toch wisten die adders van IS via chatgroepen steeds weer feilloos de labiele jongens te vinden.

Ze bleek één van de actiefste moslimmoeders van Feyenoord te zijn. Ze vroeg haar naam niet op te schrijven, maar dat was om haar zoon te behoeden voor Google, dat nooit vergeet. Wel mocht ik opschrijven dat zij de voorzitster is van de 'Stichting Vrouwen Thema Huis' en actief in de lokale partij Feyenoord in Actie.

Nu kan iedereen opzoeken wie ze is. Dat is ook de bedoeling: 'We móéten zonder schaamte over onze kinderen vertellen. Dit is onze schuld niet. En alleen zo kan het stoppen.'

Toen moesten we naar buiten. Witte ballonnen oplaten, met een 'vredeswens' eraan. Een zwarte jongen met dreadlocks die Stanley heette tokkelde op een gitaar en zong 'Go easy'. Dit was allemaal dan weer bedacht door een blanke Nederlandse mevrouw, die met hoge stem in een microfoon gilde dat er al 'ophef' in de sociale media was over haar ballonnen, 'qua milieubelasting'. Zij moest 'dus even kwijt dat alles biologisch afbreekbaar' was.

Een hele geruststelling.

m.oostveen@ volkskrant.nl

Daarna wachten op het ballon-moment. Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.