Columnbert wagendorp

Lekker inclusief in het paradijs van de broederlijke domheid

null Beeld

Op de Universiteit van Hull, bericht onze alerte correspondent in het UK Patrick van IJzendoorn, is de volgende stap in het diversiteitsbeleid genomen: correcte spelling en grammatica sluiten studenten met een wat mindere taalbeheersing uit, dus moet er een eind worden gemaakt aan de terreur van correct taalgebruik. Die is namelijk ‘homogeen, Noord-Europees, wit, mannelijk en elitair’. Er moet, vinden ze in Hull, meer rekening worden gehouden met afkomst, fantasie en identiteit van de studenten en minder met de objectieve academische criteria. Het wordt tijd dat de boodschap centraal komt te staan en of die wel helemaal juist is geformuleerd doet minder ter zake.

De ontwikkeling is al langer zichtbaar: een kwartiertje op Twitter of Facebook en je weet dat de in Hull gepropageerde opvattingen al in brede kring worden toegepast. De socials zijn een poel van spellingsfouten en verward gestotter.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Inclusiviteitsdiscussies in de Angelsaksische landen hebben de neiging rap over te slaan naar onze streken, dus ik verwacht dat het taaldebat ook hier binnenkort zal losbarsten. Waarom zouden we ons nog langer onderwerpen aan de grammaticale regels van witte mannen? De hegemonie van die scherpslijpers heeft nu wel lang genoeg geduurd. ‘Ik vindt’ met dt: WTF?

Taal is een krachtig wapen in elke discussie – dus hoe kun je gemakkelijker een einde maken aan het onderdrukkende karakter ervan dan de discriminerende spellingsregels te schrappen? Schrijf lekker op wat je bedoelt, gooi er wat emoji’s tegenaan, een paar afkortingen in kapitalen en knal er een paar Engelstalige kreten tussendoor: iedereen blij en wie het niet meer begrijpt is een fossiel. Fout is het nieuwe fout. De mooiste kreet uit Hull: het curriculum moet worden ‘gedekoloniseerd’.

Het doet een beetje denken aan het anti-autoritaire taalgebruik van de jaren zestig, toen ‘simplisties’ opeens geen spellingfout meer bleek te zijn en ‘buro’ evenmin. Dat had toen nog niet zoveel met identiteit en inclusiviteit te maken, maar wel met de grote demokratisering. Je schreef de woorden gewoon op zoals ze uit je mond kwamen.

De volgende stap is de aanval op de kennis in het algemeen – die kan ook nog wel wat dekolonisering gebruiken. Zolang we correct sommen maken als absolute norm blijven hanteren, kan dat ook zwaar ten koste gaan van fantasie, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Als we de wit-, Noord-Europees en mannelijk gedomineerde kennis aan de kant schuiven maakt dat in één klap een einde aan veel ongelijkheid en vinden we elkaar in het paradijs van de broederlijke domheid.

Volgens de Britse taalkundige en schrijver David Crystal zijn spellings- en grammaticale regels ‘zwaar overschat’. Crystal is van 1941, dus die heeft de democratiseringsrevolte van de jaren zestig nog persoonlijk meegemaakt en haalt nu bij het scheiden van de markt alsnog zijn gelijk.

Ik heb zelf ook een grote hekel aan de mierenneukers die je ook onder journalisten veel aantreft en die met hun nuffige dicteekennis taalrubriekjes vullen. Ik behoor nog tot de generatie studenten Nederlands die heeft geleerd dat taal zich onophoudelijk ontwikkelt en dat nergens staat geschreven dat spellingsregels voor de eeuwigheid zijn.

Maar aan de niet zo hoog aangeschreven universiteit van Hull gaan ze een stap verder: regels zijn per definitie verdacht en sluiten groepen buiten. Voeren we die opvatting consequent door, dan zal dat gevolgen hebben voor degenen die je met het ontmantelen van objectieve normen tracht te helpen. Het is een vals trucje van de elite die haar dominante positie versterkt door gebrabbel tot de nieuwe norm te verheffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden