ColumnSheila Sitalsing voor laaggeletterden

Leiders van een land bedoelen het vaak goed, maar soms...

null Beeld

Dit is de column van Sheila Sitalsing die vandaag op pagina 2 staat. Op verzoek van de Volkskrant heeft Henkmichel Bosman van Bosman Communicatie, in opdracht van Lexicon Trainingen, de column hertaald voor laaggeletterden.

Sheila Sitalsing

Leiders van een land hebben vaak goede bedoelingen. Daarmee willen ze het land goed maken voor het volk. Maar vaak hebben we er last van. Bijvoorbeeld door werkkampen. Of door oorlog. Soms weinig last. Bijvoorbeeld als de politie je fiets meeneemt, omdat je hem op de verkeerde plek hebt gezet.

Soms bemoeien leiders zich met mensen die moeilijk aan een baan komen. De leiders bedoelen dat goed. Daarom bedachten ze een nieuwe wet. Die kwam in de plaats van andere wetten. Er waren wetten voor mensen met verschillende problemen. Door die problemen komen mensen moeilijk aan een baan. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn. Of omdat ze gehandicapt zijn. Of omdat ze dingen moeilijk begrijpen. De leiders willen met de nieuwe wet zorgen dat mensen werken. En dus geen uitkering nodig hebben. Dit is sociaal. En goedkoper.

Mensen met problemen konden makkelijk werk doen. Bijvoorbeeld kaarsen maken. Of chocola inpakken. Ze kregen daar geld voor. Ze werkten bij een speciaal bedrijf: een sociale werkplaats. Maar nu kan dat niet meer. De werkplaatsen mogen geen nieuwe mensen een baan geven. Maar de leiders bedoelen dat goed.

Ze zeggen dat bedrijven aan mensen met problemen een baan moeten geven. De leiders zeggen dat ook tegen de overheid. Ze bedoelen dat goed. De mensen met problemen mogen nu heel weinig salaris krijgen. Zelfs onder het minimumloon. De leiders bedoelen dat goed.

Je kunt zien hoe goed een land is. Daarvoor moet je kijken hoe het land omgaat met mensen met problemen. Vorig jaar keek ik met een collega naar mensen die geen uitkering meer kregen. Het gaat om een uitkering voor jongeren die gehandicapt zijn. De regels voor die uitkering zijn nu strenger. Veel mensen krijgen die uitkering nu niet meer.

We spraken verschillende mensen. Bijvoorbeeld mensen die de uitkering eerst betaalden. Ze zeggen: ‘De Wajong was duur. Door de strenge regels betalen we minder.’

We spraken ook mensen die eerst de uitkering hadden. Die zeiden: ‘Er waren banen beloofd. Maar die zijn er niet. Schande!’

Ook anderen hebben gekeken hoe het gaat met de nieuwe wet. Bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ze keken naar mensen die op de wachtlijst voor de sociale werkplaats stonden. Het gaat niet goed met deze mensen:

- Ze hebben minder kans op werk.

- Als ze werk hebben, is dat niet vast.

- Ze hebben vaak een uitkering nodig. Vaker dan voor de nieuwe wet.

De nieuwe wet is er nog niet lang. Vaak begint het rommelig. Dus misschien is het over een jaar wel goed. Of toch heel slecht.

Column Sheila Sitalsing

Leiders die het volk met de beste intenties naar de heilstaat willen voeren: we hebben er allemaal weleens last van gehad

De leesbaarheid van de Volkskrant

De hertaler van de column, Henkmichel Bosman, heeft ook tips voor de redactie in het algemeen: ‘Moeilijke woorden zorgen voor ballast, ook voor de hoogopgeleide Volkskrant-lezer.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden