Leg uitgaven defensie vast in de grondwet
Trump heeft gelijk: Nederland heeft voor zijn veiligheid te lang op de zak van Amerika geteerd.
Deze week schuift de Amerikaanse president Donald Trump voor het eerst aan bij een Navo-top. Nu al staat vast dat de vergadering van de regeringsleiders in Brussel er een stuk intensiever aan toe zal gaan dan eerdere edities. President Trump heeft namelijk tijdens de campagne niet onder stoelen of banken gestoken dat, wat hem betreft, een groot deel van de Navo-partners, waaronder ook Nederland, voor haar veiligheid veel te lang op de zak van Amerika heeft geteerd door zelf zeer beperkt geld uit te geven aan defensie.
Wij zijn het met de Amerikaanse president eens en pleiten ervoor de Nederlandse uitgaven aan defensie flink op te schroeven naar de tussen de NAVO-partners afgesproken 2 procentnorm én deze norm vervolgens op te nemen in de Grondwet.
Niet langer staan er legers klaar buiten de landsgrenzen om Nederland binnen te dringen en er zijn geen aanwijzingen dat dat in de nabije toekomst gaat gebeuren. Toch betekent dat niet dat er opeens sprake is van vrede op aarde. De Arabische lente heeft geresulteerd in een nog chaotischer Midden-Oosten, maar ook de dreiging uit Rusland is nog lang niet geweken. En wat te denken van het conflict tussen Amerika en Noord-Korea dat op het punt staat te escaleren?
Tel daarbij op dat we als gevolg van klimaatverandering binnenkort nog meer oorlogen zullen zien over waterschaarste en het behoeft geen uitgebreid pleidooi dat onze krijgsmacht nog altijd van groot belang is.
Te lang is defensie echter de sluitpost geweest van de staatsbegroting. Indien er sprake was van een tekort werd dit steevast aangevuld vanuit het defensiebudget. Sinds er de laatste jaren weer iets meer de besteden is krijgt defensie er gelukkig ook weer iets bij. Dit leidt echter tot een jojo-effect en dat heeft tot gevolg dat defensie niet goed kan inspelen op de ontwikkelingen en dreigingen van de huidige en toekomstige tijd.
De krijgsmacht zal moeten blijven innoveren zonder daarbij al gedane ervaring en ontwikkelingen los te laten. Dat vereist te allen tijde een bud-get van tenminste de Navo-norm. Het constante jojo-effect heeft daarnaast ook een desastreus effect op de moraal binnen de manschappen. Het is onbestaanbaar dat mensen die zich inzetten voor onze veiligheid vandaag moeten vrezen of hun baan morgen niet wordt wegbezuinigd.
Een constitutionele begrotingseis zorgt voor de broodnodige rust binnen defensie en maakt dat er gerichter en strategischer kan worden geïnvesteerd. Om te voorkomen dat de begrotingseis een te grote belemmering wordt voor het functioneren van de overheid in het geval van onvoorziene omstandigheden, zoals een zware depressie of een oorlog, moet deze eis natuurlijk wel gepaard gaan met elke uitzonderingen.
Deze uitzonderingen, zeer beperkt in aantal, zouden er echter niet snel toe mogen leiden dat de norm van twee procent van het bbp niet gehaald wordt.
Het strategisch investeren dat door de begrotingseis mogelijk wordt, betekent dat defensie meer kan gaan kijken naar de rol die onze krijgsmacht op lange termijn, al dan niet binnen een samenwerkingsverband als de Navo, zou moeten spelen. Defensie zou zich dan kunnen gaan specialiseren in bijvoorbeeld kleinschalige operaties en informatiewinning of cyberwarfare.
Het CDJA ziet het garanderen van de veiligheid van het Nederlandse volk als dé kerntaak van de overheid. Een belangrijke instantie om deze veiligheid te waarborgen is de krijgsmacht. Onze krijgsmacht verdient daarom beter dan de financiële 'restjes' van de andere ministeries. Een forse investering is noodzakelijk om de krijgsmacht weer in staat van paraatheid te krijgen en vervolgens zal een constitutionele begrotingseis een einde moeten maken aan het ge-jojo. Alleen zo blijft de Nederlandse krijgsmacht een betrouwbare partner in Nederland en ver daarbuiten.
Ard Warnink is voorzitter van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. Klaas Valkering is vicevoorzitter van het CDJA.