Leg die wolven maar eens uit dat ze ons land beter kunnen overslaan

Caspar loopt Beeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam
Caspar looptBeeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

Aflevering 194: Veel te doen over de wolf. Maar staat de ophef wel in verhouding tot de schade?

Caspar Janssen

Intussen kan de wolf natuurlijk elk moment opduiken. Hij is net nog gezien op 20 kilometer afstand, verderop langs de IJssel. In Drenthe liep er ook weer een; als ik de berichten mag geloven is de wolf al overal. Ik begin me langzamerhand een sukkel te voelen omdat ik hem steeds maar niet zie.

Voorspelbaar: lang niet iedereen is blij met de wolf. Vooral schapenhouders maken zich zorgen, want hier en daar zijn schapen doodgebeten en dan is één en één al snel twee. LTO Schapenhouderij sloeg alarm, CDA-orakel Annie Schreijer-Pierik sprak vanuit Brussel over 'uitgezette' wolven die dagelijks schapen 'afslachten' in allerlei provincies 'en elders'. Het NOS Journaal berichtte over de zorgen van de schapenhouders, maar vergat te melden dat de schapen die de pan niet halen doorgaans het slachtoffer zijn van honden. En uiteraard klinkt op sociale media de roep om 'afschieten'.

Ik kan me een bijeenkomst herinneren, een jaar of tien jaar geleden, waarop allerlei partijen filosofeerden over de mogelijke komst van de wolf - toen eigenlijk nog onvoorstelbaar. Daarna kwam er een wolvenplan, waarbij ook LTO Schapenhouderij betrokken was. Maatregelen die schapenhouders konden nemen, werden op papier gezet. En natuurlijk krijgen schapenhouders gewoon de schade vergoed. Maar ja, dat alles is natuurlijk nutteloos als de belangenorganisatie, LTO, niet functioneert.

Nu zitten sommige schapenhouders met dode schapen. En vooral met de angst dat het vaker gaat gebeuren. Voorstelbaar natuurlijk. Maar het zegt ook wel wat dat een paar wolven deze opwinding teweegbrengen. Leg die wolven maar eens uit dat ze ons land beter kunnen overslaan, omdat we hier net een revival beleven van de christelijke visie op natuur, waarbij boeren en jagers leidend zijn en de wildtolerantie laag. En waarbij stalbranden die tienduizenden varkens en kippen het leven kosten gelden als bedrijfsongeval, maar het sneuvelen van misschien tachtig schapen per jaar door de wolf als niet te tolereren. Dan wordt de status van beschermde diersoort al snel relatief.

Voort maar weer. Door de gecontroleerde wildheid van de Duursche Waarden, zo ongeveer het hoogst haalbare in Nederland..

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden