Leer van de Zwitsers en blijf in de eurozone

Geert Wilders: De euro is een wangedrocht.Beeld ANP

In Vonk van 4 juli verdedigt Yvonne Hofs het standpunt van Geert Wilders dat de euro een wangedrocht is en dat Nederland maar beter zo snel mogelijk uit de eurozone kan stappen.

Vreemd dat dit standpunt ook nu nog verdedigd wordt. Wilders' grote voorbeeld was Zwitserland. Wij weten inmiddels hoe het de Zwitsers is vergaan. De Zwitserse centrale bank heeft voor honderden miljarden euro's opgekocht om de koers van de Zwitserse frank laag te houden.

Begin dit jaar heeft zij deze koersmanipulatie moeten opgeven, omdat haar balans dreigde te exploderen. De export is ingestort en het land lijdt onder economische krimp. Kleine landen met een eigen munteenheid kunnen zich moeilijk verweren tegen speculanten, zoals hedge funds die met hun kapitalen markten naar hun hand kunnen zetten.

Misvatting

Het betoog van Yvonne Hofs berust op de misvatting dat de eurozone een transferunie is, waar de rijkere landen klaar staan om hun zwakkere broeders direct te ondersteunen als het even wat minder gaat. De perikelen rond Griekenland tonen aan dat dit geenszins het geval is. Eerder is sprake van het tegendeel.

De landen die Griekenland tijdens de kredietcrisis gesteund hebben om hun schulden aan buitenlandse banken te kunnen aflossen (waarbij de belangrijkste doelstelling overigens was om de banken voor een faillissement te behoeden) willen nog steeds hun voorschotten tot op de laatste euro terug. Er zijn Griekenland door de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds draconische maatregelen opgelegd om dit te realiseren.

Maximaal toegestane begrotingstekort

De banken (en hun toezichthouders) zijn na de toetreding van Griekenland te makkelijk geweest bij het verstrekken van leningen aan dit land. Zij gingen ervan uit dat er geen valutarisico meer aan de leningen verbonden was, maar hebben daarbij het landenrisico over het hoofd gezien.

Die fout zullen zij niet meer maken. Pas als de economie van het land weer op orde is, zullen de internationale financiers zich weer melden. Het volgens het Verdrag van Maastricht maximaal toegestane begrotingstekort (dat in de toekomst ongetwijfeld strakker zal worden gehandhaafd) zal het land ervan weerhouden weer op de pof te gaan lenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden