Laura Ponticorvo's hacker is gepakt, maar John van den Heuvel moest hem ook nog aanpakken

Tv-recensie Gidi Heesakkers

Laura Ponticorvo's hacker is gepakt, maar in het nieuwe programma van John van den Heuvel moest hij ook nog worden aangepakt.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel dropte zijn hete nieuwtje vorige week dinsdag op de voorpagina van De Telegraaf: 'De Almeerse VVD’er Mitchell van der K. heeft zich acuut teruggetrokken uit de lokale politiek, nadat hij is ontmaskerd als de hacker die computers van de bekende vlogster Laura Ponticorvo en andere (bekende) Nederlanders openbrak op zoek naar naaktfoto’s en video’s.'

Verderop in de krant meldde 'een onzer verslaggevers' dat het nieuwe RTL5-programma Online misbruik aangepakt  de identiteit van de hacker in kwestie had ontdekt. Een programma van John van den Heuvel, inderdaad, waarin hij online misbruik aanpakt, inderdaad. 

Nog dezelfde avond stonden hij en Ponticorvo bij entertainmentnieuws- en pr-bureau RTL Boulevard aan de desk waarop het bebaarde gezicht van Van der K. - balkje voor de ogen - werd geprojecteerd. Afgelopen weekend vertelde zij er uitgebreid over in een vlog. Nee, spannend was de uitkomst van de eerste aflevering van Online misbruik aangepakt maandagavond niet meer.

Een jaar geleden huilde Ponticorvo drie uur aan een stuk toen ze hoorde dat een of andere goorlap haar iCloud was binnengedrongen, waarna het daar opgeslagen sexy beeldmateriaal verspreid werd over het internet. Nu ging Van den Heuvel aan de slag om de dader te traceren. Ondertussen wandelde zijn collega Nicolette Kluijver gearmd met het slachtoffer door een park en fronste ze haar wenkbrauwen bij een interview met een universitair onderzoeker. 'Waardoor komt het dat zoiets als dit als heftig wordt ervaren?' Eh?

De politie had de hacker van Ponticorvo al gevonden. In wat hij 'het zenuwcentrum van de bestrijding van cybercrime' noemde,  hoorde Van den Heuvel dat er een huiszoeking was geweest en dat er een verdachte  was aangehouden. Die had een bekentenis afgelegd.

Hoe nu verder?

De voice-over: 'De politie heeft de man weliswaar aangehouden, maar het is voor Laura nog een raadsel om wie het gaat. Zij zal haar hacker pas zien als de zaak voor de rechter komt. Maar daar wil Laura helemaal niet op wachten.' Nee, en aanpakker John van den Heuvel natuurlijk ook niet; gepakt was nog niet aangepakt. Zonder confrontatie geen tv-programma.

Op zoek naar zijn naam en adres dus. Het 'team van specialisten' had die gegevens zo gevonden, maar opvallend genoeg viel de naam Van der K. hier niet. Anders dan in de krant bleef het bij 'een doodgewone familieman met een respectabele baan'. die uiteindelijk geblurd maar zonder vervormde stem in beeld verscheen. Nadat er bij zijn huis was gepost, werd Van der K. met een smoesje naar een ontmoeting met de kale misdaadverslaggever gelokt. Hij schaamde zich, zei hij. Eindelijk kon Ponticorvo de dertiger in het gestreepte overhemd een 'vies mannetje' noemen.

'We kunnen het nu echt afsluiten', zei ze na afloop opgelucht, al blijft het afwachten of ook de rechter van aanpakken weet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.