OpinieSchoolafscheid en rituelen

Laten we waardig afscheid nemen van school

Geef eindexamenleerlingen het gevoel dat ze verdiend geslaagd zijn, betogen Lisette de Lange, Indra van den Berg, Carlien van Geffen en Christien van Bergen.

Lisette de LangeIndra van den BergCarlien van Geffen en Christien van Bergen
Sam Brouwers (18) (voorgrond zit in raam) heeft zijn VWO diploma gehaald en Joshua Bosma (16) heeft zijn VMBO-diploma gehaald op het moment dat de overheid bepaalde dat de examens niet meer konden doorgaan. Beeld Marcel van den Bergh
Sam Brouwers (18) (voorgrond zit in raam) heeft zijn VWO diploma gehaald en Joshua Bosma (16) heeft zijn VMBO-diploma gehaald op het moment dat de overheid bepaalde dat de examens niet meer konden doorgaan.Beeld Marcel van den Bergh

Er sneuvelen dit jaar behoorlijk wat rituelen die bij een eindexamenjaar horen. De stunts tijdens de laatste schooldag, samen in spanning wachten op het verlossende telefoontje. Iedereen laten weten dat je geslaagd bent, felicitaties van buren en familie, de vakantie met je vrienden naar welk-oord-dan-ook, voor het eerst zonder verplichtingen, zonder druk.

Tot slot de diploma-uitreiking, waar je één voor één wordt toegesproken. Het laatste moment samen, om daarna allemaal je eigen richting op te gaan. De schooltijd is definitief voorbij. Hoe sluit je in onze samenleving met sociale beperkingen deze schooltijd waardevol af? Er is ruimte nodig om samen stil te staan bij wat je definitief loslaat (in elk geval je schooltas) en wat je meeneemt (vriendschappen, zelfvertrouwen of de tip van die ene fijne docent).

We mogen niet te dicht bij elkaar komen en ook niet met te veel. Toch wil je juist nu een gevoel van saamhorigheid creëren en ervaren. Een gevoel van verbinding; wij hebben samen deze klus geklaard. Niet alleen leerlingen hebben daar behoefte aan, ook voor docenten, schoolleiding, ouders en verzorgers is ontlading nodig. Die hebben net zo hard meegewerkt en meegeleefd. Het is een afsluiting die bij uitstek samen moet worden gevierd.

Op scholen wordt al maandenlang keihard gewerkt aan het lesgeven onder beperkende omstandigheden. Er zijn vast ook ideeën voor de diploma-uitreiking. Maar gaan deze plannen verder dan praktische oplossingen? Wees vooral creatief. Alle geslaagden verdienen het om hun schoolperiode op een erepodium af te sluiten, met een daverend applaus van trotse ouders en docenten.

Zoek desnoods letterlijk en figuurlijk de ruimte op. Wees creatief met de kleuren rood, wit en blauw. Maak een waslijn, een raamtafereel, een poster, een tekening met stoepkrijt, bak cup cakes. Geef daarmee alle geslaagden het gevoel dat ze verdiend zijn geslaagd.

Lisette de Lange, Indra van den Berg, Carlien van Geffen en Christien van Bergen zijn ritueelbegeleiders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden