LezersbrievenDonderdag 18 april

Laten we vooral niet stoppen met kappen

Bosomvormingen in natuurgebied bij Ravenstein. Beeld Theo Audenaerd

Brief van de dag

De felle discussie in deze rubriek over het kappen van bossen toont aan dat mensen betrokken zijn bij bossen en natuur. Dat is positief. Wat me verontrust in de discussie is dat het idee postvat dat het kappen van bomen en het gebruik van hout ‘fout’ is en vermeden moet worden.

Een hardnekkig misverstand, of het nou hout uit Nederlands bos of tropisch hout betreft. Want juist het tegendeel is het geval.

Toepassing van hout, van veel meer hout, is een belangrijke klimaatmaatregel. Bomen leggen CO2 vast. Mac van Dinther doet het in zijn bijdrage van afgelopen zaterdag ten onrechte voorkomen dat alle koolstof die een volwassen boom in zijn leven heeft vastgelegd bij kap in één keer vrij komt. Nee, die koolstof blijft in het hout opgeslagen wanneer je het hout toepast in bijvoorbeeld een woning, een vloer of een meubelstuk.

Hout is een bij uitstek klimaatvriendelijk en circulair materiaal en kan koolstof-intensieve (klimaatonvriendelijke) materialen zoals staal, beton en kunststof vervangen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het hout afkomstig is uit een aantoonbaar verantwoord beheerd (FSC-gecertificeerd) bos.

Een tweede voorwaarde is dat je hout inzet voor een kwalitatief zo hoogwaardig mogelijke toepassing. Inzet van hout voor energieopwekking stellen we zolang mogelijk uit.

Een tweede hartekreet: laten we vooral niet stoppen met kappen. Met verantwoorde houtkap verdient de boseigenaar op korte termijn en − bij verstandig beheer − ook op de langere termijn geld.

Dat is een geweldige stimulans om het bos met al zijn functies (biodiversiteit, vastleggen van CO2, voorkomen erosie, recreatie) duurzaam in stand te houden.

Arjan Alkema, adjunct-directeur Forest Stewardship Council, Utrecht

Godenzonen

Het geheim van Ajax? Mokums straatvoetbal, gemixed met de Twentse nuchterheid van Erik ten Hag.

Bennie Waanders, Enschede

Sacraal Ajax

We mogen ons nu ook niet meer verbazen als zondag blijkt dat J.C. uit zijn graf is opgestaan.

Cyril Lansink, Nijmegen

Goed bezig

‘Klimaat noopt tot minder lang douchen’, verstandig om dit op de voorpagina van woensdag te plaatsen. Het wordt tijd dat de mens zijn gewoontes aanpast. Minder douchen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor het lichaam en de portemonnee. Het zou goede zaak zijn als uw krant ook aandacht aan andere zaken besteed die het milieu ernstig belasten zoals bijvoorbeeld het verven van haar.

Hele volksstammen verven regelmatig hun haar en maken dagelijks hun gezicht op ( grote spelers op het terrein van milieuverontreiniging ). Daarnaast is gebleken dat een percentage tussen de 15 en 20 procent van alle nieuw gekochte kleding niet gedragen wordt. Kapiraalvernietiging. Succes hiermee Volkskrant.

Jaap ter Kuile, Amstelveen

Waterminderaar

Zolang er niet per huishouden wordt gemeten hoeveel drinkwater men gebruikt, ga ik niet korter douchen. Gemeten en betaald naar verbruik, dat is eerlijk. En verplicht corporaties en andere groothuisbezitters het regenwater op te vangen voor toilet en tuin en het probleem is al grotendeels opgelost. Altijd zuinig geweest met drinkwater, en wetend dat de gemiddelde Nederlander er 120 liter per dag doorspoelt (Voorpagina, 17 april), denk ik er niet over om als waterminderaar nog zuiniger te worden.

W.F.Bloemgarten, Amsterdam

Zo bespaar je echt water

‘Klimaat noopt tot minder lang douchen’, opent de krant woensdag.

Er zijn betere manieren om water te besparen dan korter douchen. Een ervan is minder of geen vlees te eten. Wetenschappers becijferden dat voor de productie van één hamburger 2.300 liter water nodig is. Daar kun je 30 keer mee douchen, vele keren de wc goed doortrekken en 1.000 keer je tanden poetsen zonder de kraan dicht te hoeven draaien of

111 keer de vaatwasser draaien. De productie van veevoer en het drinkwater voor de veestapel is vele malen groter dan het waterverbruik door onze douche en het spoelwater voor de wc.

Inperking van de bio-industrie en de vleesconsumptie heeft een belangrijk effect op dierenwelzijn, milieu, wereldvoedselvoorziening, waterhuishouding, en gezondheid. Kortom, de kop van het hoofdartikel had beter kunnen luiden: ‘Klimaat noopt tot het verminderen van de bio-industrie en de vleesconsumptie’.

Anton Mullink, Haarlem

Oud hóeft geen ramp te zijn

‘Aan het einde van de reis’, twee pagina’s foto’s en tekst over oude mensen vande Belgische fotograaf Lionel Jusseret (Uitgelicht, 17 april). Mooi, maar om je de stuipen op het oude lijf te jagen, deze bij elkaar verzamelde plaatjes van de minst aantrekkelijke manieren waarop de ouderdom zich manifesteert.

De tekst suggereert dat elk leven dat niet voortijdig eindigt miserabel en in vertwijfeling afloopt. Zonder weg te willen kijken van de realiteit van het leven en zijn naderende einde lijkt me dit toch wel een erg eenzijdige gestuurde impressie. Er zijn ook mensen die tot op zeer hoge leeftijd een gezond en actief leven leiden.

Alsof je een beeld schetst van de Nederlander op vakantie en dan alleen de gestrande reizigers bij de ANWB in Lyon laat zien.

Wanneer je bij mij de restanten van het paasontbijt komt fotograferen, zal het er niet veel anders uitzien dan de foto van de restanten van het ontbijt in een verzorgingstehuis. Maar dat vaasje met verlepte bloemen op de foto zal er niet bij staan.

Tielke Engels, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden