Laten we van succesverhaal spreken als jongere in door haar of hem gewild beroep terechtkomt

De ingezonden brieven van maandag 16 april

Een geslaagde hangt de vlag uit. Beeld Joost den Broek / de Volkskrant

Brief van de dag: Wanneer is een jongere succesvol?

'Zonder diploma bereik je niks!', verwoordde een van mijn leerlingen het onlangs kernachtig. Ik keek bezorgd om me heen wie van de andere leerlingen deze uitspraak had gehoord, zuchtte even inwendig en kaartte het thema 'werk' nog maar eens opgewekt aan. Mijn leerlingen zitten in het vijfde jaar van het praktijkonderwijs, waar in eerste instantie het doel is leerlingen te laten uitstromen naar een baan. Maar ook in het praktijkonderwijs sluipt de zucht naar diploma's binnen.

Het ergert me dan ook dat ik in de discussie over ons onderwijs zo vaak 'succesverhalen' lees. Deze bestaan steevast uit jongeren of jongvolwassenen die opleiding na opleiding volgen en uiteindelijk hbo of universiteit bereiken. Wat ik mis in al deze berichtgeving is een kritische blik op het fenomeen 'succes'. Wanneer is een jongere eigenlijk succesvol? Als hbo of universiteit is behaald? Als zij of hij is doorgestroomd naar een vervolgopleiding? Een diploma heeft? Ik zou ervoor willen pleiten van een succesverhaal te spreken als een jongere in een door haar of hem gewild beroep terechtkomt. Dat een tiener of een twintiger aan het werk is en durft te zeggen: 'Dit is wat ik kan en dit is wat ik wil.' Ongeacht opleidingsniveau.

Mira van Broekhoven, Roosendaal, docent praktijkonderwijs

Bram Tankink

Wat een prachtig en ontroerend artikel van Iwan Tol over wielrenner Bram Tankink, afgelopen zaterdag (Sport, 14 april). Voor mij is Tankink de grote winnaar van de eerste etappe van de Ronde van Duitsland. München - 15 augustus 2005.

Ik was net in München aangekomen. Het regende. Er waren in Duitsland overal overstromingen. Op de hotelkamer knip ik de televisie aan en zap tot ik in een wielerwedstrijd beland. Deutschland Tour. Dan herken ik de noeste kop van Bram Tankink. Is hij achterop geraakt? Nee, hij rijdt op kop, in de plenzende regen. Er wordt naar de twee achtervolgers geschakeld. Daar is Bram weer. Een bocht. Heel goed, remmen, voorzichtig. 'Kom op Bram!', roep ik. Natte straten, glimmende tramrails. Hij valt! De achtervolgers zijn nog niet in beeld. Met een vreemd hupje loopt hij naar zijn fiets. Stapt op, zet aan. De regen is genadeloos. Nog 16 seconden voorsprong. 'Kom op Bram!', schreeuw ik. Hij versnelt. Er wordt ingezoomd op de verregende koppen van de achtervolgers. Tankink loopt verder uit. 'Jaa!', gil ik. Nog een bocht... De laatste... Bram blijft overeind en wint de eerste etappe!

Onvergetelijk. Ik ga de stad in en bestel een bier in een glas zo groot als een wereldbeker. 'Proost Bram!'

Nico Keuning, Heiloo

Bram Tankink. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Glaasje wijn

Ook dat ene glaasje rode wijn per dag is ongezond (Ten eerste, 13 april). Je vraagt je dan toch af hoe het mogelijk is dat onderzoekers van TNO ons in de lange periode tussen 1986 en 2007 hebben mogen vertellen dat 3-4 glazen alcohol per dag mensen van middelbare leeftijd beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Het lijkt toch onwaarschijnlijk dat al die studies kampen met methodologische mankementen, zoals een voedingswetenschapper bij Erasmus MC aanneemt. Minstens even interessant lijkt het om te weten te komen hoe opdrachtverstrekking en financiering van deze onderzoeken destijds heeft plaatsgevonden.

Kees de Jong, Utrecht 

En de Fransen dan?

Helaas, nu kan ik ook niet meer zonder schuldbesef een glaasje wijn nuttigen, als ik het artikel in de Volkskrant van 13 april serieus neem. Het zal ongetwijfeld beter zijn als een asceet te leven, maar of dat voor de meeste mensen het levensgeluk bevordert, durf ik te betwijfelen.

Als je kijkt naar recente cijfers van de levensverwachting en drankgebruik zijn er toch ook opmerkelijke zaken waarneembaar. Zo staan de Fransen volgens de OESO qua levensverwachting een stuk hoger dan de Nederlanders, terwijl ze meer drinken per hoofd van de bevolking.

Huub Krabbendam, Alphen aan de Rijn

AOW

Als wij nu allemaal beloven gewoon een glaasje wijn en glaasje bier te blijven drinken, mag de AOW-leeftijd dan weer terug naar 65?

Marianne Rutters, bijna 66, Leiden

Beeld Pieter van Eenoge

Marcel van Lieshout

Wat een heerlijk relativerend artikel van Marcel van Lieshout (Opinie, 14 april). Ik heb het met plezier gelezen en blijf genieten van mijn bijna dagelijkse glaasje(s) rode wijn!

Ida Vollenbroek, Amersfoort

Hoera

Hiep hiep hoera voor Marcel van Lieshout, een ongezonde man naar mijn hart. Ga maar lekker door met je prettige leven, net als ik: wijntje, glaasje, kaasje. De gezondheidsfreaks leven beslist korter door hun ongenoegen over anderen. Alleen roken: nee. Veertig jaar geleden gestopt. Een sigaret smaakte niet meer.

Annemie Mulders, Borne

Rekenoefening

Ik lees dat het rekenniveau van kinderen aan het eind van de basisschool ondermaats is (Ten eerste, 12 april). Een pagina eerder staat de verdeling van een Marokkaanse erfenis gegeven: het dochtertje krijgt de helft, de weduwe eenachtste, de ouders ieder eenzesde en 'daarna blijft er nog een klein deel over'.

Direct insturen voor de rekentoets! Een goede scholier zal erachter komen dat eenvierentwintigste nog verdeeld moet worden.

Douwe Hut, Enschede student toegepaste wiskunde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.