Laat het stoppenPeter Pannekoek

Laten we reëel zijn: wie zit er op de ochtend te wachten? Schaf ’m af, zegt Peter Pannekoek

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week heeft Peter Pannekoek heel goede redenen om de ochtend per direct af te schaffen.

Heeft u ooit iemand horen zeggen: ‘Sorry dat ik net zo uitviel, ik heb last van een avondhumeur.’ Nee natuurlijk niet en waarom? Omdat de avond een geweldig dagdeel is. De ochtend daarentegen: schaf het af. Onder de ochtend versta ik de miserabele tijdspanne tussen 06.00 en 12.00 uur. De ochtend betekent wekkers, opstarten en regen. Zelfs mijn buurtbakker had vroeger een ochtendhumeur. Jarenlang keek hij vol walging naar de mensen die hem zo vroeg kwamen lastigvallen. Want zo zag hij zijn klanten. Als vervelende stoorzenders met een slaapprobleem.

Als je vroeger de klas werd uitgestuurd of je kwam te laat, moest je van de conciërge altijd voor straf de volgende dag je nóg eerder melden op school. De ochtend werd ingezet als martelwerktuig. Het is toen dat ik heb besloten: ik moet later een baan vinden waarbij ik de ochtend kan overslaan.

Geen briljant idee is bedacht in de vroege morgen. Niemand heeft zijn grote liefde ontmoet in de voormiddag. Sterker nog, waarschijnlijk bent u toen de ware misgelopen, omdat u nog de slaap uit uw ogen moest wrijven. Het is gruwelijk wat de ochtend ons kost. Ik snap ook niet waarom huisartsen juist dán hun spreekuur houden. Of doen ze dat expres om zichzelf werk te verschaffen? Want als ik morgen om 7 uur uit de veren moet, voel ik me ook beroerd. Dan ben ik ziek, zwak en misselijk. Misschien is dit wel de oplossing voor de almaar oplopende kosten in de gezondheidszorg. Verplaats alles naar de middag en griep is verleden tijd.

Het is ‘de avond van je leven’, nooit ‘de ochtend’. ’s Avonds wordt de liefde bedreven, ’s ochtends vraag je een scheiding aan. En begin bij mij niet over ochtendseks. Dat is mooie dromen verstoren met slecht ruikende adem en nachtzweet.

Nu zullen er lezers zijn die denken: ‘Waar heeft deze pannekoek het over? Ik ben een ochtendmens!’ Wellicht, maar dat is geen keuze geweest. Het werd je ooit opgedwongen door kinderen of werk en daardoor ben je de ochtend gaan waarderen. Als noodzakelijk kwaad. Het is hetzelfde als mensen die zeggen dat ze blij zijn dat de herfst in aantocht is. Nee, je bent gewoon opgetogen dat je zonneallergie niet meer opspeelt.

En weet u wat ik het ergst vind? Dat dit prachtige magazine bij u wordt bezorgd in de ochtend. Door mensen die niet te benijden zijn. Geef ze daarom een flinke kerstfooi. Want wanneer komen ze die bij u ophalen? In de avond, omdat ze weten: dan zijn de mensen gul. In de ochtend kan er geen stuiver van af. ‘De ochtendstond heeft goud in de mond’. Hou toch op, mijn bakker denkt daar in ieder geval anders over, want hij heeft besloten iets anders te gaan doen. ‘Moge hij slapen in vrede.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden