LezersbrievenVrijdag 24 januari

Laten we nieuw onderwijselan ontwikkelen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 24 januari

Redactie
Op de Open Schoolgemeenschap (OSB) zit je de eerste twee jaar samen met leeftijdsgenoten van alle niveaus en achtergronden bij elkaar in de klas.  Beeld Rebecca Fertinel
Op de Open Schoolgemeenschap (OSB) zit je de eerste twee jaar samen met leeftijdsgenoten van alle niveaus en achtergronden bij elkaar in de klas.Beeld Rebecca Fertinel

Brief van de dag

Raoul du Pré stelt vraagtekens bij een grootschalige onderwijshervorming. Het is zeker waar dat de oude wijn (middenschool) niet zonder meer weer in nieuwe zakken moet worden ­gegoten. Maar met het idee om onze onderwijsstructuur alleen te laten gedijen op experimenten en scholen die wel weten wat hun leerlingen nodig hebben, blijft het onderwijs in het huidige onrustige vaarwater.

Er is juist enige hernieuwde structuur nodig met kaders waarbinnen gewerkt wordt. Een stuurloos schip loopt in de regel op de klippen. De angst dat de overheid een flinke onderwijshervorming niet in goede banen zou kunnen leiden, kan ik begrijpen. We zijn er al langer getuige van dat in Den Haag geen regierol wordt gepakt. Maar waarom niet de hoop vestigen op een ontwikkeling van binnen uit, zoals die nu lijkt plaats te vinden?

Wellicht moet juist de rol van de politiek een mindere blauwdruk krijgen op het proces van hervorming. De overheid en het daaraan gekoppelde politieke krachtenveld werken vaak vertragend op vele processen. Laat de professionals een nieuw onderwijselan ontwikkelen, waarin met enthousiasme en ­visie wordt gewerkt aan een nieuw toekomstbestendig ­onderwijsstelsel.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Samen emanciperen

Drie hele pagina’s over vermeende pinkwashing . In die pagina’s geen enkele ruimte voor een relativerend tegengeluid. Er zijn grote groepen lhbt-plus-mensen die de deelname van het bedrijfsleven juist zeer toejuichen. Politici en bedrijfsleven zijn een verrijking van de Pride. De Pride is een evenement van solidariteit. En daar hoort iedereen aan mee te kunnen doen, dat is de ­betekenis van inclusie.

De Pride is een burgerinitiatief en dat begrip nodigt uit tot deelname. Die uitnodiging geldt naast de regenbooggroepen ook voor (hetero) politici en bedrijfsleven. De Pride is een inhoudelijk feest van en voor ons ­allemaal. Ondergetekenden zijn de ­bedenkers van de formule en wij wilden geen incrowdfeestje voor alleen de lhbt-pluscommunity. Wij wilden een inhoudelijk feest, voor iedereen, dat zich afspeelt binnen het zicht van de maatschappij. Als initiatiefnemers wilden we een zo groot mogelijke zichtbaarheid, het kenmerk van een geslaagde emancipatie en van verbondenheid.

Dit regenboogevenement is het grootste emancipatie-evenement van Nederland en in 2020 vieren we samen de 25ste editie. Stel dat het grote bedrijfsleven niet mee had willen participeren, hoeveel armer zou het evenement dan zijn geweest? Wat een rijkdom dat alle grote bedrijven mee willen doen.

Siep de Haan, Ernst Verhoeven, Peter Kramer, Amsterdam

Meer dan paarden

Paardensport is onverantwoorde hobby’, betoogt Willem Vermaat.Hij heeft een goed punt dat ons gebruik van paarden ­eigenlijk ethisch niet kan. Maar waarom je beperken tot de paardensport? Katten, honden, kippen, varkens, koeien, lama’s, allen worden ze op een of andere manier door de mens gebruikt, wij bepalen volledig hun leven. En geen enkel dier heeft hiervoor gekozen.

Elke poging dit goed te praten door te zeggen hoe goed deze dieren het hebben, is een aanname en getuigt van arrogantie en egoïsme: we weten het simpelweg niet.

Carl Sagans Great demotions leerde ons iets soortgelijks al; we staan niet in het centrum van het universum, we hebben geen hoger doel en elke poging de mens boven dieren te plaatsen is mislukt. Als we echt willen groeien als mensheid wordt het tijd ons hier eens goed op te bezinnen.

Yoeri Boesveld, Utrecht

Hele klus

Het sociale stelsel in Nederland barst uit elkaar. De commisie-Borstlap lanceert plannen die grote gevolgen hebben. Ik denk dan meteen aan de introductie van de WAB, Wet arbeidsmarkt in balans, in 2019. Zelfs voor de wet op 1 januari van dit jaar actief zou worden, werd er al gesproken over hoe deze wet zou worden ontweken. Alles ter meerdere eer en glorie, maar vooral geld voor bazen van payrollbedrijven en werkgevers die gretig gebruikmaakten van goedkope flexkrachten. Diezelfde graaiers zullen er alles aan doen om ook de Borstlap-plannen te torpederen.

Grappig is het vervolgens in de krant te lezen over een uitzendkracht die al vijf maanden voor de gemeente werkt als fietshandhaver (Ten eerste, 23 januari). Lijkt mij een reguliere baan waarvoor een vast contract op zijn plaats is. Als zelfs gemeenten daar niet aan meedoen zal het nog een hele klus worden om de plannen van de commissie voor elkaar te krijgen.

Peter Nierop, Purmerend

Niet fröbelen

Bij het lezen van de vermeende betrokkenheid van baggerbedrijf Van Oord bij het corruptieschandaal in Angola , bekruipt mij een gevoel van boosheid en walging. Van Oord staat bekend als Nederlands Gereformeerd en actief in de kerk. Wel intern de christelijke waarden en de Tien Geboden hooghouden, maar zodra er geld te verdienen valt, neemt de koopman het heel snel over van de dominee.

Waarden zijn er om naar te leven, niet om mee te fröbelen al naar gelang het uitkomt.

Hoog tijd voor de overheid om corruptie door Nederlandse bedrijven, en de onethische financiële mogelijkheden die Nederland biedt, streng aan te pakken. Misschien is hier ook een Urgenda-achtige rechtszaak op zijn plaats. Hopelijk pakt Transparency International of een andere groep de handschoen op.

Nathalie van der Poel, Den Dungen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden