OpinieOnderwijs

Laten we examenkandidaten beschermen en hen hoger op de informatievoorzieningsladder zetten

Er is veel onduidelijke en tegenstrijdige berichtgeving over het onderwijs. Eindexamenleerlingen zouden hoger op de informatievoorzieningsladder moeten staan.

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Mijn 18-jarige broertje zat vorige week nog middenin de laatste School Examenweek. Op zondagavond werd plots het onderwijs opgeschort, terwijl er de volgende ochtend nog examens zouden zijn. Toch werd in de afgelopen week gelukkig een uitzonderingsregel gemaakt voor eindexamenscholieren en konden de examens deze week hervat worden. Maar maandagavond, een week en één examen verder, begon de onzekerheid opnieuw. Natuurlijk wisten scholieren dat de coronacrisis gevolgen zou hebben voor de examenreizen en -feesten die in het verschiet lagen. Het verdriet en de teleurstelling sloegen al toe. Maar het bleef hier niet bij.

Hoewel minister Grapperhaus (Justitie) maandag tijdens de persconferentie stelde dat het RIVM nog zou beslissen over het beleid voor scholen, kreeg mijn broertje nog geen drie uur later een heel ander bericht. De VO-raad had besloten dat er ‘te veel onduidelijkheid is over het schoolexamen’ en stelde dat de examens wederom opgeschort moesten worden.

Tegenstrijdige berichten

Er is aan de touwtjes getrokken door verontruste individuen of groepen binnen het voortgezet onderwijs, niet door de regering. Let wel dat deze veranderingen ook niet op vrijdagmiddag plaatsvinden, maar op zondag- en maandagavond, slechts enkele uren voor het volgende examen. Ik snap dat de wereld momenteel in crisis verkeert en de middelbare scholieren niet de zwaarst getroffenen zijn. Maar de examenkandidaten zijn een grote, minderjarige groep, voor wie dit jaar nu al in het water valt, los van alle onzekerheid en tegenstrijdige berichten. 

Terugkijkend op mijn examenjaar was er al genoeg hormonale stress over de dagelijkse zaken. Laten we ook examenkandidaten beschermen en hen hoger op de informatievoorzieningsladder zetten. Voor iedereen is deze crisis anders, maar laten we vooral nu voor elkaar zorgen en de adviezen van de overheid opvolgen. Geen sector moet eigen regels gaan maken.

Heleen van Leur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden