ColumnJean-Pierre Geelen

Lachgas verbieden? De Gamma heeft altijd nog wel een flesje spiritus staan

null Beeld
Jean-Pierre Geelen

Opgelet, kinderen: vandaag kun je er nog voor naar de Blokker rennen, morgen ook nog, maar spoedig daarna zou het weleens afgelopen kunnen zijn met de handel in patronen voor de slagroomspuit. Terecht: van slagroom word je dik.

Drie jaar geleden werd lachgas ‘vrijgegeven’ voor de handel, nadat de rechter had bepaald dat ‘recreatief gebruik’ geen overtreding van de Geneesmiddelenwet was. Nadat vooral jongeren de slagroomspuit hadden ontdekt als koerier van partydrugs, was de beer los. Bij de Blokker betaal je 25 euro voor een doosje met vijftig patronen. 50 cent per roesje – een biertje is duurder. Gevolg: op parkeerplaatsen en in parken struikel je vooral in het weekeinde over de achteloos weggedonderde zilverkleurige patronen – het spul kan dan je geest verruimen, opruimen zit er na een flinke haal niet meer in.

Lachgas is relatief onschuldig, concludeerde het RIVM nog in 2016 in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): ‘Bij doorsnee recreatief gebruik van lachgas, met minder dan tien lachgasballonnen per gebeurtenis, maandelijks of minder, worden geen gezondheidseffecten verwacht, ook niet op de lange termijn.’

Nu, drie jaar later, heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis het licht gezien. ‘Lachgas kan enorm schadelijk zijn, ook als je niet heel veel gebruikt’, twitterde hij maandag. Daarom valt het binnenkort onder de Opiumwet en wordt het verboden. Behalve voor professionals als ‘banketbakkers die slagroom spuiten’.

Of het zal helpen? Ik, als kind in een ketel met solutie gevallen, betwijfel het. Er zal altijd een koekebakker zijn die het legaal verkregen spulletje verpatst. En anders heeft de Gamma nog wel een flesje spiritus staan.

De mens is permanent op zoek naar de roes en verlichting van zijn geestelijke noden. Drank, drugs en kruiden hebben hem altijd op de been gehouden – tot hij wankelend in de goot belandt. Verbieden vergroot de gretigheid, én de handel. Zie hoe de handel in coke, met z’n nietsontziende criminaliteit, de halve bovenwereld de vernieling in draait. De slag om drugs hebben we allang verloren, verbieden blijkt al decennia niet de oplossing.

Het puberbrein valt moeilijk te sturen, al helemaal niet met zedenpreken en zinnigheid, maar goede voorlichting zou kunnen schelen. Zo vond ik de nuchtere beschrijvingen op Jellinek.nl wel inzichtelijk. Je kunt aanstekergas, tapijtreiniger of nagellakremover snuiven (‘Het besprenkelde lapje in de mond doen en inhaleren’), maar je longen kunnen ervan bevriezen, je krijgt hartritmestoornissen, als je centrale zenuwstelsel al niet wordt lamgelegd. Tip: ‘Het rechtstreeks in de mond spuiten of een zak over je hoofd trekken zijn uiterst riskante gebruiksmethoden.’

Verbied lachgas, en de alternatieven staan klaar. Het wachten is op de wetenschap: tijdschrift New Scientist verkende in 2015 de mogelijkheden om zelf thuis drugs te produceren. Een ‘eitje’, aldus het blad. Zo kondigde een wetenschapper van de Universiteit van Californië ‘morfinebier’ aan. Zijn team had een gist ontwikkeld dat de belangrijkste voorbode van opiaten produceert. Met een ‘thuisbrouwkit’ kan straks ieder zijn eigen morfinebier schenken, voorspelde de vakman – een paar milliliter zou volstaan voor een dagje hemels zweven.

Ik sla een rondje over; de werkelijkheid is mij duizelingwekkend genoeg. Maar als ooit drugs gratis of makkelijk maakbaar zullen zijn, zal de criminele bendes eindelijk het lachen vergaan. Een hallucinerend vergezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden